vineri, 18 noiembrie 2022

Zilele Bibliotecii Publice Raionale ,,ÎPS Antonie Plămădeală”Hîncești

 La data de 17 noiembrie, Biblioteca Publică Raională ,,ÎPS Antonie Plămădeală” a împlinit 116 ani de la fondare. În acest context a fost organizată o activitate de zile mari cu invitați pe potrivă.
Începutul activității a fost o incursiune în viața Înalt Prea Sfințitului Antonie Plămădeală, personalitate marcantă în raionul Hâncești, un nume de cinste înscris în aria de slujire a Bisericii, Culturii și Spiritualitătii Românești. Oapeții de onoare la eveniment au fost: Petru Iacob – ziarist, jurnalist și poet; Larisa Vlas – interpretă, profesor la Școala de arte T.B., șef interimar al Direcției Cultură și Turism Hâncești; Ion Tulbu – director la Școala de Arte din Sărata Galbenă, fostul șeful DCT Hîncești, un prieten și umărul de sprijin al bibliotecii. Victor Prohin – secretar la revista Alunelul, scriitor, ziarist, epigramist și redactor șef la revista Nistru – Basarabia și Moldova Suverană; Liviu Belîi – publicist, scriitor, a activat la revista Steluța și Cultura; Nina Josu – absolventa institutului de literatură din Moscova, poetă, publicistă activează în secția cultură, literatură și artă; Anadela Tofilat – director Centrul de creatie Hîncești; Elena Zaițev – Reporter la Ziarul Raional Curierul de Hîncești, poet;Ion Croitoru – managerul Centrului Raional de Tineret Hîncești, un partener de încredere a bibliotecii;Ana Scripnic – profesot de vioară la școala de arte din Sărata Galbenă;
Aliona Rachiu – Profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic Mihail Sadoveanu, cea care le insuflă elevilor dragostea pentru carte. Este mereu activă în activitățile de promovare a lecturii și desigur bibliotecari din raionul Hâncești.
Prima parte a activității a fost consacrată prezentării creației poetului Petru Iacob. Ne-am propus nu doar să facem cunoștință cu poetul Petru Iacob dar și să îl descoperim printre rândurile versurilor sale.
A fost o prezentare mai puțin obișnuită – un interviu în care dl. Iacob a avut ocazia să vorbească despre toate volumele sale de poezii, fiind susținut și de elevii clasei a IX-a din cadrul ,,L.T. M. Sadoveanu” care i-au recitat poeziile și au reflectat pe baza cărților sale.
Ulterior, reiterând importanța lecturii și a cărților în viața omului, a fost adus omagiu instituției. E știut că Biblioteca Publică Raională este o punte de trecere pentru oamenii care se regăsesc printre cuvinte gândite și frumos aranjate pe foi. Însă o instituție nu poate funcționa fără un colectiv prietenos și integru, fără un colectiv care își cunoaște atribuțiile și care este gata să muncească cot la cot pentru a onora meseria și instituția pe care o reprezintă, în acest context, bibliotecarii și directorul instituției au fost menționați cu diplome de recunoștință din partea Direcției Cultură și Turism Hîncești.
La finalul evenimentului, Ion Tulbu, Directorul școlii de arte din Sărata Galbenă, ex-șef al DCT Hîncești a venit cu o surpriză muzicală cu ansdamblul de vioriști din cadrul Școlii de arte din Sărata Galbenă.























































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu