Centrul de Informare al Uniunii Europene din Biblioteca „ÎPS Antonie Plămadeală”

În cadrul Zilei Limbilor Europene , marcată la 26 septembrie, utilizatorii Centrului de Informare al Uniunii Europene din cadrul Biblioteca Publica Raionala ÎPS Antonie Plamadeală" Hîncesti au recitat un fragment din poezia ,,Luceafărul” de Mihai Eminescu în mai multe limbi europene: română, engleză, franceză, italiană, germană și spaniolă. Scopul acestei zile este celebrarea diversității lingvistice, plurilingvismului / multilingvismului și învățarea limbilor străine pe durata vieții.

Pentru vizualizare accesați linkul de mai jos  👇






 21 septembrie - Ziua Internațională a Păcii!

Copiii au fost implicați în mai multe activități în cadrul Zilei Internaționale a Pacii cu genericul:
,, Pacea văzută cu ochii copiilor".
Citate despre Pace:
- Dragostea si compasiunea sunt baza păcii in lume – la toate nivelurile - Dalai Lama;
- Pacea înseamnă libertate fără grijă. – Cicero;
- Pacea este cel mai mare instrument al dezvoltarii oricarei persoane. – Nelson Mandela;
- Atunci cand puterea dragostei va depasi dragostea de putere, in lume va fi pace. – Jimi Hendrix;
- Pacea vine dinlauntru. Nu o cauta in afara.- Buddha.















4 septembrie 2024. Suntem în plină pregătire pentru Euro Marathon 2024! 🥳 În afara traseului de alergare, în Piața Marii Adunări Naționale te așteaptă și Orășelul European, cu activități distractive pentru alergători și vizitatori de toate vârstele.
😍 Te invităm, cu familia și prietenii, la cortul Europe Cafe din PMAN, să sărbătorim viitorul european al Moldovei și modul sănătos de viață.
Vom avea:
✅ Zonă VR - unde vei putea călători virtual în capitalele europene
✅ Biciclete EU la care poți pedala pentru a adapta un stil de viață sănătos
✅ Cabină foto instant pentru amintiri frumoase
✅ Zonă Face painting pentru cei mici
✅ Concursuri despre cultura și istoria țărilor europene, cu premii și bună dispoziție, în compania Tinerilor Ambasadori Europeni
✅ Jocuri despre acțiunile și schimbările climatice
✅ Zonă cu tehnologie de biofeedback unde îți poți testa nivelul de stres
Dacă încă nu ai apucat să te înregistrezi la Euro Marathon, o poți face pe acest link: sporter.md/ro/events/run/14861/euro-marathon. Te așteptăm cu drag și chiar dacă nu prinzi un loc prin înregistrare. O poți face și în ziua maratonului! 😊
Participarea este gratuită pentru toată lumea. Ne vedem duminică, în PMAN!
***
Подготовка к Евромарафону 2024 в самом разгаре! 🥳 Кроме бегового маршрута, на площади Великого Национального Собрания, вас ждет Европейский городок с интересными мероприятиями для бегунов и посетителей всех возрастов.
😍 Приглашаем вас с семьей и друзьями посетить стенд Europe Cafe в ПМАН, где вместе будем праздновать европейское будущее Молдовы и здоровый образ жизни.
Вас ждут:
✅ VR-зона – где можно виртуально путешествовать по европейским столицам
✅ Велосипеды ЕС, на которых можно приобщиться к здоровому образу жизни
✅ Фотокабина для крутых воспоминаний
✅ Зона фейс пейнт для детей
✅ Конкурсы о культуре и истории европейских стран с призами и хорошим настроением в компании Послов Европейской Молодежи
✅ Игры о действиях и изменениях климата
✅ Зона с технологией биологической обратной связи, где можно проверить свой уровень стресса
Если вы еще не зарегистрировались на Евромарафон, сделать это можно по ссылке: sporter.md/ro/events/run/14861/euro-marathon. А если зарегистрироваться не получится, не расстративайтесь, вы также можете сделать это в день марафона!
Участие бесплатное для всех. До встречи в воскресенье в ПМАН!








29 august 2024 . Coordonatorii Centrelor de Informare UE și ai Euro Cluburilor din RM au participat la un Atelier de instruire unde s-au abordat următoarele subiecte:
- Prezentarea rezultatelor Proiectului StratCom;
- Retrospectiva Zilelor Europei 2024;
- Impact la nivel de Comunitate, la nivel de Rețea;
- Dezvoltarea conceptuală a unui Centru de Informare/ Euro club.
Facilitator: Ghenadie Cojocaru, coordonator Rețea Centre.
Directorul Bibliotecii, Darii Tatiana a prezentat o comunicare cu genericul: ,, Contribuția Centrului de Informare al UE în promovare valorilor europene" La finele activității a fost elaborat Planul de acțiuni pe perioada septembrie 2024- martie 2025.













8 mai 2024. În Palatul Manuc Bei, a fost amenajată o expoziție de pictură cu genericul "Europa în culori", ce înserează 22 de tablouri realizate de elevii de la Cercul de Pictură al Centrului de Creație a primăriei municipiului Hâncești. Activitatea face parte din seria de acțiuni organizate de Biblioteca publică raională către Ziua Europei.










Flashmob cu genericul „Europa ești tu”, dedicat Zilei Europei , 9 mai

🇲🇩🇪🇺Ziua Europei – marcată printr-o expoziție de desene dedicate păcii în spațiul european
8 mai, în contextul Zilei Europei, marcată la 9 Mai, Centrul de Informare a Uniunii Europei din cadrul Bibliotecii Publice Raionale ”ÎPS Antonie Plămădeală” Hâncești, în parteneriat cu IP Complexul Istorico-Arhitectural Manuc Bei și Centrul de Creație al Primăriei municipiului Hâncești au desfășurat un șir de activități cu genericul ,,Europa ești tu”. La activitate a participat și vicepreședintele raionului pe probleme sociale, Aliona Grișoraș. Astfel, 22 de elevi din clasele primare și gimnaziale, discipoli ai profesoarei Angela Talmaci de la Cercul de Pictură al Centrului de Creație al Primăriei Hâncești, au participat la Concursul de desene ”Europa în culori”, lansat de Biblioteca raională, toate lucrările lor, în care și-au expus viziunea creativă referitor la o Europă în care domină pacea și siguranța, au fost expuse în Palatul Manuc Bei, urmând să fie admirate de vizitatori timp de o săptămână. Elevii au participat și la un flashmob cu genericul ”Europa sunt eu”, organizat în fața Palatului, după care fiecare participant a primit certificate de participare și cadouri din partea Proiectului ,,Comunicare strategică și suport pentru mass-media în Republica Moldova”, ce au fost înmânate de către directorul Bibliotecii Raionale, Tatiana Darii, coordonatorul Centrului de Informare al UE, Elena Paladi și directorul IP Complexul Istorico-Arhitectural Manuc Bei, Anatolie Sajin, care i-au felicitat și le-au mulțumit pentru implicarea activă în buna desfășurare a acestor activități, menționând totodată rolul instituțiilor pe care le reprezintă în susținerea și promovarea valorilor europene în rândul tinerilor și adulților deopotrivă. O mulțumire deosebită i-a fost adusă și profesoarei Angela Talmaci, care și-a ghidat discipolii în realizarea picturilor, colaborare datorată Acordului de Parteneriat încheiat între Biblioteca Publică Raională și Centrul de Creație al Primăriei Hâncești. De asemenea, elevii au beneficiat de o excursie gratuită în Palat, oferită de instituție în semn de apreciere pentru colaborare.















8 mai. În cadrul ”Zilelor Europei”, Centrul de Informare al Uniunii Europene” din cadrul Bibliotecii publice raionale Hâncești a realizat un sondaj de opinie în rândul elevilor LT ”M. Sadoveanu”, pentru a afla ce știu tinerii despre Uniunea Europeană. Aflați răspunsurile în filmulețul atașat!

Pentru vizualizare accesați linkul de mai jos 👇



Conferința publică online „Valorile Uniunii Europene: modalități de implicare a bibliotecilor pentru cunoaștere și promovare””, 28 februarie 2024.
🔰Conferința publică este organizată în colaborare cu Institutul European de Studii Politice din Moldova.
ℹ️ Expert invitat – Viorica ȚÎCU, director programe, Institutul European de Studii Politice din Moldova.
✅Axe ale conferinței: obiectivele Uniunii Europene; valorile fundamentale: ; oportunități de implicare a bibliotecilor pentru cunoașterea acestora de către membrii comunităților și alte aspecte.
Organizatori: Centrul de Formare Profesională Continuă,BNRM.









22 februarie. Uniunea Europeană susține antreprenorii începători. 🇪🇺 Intră pe https://www.erasmus-entrepreneurs.eu, selectează domeniul în care activezi și țara din UE în care ți-ai dori să treci un schimb de experiență și înregistrează-te în Programul Erasmus Pentru Tinerii Antreprenori. 🌟
Vezi, în aceste imagini, care sunt costurile lunare acoperite de UE pentru participanții în program, în funcție de țara europeană selectată. ✅
Erasmus for Young Entrepreneurs
Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova
***
Европейский Союз поддерживает начинающих предпринимателей. 🇪🇺 Зайдите на сайт https://www.erasmus-entrepreneurs.eu, выберите сферу, в которой вы работаете, и страну ЕС, в которой вы хотели бы обменяться опытом, и зарегистрируйтесь в программе Erasmus для молодых предпринимателей. 🌟
В этом посте можно ознакомиться с ежемесячными расходами, которые покрывает ЕС для участников программы, в зависимости от выбранной европейской страны. ✅










🇪🇺🇲🇩Elevii au aflat mai multe despre Moldova Europeană în cadrul Centrului de Informare al Uniunii Europene
La data de 8 februarie, în cadrul Săptămânii Europene (5-9 februarie), în biblioteca noastră s-a desfășurat o activitate cu participarea elevilor de la GM ”M. Viteazul”. Elevii au avut ocazia să afle mai multe informații despre activitățile Centrului de Informare al UE ce activează în cadrul bibliotecii, dar și oportunitățile oferite tinerilor de către acest Centru, prezentate de Elena Paladi, șef serviciu Sala Multimedia. De asemenea, ei au vizionat un material video despre Moldova Europeană și au primit materiale promoționale despre Centrul de Informare al UE. Astfel, elevii au fost informați despre procesul de integrare al RM în UE, pentru o mai bună înțelegere a parcursului european al țării noastre. În final, cu o lecție de educație financiară pentru copii și adolescenți a venit Snejana Dîrvaru, manager maib, filiala Hâncești, care le-a vorbit despre oportunitățile oferite adolescenților de către instituția bancară pe care o reprezintă și anume despre Cardul Junior.













31 ianuarie. Copiii descoperă Europa la Centrul de Informare al Uniunii Europene din Biblioteca Publică Raională ,,Î.P.S. A.Plămădeală” Hîncești!











Am luat cu noi în anul 2024 planul aprobat de deschidere a negocierilor cu Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană. 🥳
✅ Ce înseamnă asta pentru Moldova?
✅ Ce anume presupune pachetul de Extindere al UE?
✅ Ce pași s-au făcut până acum, în această privință, în Moldova, și ce activități urmează a fi implementate?
✅ De ce aderarea la UE este o veste bună pentru noi?
Află răspunsul la aceste întrebări și nu doar - accesând pagina dedicată subiectului de Extindere al Uniunii Europene 👉 https://euneighbourseast.eu/ro/enlargement/
De asemenea, poți mereu afla detalii din prima sursă - la principalul centru de informare al UE în Chișinău - Europe Café. Ne găsești online, pe Facebook și Instagram, dar și fizic, pe str. Șciusev 97. 😊
***
Мы взяли с собой в новый 2024 год утвержденный план начала переговоров с Республикой Молдова о вступлении в Европейский Союз. 🥳
✅ Что это значит для Молдовы?
✅ Что именно включает в себя пакет расширения ЕС?
✅ Какие шаги уже предприняты в этом направлении в Молдове и какие действия предстоит осуществить?
✅ Почему вступление в ЕС - хорошая новость для нас?
Узнайте ответ на эти и другие вопросы, посетив страницу, посвященную теме расширения Европейского Союза 👉 https://euneighbourseast.eu/ro/enlargement/
Также вы всегда можете узнать подробности из первых уст – в главном информационном центре ЕС в Кишиневе – Europe Café. Вы можете найти нас онлайн, в Facebook и Instagram, а также посетив наш офис на ул. Щусева, 97. 😊







25 ianuarie, Prezentarea programului „Erasmus pentru Tinerii Antreprenori”

Pentru vizualizare accesați linkul de mai jos 👇









Uniunea Europeană lansează campania #EuropeanYearOfSkills (Anul European al Competențelor) creat pentru a promova dezvoltarea personală, astfel încât competențele specialiștilor să corespundă necesităților companiilor și invers.
👉 Urmărește-ne pentru a afla cum Uniunea Europeană ajută cetățenii Republicii Moldova să-și găsească locuri de muncă de calitate atât la ei în țară, cât și în statele membre UE. 🇪🇺
Află mai multe detalii despre Anul European al Competențelor aici: https://eu4moldova.eu/ro/anul-european-al-competentelor/
***
🥳 Сегодня Европейский Союз запускает кампанию #EuropeanYearOfSkills (Европейский Год Навыков), созданную для содействия личностному развитию, чтобы навыки специалистов соответствовали потребностям компаний, и наоборот.
👉 Следите за нашими публикациями и узнайте, как Европейский Союз помогает гражданам Республики Молдова находить качественную работу как в своей стране, так и в странах-членах ЕС. 🇪🇺
Более подробную информацию о Европейском Году Навыков можно найти здесь: https://eu4moldova.eu/ru/evropejskij-god-navykov/













Evenimentul de prezentare a Programului Erasmus for Young Entrepreneurs a adunat aproape 200 de tineri antreprenori din Moldova, dornici de a afla mai multe despre posibilitățile unui schimb de experiență plătit, de până la 6 luni, într-o companie din Europa. 🇪🇺
🧐 Participanții au aflat toate detaliile programului atât de la Comisia Europeană, cât și de la beneficiarii programului, inclusiv de la Maria Alipatova din Ucraina, Dimitri Ionescu din Franța și Alexandra Mihalaș din Moldova.
Alexandra este o tânără antreprenoare din Moldova care a beneficiat de un astfel de schimb de experiență într-o companie din Regatul Țărilor de Jos.
Din 2008 și până în prezent, Programul Erasmus Pentru Tinerii Antreprenori a înregistrat peste 11 848 de schimburi antreprenoriale și 22 089 de tineri antreprenori participanți din 45 de țări implicate.
Pentru participare în program nu există limită de vârstă. Doritorii se pot înregistra pe https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/ atașând CV-ul, scrisoarea de intenție și un business plan.
Evenimentul de prezentare a fost organizat de Ministerul Dezvoltării Economice, în parteneriat cu Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.
**
🤩 Сегодня, на презентации Erasmus For Young Entrepreneurs собрались почти 200 молодых предпринимателей из Молдовы, желающих узнать больше о возможностях программы по обмену опытом на срок до 6 месяцев в европейских компаниях. 🇪🇺
🧐 Все подробности участники узнали как от Европейской комиссии, так и от бенефициаров программы, в том числе от Марии Алипатовой из Украины, Дмитрия Ионеску из Франции и Александры Михалаш из Молдовы.
Александра — молодой предприниматель, которая прошла такой обмен опытом в голландской компании. 🤝
С 2008 года по настоящее время в программе Erasmus для молодых предпринимателей зарегистрировано более 11 848 обменов опытом и 22 089 молодых предпринимателей из 45 участвующих стран. Возрастных ограничений для участия в программе нет.
Заинтересованные кандидаты могут зарегистрироваться на 👉https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/, приложив свое резюме, сопроводительное письмо и бизнес-план.





Moldova își continuă drumul spre UE! La data de 20 decembrie, Consiliul European a anunțat deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova și Ucraina. 🥳
Această decizie este una istorică și demonstrează sprijinul și încrederea din partea UE în aspirațiile și eforturile Moldovei de a face parte din familia europeană. 🇪🇺
Spunem bun venit unui nou capitol în relațiile dintre UE și Republica Moldova! Continuăm să lucrăm împreună pentru un viitor mai prosper și mai stabil pentru toți cetățenii Moldovei. 🤝
***
🇲🇩 Молдова продолжает свой путь в ЕС! Вчера Европейский Cовет объявил об открытии переговоров с Республикой Молдова и Украиной по вступлению в Европейский Союз. 🥳
Это решение историческое, оно свидетельствует о том, что ЕС доверяет устремлениям и усилиям Молдовы по присоединению к европейской семье и поддерживает их. 🇪🇺
Приветствуем новую веху в отношениях между Евросоюзом и Республикой Молдова! Продолжаем вместе трудиться во имя более процветающего и стабильного будущего для всех граждан Молдовы. 🤝
🇲🇩 Moldova își continuă drumul spre UE! Ieri, Consiliul European a anunțat deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova și Ucraina. 🥳
Această decizie este una istorică și demonstrează sprijinul și încrederea din partea UE în aspirațiile și eforturile Moldovei de a face parte din familia europeană. 🇪🇺
Spunem bun venit unui nou capitol în relațiile dintre UE și Republica Moldova! Continuăm să lucrăm împreună pentru un viitor mai prosper și mai stabil pentru toți cetățenii Moldovei. 🤝
***
🇲🇩 Moldova își continuă drumul spre UE! Consiliul European a anunțat ieri deschiderea negocierilor cu Republica Moldova și Ucraina privind aderarea la Uniunea Europeană. 🥳
Această decizie este istorică, arată că UE are încredere și susține aspirațiile și eforturile Moldovei de a se alătura familiei europene. 🇪🇺
Salutăm o nouă etapă în relațiile dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova! Continuăm să lucrăm împreună pentru un viitor mai prosper și mai stabil pentru toți cetățenii Moldovei. 🤝








Vino la sesiunile de informare organizate de Oficiul Național Erasmus+ in Moldova și află despre noul apel de proiecte Erasmus+ 2024. 😉
Erasmus+ va finanța proiecte comune transnaționale ale tinerilor, studenților și profesorilor din instituțiile de învățământ profesional tehnic și universitățile din Republica Moldova și UE cu un buget total de 4,3 miliarde de euro în 2024. 🇪🇺
Prioritățile financiare includ:
✅ proiecte de incluziune
✅ digitalizare
✅ ecologie
✅ cetățenie activă
✅ participare dinamică la viața democratică ș.a.
Dacă vrei să afli mai multe despre program, vino la una dintre întâlnirile cu echipa Erasmus+ în Moldova:
☑ 14 decembrie 2023 - Academia de Studii Economice din Moldova, sesiune de informare pentru cadre universitare
☑ 19 decembrie 2023 - Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”, sesiune de informare pentru cadrele din instituțiile de învățământ profesional tehnic
☑ 20 decembrie 2023 - Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, sesiune de informare pentru studenți
Înregistrează-te la eveniment aici 👉 http://erasmusplus.md/lansarea-campaniei-nationale-de...
Pentru alte informații scrie la 👉 erasmusplus@erasmusplus.md sau sună la 👉 + 373 78547620, +373 22 881630
Toate înregistrările pentru proiectele Erasmus+ se realizează online 👉 https://ec.europa.eu/.../opportunities/portal/screen/home
***
Приходи на информационные сессии, организованные Национальным офисом Erasmus+ в Молдове, и узнай о новом конкурсе проектов Erasmus+ 2024.
Erasmus+ будет финансировать совместные транснациональные проекты молодежи, студентов и преподавателей профессионально-технических учебных заведений и университетов Республики Молдова и ЕС с общим бюджетом 4,3 миллиарда евро в 2024 году. 🇪🇺
Финансовые приоритеты включают:
✅ инклюзивные проекты
✅ цифровизацию, экологию
✅ активную гражданскую позицию
✅ активное участие в демократической жизни и т. д.
Если вы хотите узнать больше о программе, приходите на одну из встреч с командой Erasmus+ в Молдове:
☑ 14 декабря 2023 года, Молдавская экономическая академия, информационная сессия для университетских работников
☑️ 19 декабря 2023 года, Образцовый центр в области медицины и фармации имени Раисы Пакало, информационная сессия для работников профессионально-технических учебных заведений
☑️ 20 декабря 2023 года, Государственный университет медицины и фармации имени Николае Тестемицану, информационная сессия для студентов
Зарегистрируйся для участия в мероприятии здесь 👉http://erasmusplus.md/lansarea-campaniei-nationale-de...
Чтобы узнать другую информацию, отправь сообщение на 👉erasmusplus@erasmusplus.md или позвони по следующим номерам телефона 👉 + 373 78547620, + 373 22 881630

Регистрация для участия в проектах Эразмус+ осуществляется только онлайн: https://ec.europa.eu/.../opportunities/portal/screen/home





La 10 decembrie, s-au marcat 75 de ani de la Adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului. În acest context, in Biblioteca Publică raională a fost amenajată cu o expoziție de carte tematică, iar in cadrul Centrului de Informare al Uniunii Europene s-a desfaşurat o oră informativă despre drepturile şi obligațiile copilului.















1 decembrie 2023
🎄🌲🎄1 Decembrie 2023 -Să înceapă magia!☃️❄️❄️❄️🌨🌲
Inaugurarea bradului și aprinderea luminițelor la Centrul de Informare al Uniunii Europene din cadrul Bibliotecii Publie Raionale ,,Î.P.S.Antonie Plămădeală” Hîncești! Bine ai venit, iarnă!💙💙💙









Principalul Centru de Informare al Uniunii Europene în Chișinău!
👉Europe Cafe






22 noiembrie 2023
Cum e să promovezi valorile europene în fața tinerei generații? Despre asta a vorbit domnul Grigore Vasilescu, prof.univ., dr. hab. USM, coordonator al Euro-clubului din cadrul USM - Universitatea de Stat a Moldovei, în emisiunea TV Moldova1.






22 noiembrie 2023
🇪🇺🇪🇺🇪🇺 Fii un cetățean european activ și informat!
Cetățenii Uniunii Europene au drepturi și oportunități!
Află care sunt acestea!📌📌📌
Centrul de Informare al Uniunii Europene - sediul - Biblioteca Publică Raională ,,Î.P.S. A.Plămădeală” Hîncești.
Coordonator: Paladi Elena







16 noiembrie 2023
💡Știați că pe o serie de electrocasnice comercializate în Republica Moldova sunt aplicate noi 𝐞𝐭𝐢𝐜𝐡𝐞𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐞𝐧ță 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐞𝐭𝐢𝐜ă, conforme cu cele din Uniunea Europeană?
🔌Când procurați becuri, frigidere, maşini de spălat, aragaze sau alte electrocasnice, verificați eticheta energetică pentru a afla câtă energie acestea consumă anual.
🔖Consultați video-ul de mai jos, pentru a afla cum vă poate ajuta informația de pe eticheta energetică să reduceți consumul de energie electrică!
***
💡Знаете ли Вы, что ряд бытовых приборов, продаваемых в Республике Молдова, имеют новую маркировку энергоэффективности, соответствующую маркировке Европейского Союза?
🔌При покупке лампочек, холодильников, стиральных машин, кухонных плит и других бытовых приборов проверьте маркировку энергоэффективности, чтобы узнать, сколько энергии они потребляют в год.
🔖Посмотрите видео ниже, чтобы узнать, как информация на энергетической этикетке может помочь вам сократить потребление электроэнергии!



16 noiembrie 2023
Despre soluția inedită aplicată de Daniela pentru un mediu mai curat și ecologic, aflați în video-ul de mai jos.
🌳 „Totul a început într-o joacă. Am început prin a planta acasă, cu copiii mei, ghinde pe care le-am strâns din parcul central... Am adus la grădiniță mai multe ghinde și prima roadă a noastră a fost trei mii de puieți de stejar pe care i-am plantat împreună cu copiii din grădinița Tech4Kids... Eu cred că orice antreprenor trebuie să se gândească neapărat și la mediul înconjurător, să înceapă cu cele mai simple metode, de la reciclarea gunoiului...”, povestește Daniela Dohotaru, care administrează o grădiniță privată în municipiul Chișinău și împreună cu copiii crește în pepinieră a doua generație de puieți de stejar.
Urgența de a acționa nu a fost niciodată mai clară. Împreună avem puterea de a produce o schimbare. În cadrul Săptămânilor Diplomației UE pentru Climă și Energia Verde, ne unim forțele pentru a sensibiliza și a acționa!
"Все началось в виде игры. Я начала с того, что посадила дома со своими детьми желуди, которые собрала в центральном парке... Мы принесли несколько желудей в детский сад, и первым нашим плодом стали три тысячи саженцев дуба, которые мы посадили вместе с детьми из детского сада Tech4Kids... Я считаю, что каждый предприниматель тоже должен думать об экологии и начинать с самых простых методов - с переработки мусора...", говорит Даниэла Дохотару, которая руководит частным детским садом в Кишиневе и вместе со своими детьми выращивает в питомнике уже второе поколение саженцев дуба.
Необходимость действовать как никогда очевидна. Вместе мы можем изменить ситуацию. В рамках Недель дипломатии ЕС в области климата и зеленой энергетики мы объединим усилия, чтобы привлечь внимание общественности и начать действовать!
Узнайте об уникальном решении Даниэлы для обеспечения чистоты и экологичности окружающей среды из видеоматериала ниже.



13 noiembrie 2023
Femeile sunt adesea mai vulnerabile la impactul schimbărilor climatice, în special în comunitățile sărace și în dezvoltare❗
🌱 Pe de altă parte, femeile sunt adesea implicate în sectoare cheie legate de mediu, cum ar fi agricultura și industria alimentară. Participarea lor la promovarea practicilor agricole sustenabile și în dezvoltarea altor sectoare economice verzi este crucială pentru o tranziție durabilă.
🇪🇺 Uniunea Europeană acționează pentru a încuraja implicarea femeilor în prevenirea schimbărilor climatice. În 2020, UE a lansat o strategie de gen și climă, care urmărește abordarea inegalităților de gen în ceea ce privește schimbările climatice și promovarea participării femeilor în procesul decizional. Pentru mai multe detalii: https://bit.ly/ActiuniClimatice
🎯 Urgența de a acționa nu a fost niciodată mai clară. Împreună avem puterea de a produce o schimbare. În cadrul Săptămânilor Diplomației UE pentru Climă și Energia Verde, ne unim forțele pentru a sensibiliza și a acționa!
Женщины зачастую более уязвимы к последствиям изменения климата, особенно в бедных и развивающихся сообществах❗
🌱 С другой стороны, женщины часто заняты в ключевых секторах, связанных с охраной окружающей среды, таких как сельское хозяйство и пищевая промышленность. Их участие в продвижении устойчивых методов ведения сельского хозяйства и развитии других «зеленых» секторов экономики имеет решающее значение для устойчивого перехода.
🇪🇺 Европейский союз стремится поощрять участие женщин в предотвращении изменения климата. В 2020 году ЕС приступил к реализации стратегии «Гендерный вопрос, климат и безопасность», которая направлена на устранение гендерного неравенства в сфере изменения климата и содействие участию женщин в принятии решений. Более подробная информация: https://bit.ly/ActiuniClimatice
🎯 Необходимость принимать меры очевидна, как никогда ранее. Вместе мы способны изменить ситуацию. В рамках Недель дипломатии ЕС в области климата и зеленой энергетики мы объединяем усилия, чтобы привлечь внимание к следующим вопросам.




13 noiembrie 2023
Republica Moldova este extrem de vulnerabilă în fața efectelor schimbărilor climatice. Anual, acestea cauzează pierderi echivalente cu 2,13% din produsul intern brut al țării. Totodată, la nivel global se estimează că, în următorii 10 ani, temperaturile extreme ar putea fi responsabile pentru până la 40 de mii de decese anual❗
💡Drept răspuns la aceste provocări, Moldova poate intensifica eforturile de a reduce emisiile prin investiții în energia regenerabilă, eficientizarea energetică a infrastructurii, adoptarea practicilor sustenabile în agricultură, extinderea pădurilor.
💚 Schimbarea poate începe, însă, și de la fiecare dintre noi, prin lucruri simple în viața de zi cu zi, cum ar fi utilizarea mijloacelor de transport în comun sau a bicicletelor, economisirea energiei electrice, sortarea deșeurilor și transmiterea lor spre reciclare, dar și reducerea risipei alimentare.
🎯 Urgența de a acționa nu a fost niciodată mai clară. Împreună avem puterea de a produce o schimbare. În cadrul Săptămânilor Diplomației UE pentru Climă și Energia Verde, ne unim forțele pentru a sensibiliza și a acționa!
Республика Молдова чрезвычайно уязвима к последствиям изменения климата. Ежегодно они приводят к потерям, эквивалентным 2,13% валового внутреннего продукта страны. В то же время по оценкам специалистов, в глобальном масштабе экстремальные температуры могут стать причиной смерти до 40 тыс. человек ежегодно в течение ближайших 10 лет❗
💡В ответ на эти вызовы Молдова может усилить свои действия по сокращению выбросов, инвестируя в возобновляемые источники энергии, повышая энергоэффективность инфраструктуры, внедряя устойчивые методы ведения сельского хозяйства и увеличивая площадь лесов.
💚 Но перемены могут начаться и с каждого из нас – с несложных ежедневных поступков, таких как использование общественного транспорта или велосипедов, экономия электроэнергии, сортировка мусора и отправка его на переработку, сокращение пищевых отходов.
🎯 Необходимость действовать как никогда очевидна. Вместе мы можем изменить ситуацию. Во время Недель дипломатии ЕС в области климата и зеленой энергетики мы объединяем усилия, чтобы привлечь внимание общественности и начать действовать!




8 noiembrie 2023
80% din teritoriul Republicii Moldova a fost afectat, într-o măsură mai mare sau mai mică, de secete sau inundații în ultimii zece ani. Aceste efecte ale schimbărilor climatice sunt resimțite peste tot în lume❗
Cel mai afectate de schimbările climatice, de poluarea aerului sau a apei sunt comunitățile cu niveluri mai scăzute de venituri și educație, bătrânii și copiii❗
Moldova este una dintre cele mai vulnerabile țări europene la schimbările climatice, care au un impact major asupra populației și a calității solurilor❗
#GreenDeal sau #PactulVerdeEuropean sunt două sintagme menționate frecvent în ultima perioadă. Green Deal este un set de inițiative și politici prin care Comisia Europeană 🇪🇺 și-a propus să transforme Europa în 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐮𝐥 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐢𝐧𝐞𝐧𝐭 𝐧𝐞𝐮𝐭𝐫𝐮 𝐝𝐢𝐧 𝐩𝐮𝐧𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐯𝐞𝐝𝐞𝐫𝐞 𝐚𝐥 𝐜𝐥𝐢𝐦𝐞𝐢 ș𝐢 𝐩𝐨𝐥𝐮ă𝐫𝐢𝐢 până în 2050.
🎯 Urgența de a acționa nu a fost niciodată mai clară. Împreună avem puterea de a produce o schimbare. În cadrul Săptămânilor Diplomației UE pentru Climă și Energia Verde, ne unim forțele pentru a sensibiliza și a acționa!
80% территории Республики Молдова в той или иной степени страдает от засух и наводнений. Эти последствия изменения климата в последнее десятилетие ощущаются во всем мире❗
Зачастую от изменения климата, загрязнения воздуха, воды и шума больше страдают люди с низким уровнем дохода и недостатком образования. Так же, как и пожилые люди, дети и другие уязвимые группы населения❗
Молдова является одной из наиболее уязвимых европейских стран в отношении изменения климата, оказывающего серьезное воздействие на население и качество почвы❗
#ЗеленыйКурс или #ЕвропейскоеЗеленоеСоглашение – два часто упоминаемых в последнее время словосочетания. «Зеленый курс» – это комплекс инициатив и мер, с помощью которых Европейская комиссия 🇪🇺 стремится к 2050 году сделать Европу первым континентом, нейтральным в отношении климата и загрязнения окружающей среды.
🎯 Необходимость действовать как никогда очевидна. Вместе мы способны изменить ситуацию. Во время Недель дипломатии ЕС в области климата и зеленой энергетики мы объединим усилия, чтобы привлечь внимание общественности и начать действовать!



8 noiembrie 2023
Vara 2023 a fost cea mai caldă înregistrată vreodată la nivel global❗ Schimbările climatice ne afectează pe toți și acestea se accelerează. Efectele vor deveni și mai severe dacă temperatura globală va crește peste pragul de 1,5°C, situație probabilă în următorii ani. Oamenii de știință descriu adesea o creștere de 2°C față de perioada preindustrială drept pragul când vor exista consecințe catastrofale pentru climă și mediu, iar în ultimii ani această medie a ajuns la 1,17°C.
În termeni simpli, riscăm să avem valuri de căldură mai multe, mai puternice și mai lungi; precipitații abundente și inundații mai frecvente și puternice; secete mai dese și severe atât iarna, cât și vara; incendii de vegetație mai răspândite; apariția și răspândirea bolilor sensibile la climă❗ Aceste pericole legate de climă au costuri semnificative pentru sănătate, natură și economie.
💚 Contribuția fiecăruia poate aduce o schimbare. ♻ Reciclând, folosind energia regenerabilă și sprijinind produsele sustenabile, putem face diferența!
🎯 Urgența de a acționa nu a fost niciodată mai clară. Împreună avem puterea de a produce o schimbare. În cadrul Săptămânilor Diplomației 🇪🇺 UE pentru Climă și Energia Verde, ne unim forțele pentru a sensibiliza și a acționa!
Лето 2023 года стало самым жарким за всю историю наблюдений в мире❗ Изменение климата ускоряется, затрагивая всех нас. Последствия станут еще более серьезными, если глобальные температуры поднимутся выше порогового значения 1,5°C, что вполне вероятно в ближайшие годы. Повышение температуры на 2°C по сравнению с доиндустриальным периодом ученые часто называют порогом, при котором наступят катастрофические последствия для климата и окружающей среды, а в последние годы этот средний показатель достиг 1,17°C.
Проще говоря, нам грозят более сильные и продолжительные волны жары; более частые и обильные осадки и наводнения; более частые и сильные засухи – как зимой, так и летом; более масштабные пожары растительности; появление и распространение чувствительных к климату заболеваний❗ Эти опасные климатические явления имеют значительные последствия для здоровья людей, природы и экономики.
💚 Вклад каждого человека может изменить ситуацию. ♻Переработка отходов, использование возобновляемых источников энергии и поддержка экологически чистых продуктов – все это может изменить ситуацию!
🎯 Необходимость действовать как никогда очевидна. Вместе мы можем изменить ситуацию. Во время Недель дипломатии ЕС в области климата и зеленой энергетики мы объединяем усилия, чтобы привлечь внимание общественности и начать действовать!




6 noiembrie 2023
Știați că în Republica Moldova sunt înmatriculate cca 750.000 de autoturisme? 🚗 Aceasta înseamnă că fiecărui al treilea locuitor, inclusiv nou-născuți și pensionari, îi revine o mașină.
Prețul plătit pentru confortul și libertatea de mișcare pe care le oferă vehiculele este unul mare❗ Poluarea masivă a aerului are un impact negativ asupra sănătății oamenilor.
👉 Una dintre cele mai simple acțiuni care ar duce la îmbunătățirea situației este ca tot mai multe persoane și cât mai des posibil să se deplaseze pe jos, cu bicicleta sau cu 🚎 transportul public.
Dacă totuși renunțarea la mașină nu este posibilă, 💡 soluție sunt opțiunile mai ecologice, cum ar fi autoturismele electrice și cele de tip hibrid, care au emisii zero sau emisii scăzute de CO2.
🇪🇺 UE promovează creșterea pieței de vehicule cu 🔋 emisii zero și scăzute și planifică ca din 2035 toate mașinile noi înmatriculate să fie cu zero emisii de CO2.
🎯 Urgența de a acționa nu a fost niciodată mai clară. Împreună avem puterea de a produce o schimbare. În cadrul Săptămânilor Diplomației UE pentru Climă și Energia Verde, ne unim forțele pentru a sensibiliza și a acționa!
Знаете ли вы, что в Молдове зарегистрировано около 750 000 автомобилей? 🚗 Это означает, что на каждого третьего жителя страны, в том числе на новорожденных и пенсионеров, приходится по одному автомобилю.
Однако цена, которую приходится платить за удобство и свободу передвижения, предоставляемые нам автомобилями, высока❗ Сильное загрязнение воздуха негативно сказывается на здоровье людей.
👉 Улучшить ситуацию могло бы одно несложное действие - это как можно больше людей и как можно чаще ходить пешком, ездить на велосипеде или пользоваться 🚎 общественным транспортом.
Если же отказ от автомобиля невозможен, то существуют более 💡 экологичные варианты, такие как электрические и гибридные автомобили с нулевым или низким уровнем выбросов CO2.
🇪🇺 ЕС содействует росту рынка автомобилей с 🔋 нулевым и низким уровнем выбросов и планирует, что с 2035 г. все новые зарегистрированные автомобили будут иметь нулевой уровень выбросов CO2.
🎯 Необходимость принимать меры очевидна, как никогда ранее. Вместе мы способны изменить ситуацию. В рамках Недель дипломатии ЕС в области климата и зеленой энергетики мы объединяем усилия, чтобы привлечь внимание общественности и начать действовать!





3 noiembrie 2023
Odată cu schimbările climatice se intensifică valurile de căldură și incendiile care devastează teritorii tot mai mari. 🔥 Incendiul din Grecia, din vara acestui an, este considerat cel mai mare din ultimii 23 de ani de pe teritoriul UE. Peste 170.000 de hectare de păduri și terenuri au fost mistuite de flăcări - o suprafață de 14 ori mai mare decât cea a orașului Chișinău.
În Republica Moldova, în 2022 a fost înregistrat un număr record de 🔥 incendii de vegetație uscată, peste 9.000 de cazuri documentate, care au afectat o suprafață de aproape 55.000 de hectare. Într-o singură zi din martie au avut loc în jur de 500 de incendii.
Condițiile climatice, cum ar fi temperaturile înalte, solul foarte uscat din cauza lipsei precipitațiilor și vântul puternic, ar fi principala cauză a incendiilor record, alături de incendierea intenționată a miriștilor și neatenția.
Drept urmare, are de suferit biodiversitatea, fertilitatea solului și calitatea aerului.
🎯 Urgența de a acționa nu a fost niciodată mai clară. Împreună avem puterea de a produce o schimbare. În cadrul Săptămânilor Diplomației UE pentru Climă și Energia Verde, ne unim forțele pentru a sensibiliza și a acționa!
В связи с изменением климата усиливается жара, а пожары опустошают все большие территории. 🔥 Пожар, произошедший этим летом в Греции, стал крупнейшим в ЕС за последние 23 года. Свыше 170 000 га лесов и земли было уничтожено огнем – площадь, в 14 раз превышающая город Кишинев.
В 2022 году в Республике Молдова было зарегистрировано 🔥 рекордное количество пожаров сухой растительности – более 9000 задокументированных случаев на площади почти 55 тыс. га. Только за один день в марте произошло около 500 пожаров.
Климатические условия, такие как высокие температуры, очень сухая из-за отсутствия осадков и сильных ветров почва, считаются основной причиной возникновения рекордных пожаров, наряду с преднамеренным сжиганием стерни и неосторожным обращением с огнем.
В результате этого страдают биоразнообразие, плодородие почв и качество воздуха.
🎯 Необходимость принятия мер стала очевидна, как никогда ранее. Вместе мы способны изменить ситуацию. В рамках Недель дипломатии ЕС в области климата и зеленой энергетики мы объединяемся для повышения осведомленности и усиления деятельности!



3 noiembrie 2023
Impactul secetei se simte ❗ tot mai acut și provoacă îngrijorări cu privire la alimentarea cu apă potabilă, utilizarea acesteia pentru producția de energie și în agricultură. 💧 Fermierii sunt printre cei mai mari consumatori de apă, tot ei fiind și printre cei mai afectați de deficitul ei. La nivel mondial, irigațiile agricole utilizează 70% din apa dulce.
Republica Moldova dispune de ❗resurse limitate de apă, comparativ cu majoritatea statelor europene. O bună parte din fântânile și râurile mici s-au uscat în ultimii ani. Până în 2030, se estimează că cererea de apă dulce va depăși cu mult oferta, la nivel global.
🌼 Cu toate acestea, există suficiente resurse de apă, este necesar doar ca apa să nu fie irosită și poluată, ci gestionată eficient, astfel încât să satisfacă nevoile actuale, fără a compromite resursele destinate generațiilor viitoare.
🎯Urgența de a acționa nu a fost niciodată mai clară. Împreună avem puterea de a produce o schimbare. În cadrul Săptămânilor Diplomației UE pentru Climă și Energia Verde, ne unim forțele pentru a sensibiliza și a acționa!
Последствия засухи становятся ❗ все более ощутимыми и вызывают беспокойство в отношении запасов питьевой воды, ее использования для производства энергии и в сельском хозяйстве. 💧 Фермеры являются одними из крупнейших потребителей воды, и они же в наибольшей степени страдают от ее нехватки. Во всем мире на орошение сельскохозяйственных угодий расходуется 70% пресной воды.
По сравнению с большинством европейских стран Молдова обладает ❗ограниченными водными ресурсами. За последние годы многие колодцы и малые реки пересохли.
Ожидается, что к 2030 году в мировых масштабах спрос на пресную воду значительно превысит ее предложение.
🌼 Однако водных ресурсов достаточно – просто необходимо, чтобы вода не расходовалась впустую и не загрязнялась, а эффективно использовалась для удовлетворения сегодняшних потребностей без ущерба для ресурсов, предназначенных будущим поколениям.
🎯Необходимость принятия мер стала очевидна, как никогда ранее. Вместе мы способны изменить ситуацию. В рамках Недель дипломатии ЕС в области климата и зеленой энергетики мы объединяемся для повышения осведомленности и усиления деятельности!



1 noiembrie 2023
🍀♻️🍃Schimbările climaterice ne afectează pe toți. Fiți cu ochii pe noi în următoarele zile, ca să urmăriți activitățile din Săptămâna Diplomației UE pentru Climă și Energia verde.
Centrul de Informare al Uniunii Europene din cadrul Bibliotecii Publice Raionale ,,Î.P.S. Antonie Plămădeală” Hîncești se alătură inițiativei care este marcată în Republica Moldova pe parcursul lunilor de toamnă și se concentrează pe accelerarea implementării eficienței energetice și a surselor regenerabile de energie. Activitățile organizate în acest context au scopul de a încuraja aplicarea bunelor practici pentru îmbunătățirea eficienței energetice și accelerarea implementării surselor regenerabile de energie.
Totodată, în cadrul ediției din acest an, membrii Euro cluburilor din Moldova vor contribui la acțiuni de economisire a energiei și la ecologizarea comunităților din care fac parte prin activități practice.
În următoarele săptămâni vă invităm să aflăm împreună cum poate fiecare din noi să contribuie la un mediu mai curat și mai sănătos!










31 octombrie 2023
Agenda Luna Filmului European:
5 filme premiate în 2023 la Cannes, Berlinale, Sarajevo, Sundance și Locarno ajung, în cadrul Lunii Filmului European la Chișinău! Și tu le poți urmări, absolut gratuit, la Cineplex Loteanu, începând cu 3 noiembrie. 🎬
Fiind principalul centru de informare al Uniunii Europene în Moldova, Europe Café te invită să ni te alături și să cunoști mai bine cultura și arta cinematografică europeană. 🇪🇺
Vezi programul proiecțiilor în această postare și ai grijă să-ți rezervi un loc în sală.
*Biletele vor fi disponibile la casele Cineplex Loteanu cu o săptămână înainte de fiecare proiecție.
Susținut de:
@europeanfilmacademy
@legur.films
Centrul Naţional al Cinematografiei din Republica Moldova
@cncmoldova
Parteneri Media:
@tv8.md
@jurnaltv.md
@newsmakermd
@moldovaorg
@realitatea.md
@diez_md
@agoramoldova
@vocea.basarabiei
***
5 фильмов, получивших награды в Каннах, Берлинале, Сараево, Сандэнсе и Локарно в 2023 году участвуют в фестивале Месяц Европейского Кино в Кишиневе! Вы тоже можете посмотреть их совершенно бесплатно в кинотеатре Cineplex Loteanu начиная с 3 ноября.
Europe Café, в качестве главного информационного центра Европейского Союза в Молдове, приглашает вас присоединиться к нам и поближе познакомиться с европейской культурой и кинематографическим искусством.
Расписание показов смотрите ниже и не забудьте забронировать место в зале заранее.
*Билеты будут доступны в Cineplex Loteanu за неделю до каждого показа.
При поддержке:
European Film Academy
legUr. Productions
Centrul Naţional al Cinematografiei din Republica Moldova








31 octombrie 2023
„Luna Filmului European”
O lună de film european la Chișinău. 😍 În noiembrie - decembrie 2023, vino să vizionezi cele mai noi filme, care au participat, în 2022 și 2023, la Cannes, Berlin sau Locarno, inclusiv pelicule câștigătoare de mari trofee la festivaluri internaționale de film!
Pentru prima dată, „Luna Filmului European” va avea loc în Moldova, simultan cu aproape toată Europa - proiecțiile au loc în 45 orașe europene!
Europe Café, fiind principalul centru de informare al Uniunii Europene în Moldova, este co-organizator al evenimentului și invită publicul să cunoască mai bine cultura și arta cinematografică europeană. 🇪🇺
Proiecțiile vor avea loc în fiecare săptămână, în zilele de vineri și duminică, începând cu 3 noiembrie 2023, la cinematograful Cineplex Loteanu.
Agenda festivalului:
3 noiembrie, 18:30 - "Anatomy of a Fall" (Franța) - Câștigător Palme d'Or, Cannes Film Festival 2023, regizoare: Justine Triet
10 noiembrie, 18:30 - "20,000 Species of Bees" (Spania) - Câștigător Silver Bear, Berlinale Film Festival 2023, regizoare: Estibaliz Urresola Solaguren
12 noiembrie, 15:00 - "Blackbird Blackbird Blackberry" (Georgia) - Câștigător Best Film Award, Sarajevo Film Festival 2023, regizoare: Elene Naveriani
17 noiembrie, 18:30 - "Slow" (Lituania) - Câștigător Directing Award, Sundance Film Festival 2023, regizoare: Marija Kavtaradze
24 noiembrie, 18:30 - „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” (România), Câștigător Special Jury Prize, Locarno Film Festival 2023, regizor: Radu Jude
Intrarea la toate proiecțiile de film este liberă. Pentru a-ți asigura un loc în sală, te rugăm să-ți rezervi biletul din timp la Cineplex Loteanu*.
*Biletele pentru fiecare film în parte vor fi disponibile la casele Cineplex Loteanu (Str. Ștefan cel Mare 103) cu o săptămână înainte de fiecare proiecție.
Luna Filmului European la Chișinău este realizată la inițiativa Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova în parteneriat cu proiectul „Comunicare strategică și suport pentru mass-media în Republica Moldova” și Europe Café, finanțat de Uniunea Europeană.






2 octombrie 2023
Atenție!!!
Devino Tânăr Ambasador European în Moldova! Fă-ți vocea auzită și fii cel sau cea care aduce schimbarea în țara ta!
Dacă ai între 16 și 26 de ani, împărtășești valorile europene și vrei să le transmiți mai departe, completează formularul până în data de 1 octombrie 2023, pe următorul link: https://euneighbourseast.eu/young-european.../apply/form/
Comunitatea tinerilor ambasadori europeni numără astăzi peste 500 membri în peste 30 de țări din spațiul european, printre care Franța, Italia, Suedia, Moldova, Georgia, Azerbaidjan, Ucraina, Belarus, Marea Britanie și altele.
De ce să te înregistrezi chiar acum?
În calitate de Tânăr Ambasador European, vei povesti prietenilor, colegilor și tuturor oamenilor din comunitatea ta despre cooperarea și oportunitățile UE, vei participa la discuții pe subiecte importante în lume, cum ar fi egalitatea de gen, drepturile omului și grija față de mediu. Pe scurt, te vei dezvolta personal și profesional, vei afla multe lucruri noi, vei călători și vei cunoaște alți tineri la fel de pasionați ca tine, care cresc comunitatea celor care se regăsesc în cultura europeană.
Tinerii Ambasadorii sunt cei care ajută comunitățile locale, prin informare și nu doar. În toate țările în care activăm, organizăm ateliere, evenimente, proiecții de filme și acțiuni stradale. Vizităm școli, universități, târguri. Alături de noi, vei avea posibilitatea să participi la activități locale, naționale, regionale și internaționale. Hai să schimbăm lumea spre bine, împreună!
Află mai multe despre toate posibilitățile programului aici: https://euneighbourseast.eu/.../young-european.../apply/





29 septembrie 2023
Oră informativă despre Moldova Europeană
Azi, în cadrul Centrului de Informare al Uniunii Europene din Biblioteca publică raională, s-a desfășurat o oră informativă prezentată de profesorul universitar și directorul Centrului de Studii Europene din cadrul USM, Grigore Vasilescu, și un grup de studenți USM, care le-au vorbit studenților Colegiului de Construcții, însoțiți de profesoara Axenia Ungureanu, și tinerilor de la Centrul raional de Tineret despre oportunitățile și angajamentele Moldovei Europene. În debutul activității, directorul Bibliotecii raionale, Tatiana Darii, a vorbit despre Centrul de Informare al UE, despre obiectivele și serviciile acestuia, și anume promovarea valorilor europene, după care organizatorii acestei ore informative au întreținut cu participanții o discuție interactivă despre oportunitățile țării noastre în parcursul său european, între care dezvoltarea economică, modernizarea diferitelor sectoare, oportunități de mobilitate, depășirea crizei energetice etc, dar și angajamentele pe care le are statul R. Moldova, între care armonizarea legislației la standardele UE, reforme comerciale și economice, consolidarea instituțională, stabilitatea politică, anticorupție și stat de drept ș.a. De asemenea, s-a discutat despre Planul Național ”Construim Moldova Europeană” – 20 de acțiuni guvernamentale, tinerii având posibilitatea să afle și despre programele europene la care pot aplica ca și studenți, cum ar fi Erasmus+ ș.a, care le oferă posibilitatea să călătorească și să studieze în UE. În urma acestei activități, participanții au acumulat un bagaj consistent de cunoștințe în domeniu, fiind încurajați să contribuie la construirea unei Moldove Europene și la promovarea valorilor acesteia.


























26 septembrie 2023
📢Te invităm să devii parte a #ErasmusDays2023 în Republica Moldova‼️
În 2023 evenimentul internaţional #ErasmusDays este la cea de a șasea ediţie de promovare a frumoaselor oportunităţi oferite de programul Erasmus plus!
Astfel, în perioada 9-14 Octombrie 2023, invităm toţi promotorii valorilor europene, a educaţiei non-formale şi a lucrului de tineret (instituții de învățământ, centre de tineret, ONG-uri, grupuri de iniţiativă şi orice alt doritor) să găzduiască #ErasmusDays în comunatea sa!
CE poţi organiza? Ai libertatea de a planifica orice eveniment, cum ar fi:
✔️seminare;
✔️cursuri de instruire;
✔️conferințe;
✔️expoziții de fotografie;
✔️vizionare de filme;
✔️emisiuni radio;
✔️videouri promoţionale;
✔️şi multe alte iniţiative frumoase.
Te invităm să înregistrezi evenimentul tău prin completarea formularului ⬇️ https://forms.gle/boGb2fvVwU6eRosZ9
Haideți să punem Republica Moldova pe harta ErasmusDays 2023!
🔹Info Centru in Moldova pentru Erasmus+Youth & European Solidarity Corps şi Oficiul Erasmus+ Moldova sprijină toate iniţiativele prin oferirea consultaţiilor şi materialelor informative despre programul Erasmus+ care să te ajute în buna desfășurare a evenimentului❕






26 septembrie 2023
Începând din 2001, Consiliul Europei și Comisia Europeană sărbătoresc în fiecare an, pe data de 26 septembrie, Ziua Europeană a Limbilor.
Ziua Europeană a Limbilor are ca scop să aducă în atenția publicului marea varietate lingvistică din Europa, să promoveze patrimoniul cultural și diversitatea lingvistică, să încurajeze oamenii de orice vârstă să învețe limbi străine.
Centrul de Informare al Uniunii Europene din Hîncești a pregătit astăzi o activitate cu genericul: „Importanța studierii/ învățării limbilor străine în context european”. Au fost lansate câteva expoziții de carte: ,,Limbile – comoara Europei” ,,Comunicarea fără frontiere” și ,,Europa în continuă creștere”.

















26 septembrie 2023
Ziua Europeană a Limbilor sărbătorită laBiblioteca Publica Raionala ÎPS Antonie Plamadeală" Hîncesti
Ziua Europeană a Limbilor are ca scop să aducă în atenția publicului marea varietate lingvistică din Europa, să promoveze patrimoniul cultural și diversitatea lingvistică, să încurajeze oamenii de orice vârstă să învețe limbi străine.

Pentru vizualizare accesați linkul de mai jos 👇







11 septembrie 2023
Simbol al identității și moștenire transmisă din generații în generații, ia este astăzi sărbătorită în peste 48 de țări. Piesă principală a costumului popular și a patrimoniului național, ia a devenit un brand de țară onorat cu mândrie. Celebrând ia, contribuim la menținerea și transmiterea moștenirii culturale către generațiile viitoare.
🇪🇺 Uniunea Europeană apreciază eforturile Republicii Moldova de conservare și promovare a culturii tradiționale și sprijină acțiunile de protejare și valorificare a patrimoniului național.
Photo Credit: Măiestria
***
🇲🇩🇷🇴 Символ самобытности и наследия, передающийся из поколения в поколение, сегодня день национальной сорочки Ии отмечается более чем в 48 странах. Основной элемент народного костюма и национальное наследие, Ия стала гордо почитаемым брендом страны. Празднуя день Ии, мы способствуем сохранению и передаче культурного наследия будущим поколениям.
🇪🇺 Европейский Союз ценит усилия Республики Молдова по сохранению и продвижению традиционной культуры и поддерживает действия по защите национального наследия.








29 septembrie 2023
🇪🇺 Drapelul european simbolizează atât Uniunea Europeană, cât și, în sens mai larg, identitatea și unitatea Europei. Dar cât de multe cunoașteți despre simbolurile acestuia?
Mai jos vă lăsăm câteva curiozități despre steagul UE:
⭐ Drapelul prezintă un cerc format din 12 stele aurii pe fond albastru, care simbolizează idealurile de unitate, solidaritate și armonie între popoarele Europei.
⭐ Numărul stelelor nu are legătură cu numărul statelor membre, cercul fiind un simbol al unității.
🔵 Steagul a fost adoptat inițial de Consiliul Europei la 8 decembrie 1955, proiectul câștigător aparținându-i lui Arsène Heitz.
🔵 Prima dată, drapelul a fost arborat în fața clădirii Berlaymont, sediul Comisiei Europene, la data de 29 mai 1986.
***
🇪🇺 Европейский флаг символизирует как Европейский Союз, так и, в более широком смысле, идентичность и единство Европы. Но много ли вы знаете о его символах?
Вот лишь несколько интересных фактов о флаге ЕС:
⭐ На голубом фоне флага изображен круг из 12 золотых звезд , символизирующий идеалы единства, солидарности и согласия между народами Европы.
⭐ Количество звезд не связано с количеством государств-членов, круг является символом совершенства и полноты.
🔵 Флаг, созданый художником Арсеном Хейцом, был принят Советом Европы 8 декабря 1955 года.
🔵 Впервые флаг был поднят перед зданием Berlaymont, штаб-квартирой Европейской комиссии, 29 мая 1986 года.

Pentru vizualizare accesați linkul de mai jos 👇







16 iunie, la Biblioteca publică raională, au fost menționați cu Certificate de apreciere mai mulți copii și tineri care au participat la expoziția de desene cu tematica "Eu știu să folosesc rațional Energia", inițiat de Centrul de Informare al UE din cadrul Bibliotecii publice raionale. Participanții și-au expus viziunea creativă asupra modului de a păstra o planetă verde prin folosirea eficientă a resurselor energetice, desenând și pictând lucrări cu un puternic mesaj motivațional.



















Activitate organizată în cadrul Zilelor Europei 9 Mai ,,UE Moldova - Împreună mai puternici” cu genericul ,,Rolul educației antreprenoriale în dezvoltarea financiară personală pentru tinerii din localitate” Invitatul special a fost Veaceslav Gromov, specialist în dezvoltarea parteneriatelor ONG în cadrul Junior Achievement Moldova,și Coordonatorul Centrului de Informare al Uniunii Europene, care a vorbit despre educația financiară, despre idei de afaceri și procesul de implementare a proiectelor antreprenoriale.
Tinerii au fost antrenați în discuții, sesiuni de întrebări și lucru practic. Spre final tinerii au făcut cunoștință cu Centrul de Informare al Uniunii Europene.
Menționăm că Junior Achievement este o asociaţie obştească a cărei misiune constă în motivarea şi pregătirea tinerei generaţii pentru a se afirma cu succes în economia de piaţă.
















De ziua Europei, 9 Mai în cadrul Centrului de Informare al Uniunii Europene Hîncești s-au desfășurat mai multe acțiuni dedicate acestui eveniment , între care Expoziția de carte ,,Europa pentru pace ”, vizitată atât de elevi cât și de oaspeți din țară și de peste hotare.














Suntem încântați să vă anunțăm că la 𝐎𝐫𝐚̆𝐬̦𝐞𝐥𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧 din acest an, care celebrează ZIUA EUROPEI 2023, vom avea un pavilion special 𝐝𝐞𝐝𝐢𝐜𝐚𝐭 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐭𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢.
În cadrul acestui pavilion, veți găsi evenimente organizate de proiectele finanțate de UE, cum ar fi jocul intelectual special dedicat Zilei Europei, discuții cu liderii din domeniul sustenabilității energetice și ceremonia de decernare a certificatelor de grant urmată de un panel de discuții dedicat clusterelor, organizat de 𝐄𝐔𝟒𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐚: 𝐫𝐞𝐠𝐢𝐮𝐧𝐢-𝐜𝐡𝐞𝐢𝐞.
Nu ratați această oportunitate de a vă distra și de a vă îmbogăți cunoștințele!
Evenimentul va avea loc în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, începând cu ora 14:00, și este deschis tuturor vizitatorilor.
Dacă doriți să aflați agenda completă a evenimentului, accesați site-ul www.eu4moldova.eu.
#EuropeDay2023 #ImpreunaMaiPuternici

Мы рады сообщить, что в этом году в Европейском городке, где будет отмечаться День Европы 2023, открыт специальный павильон, посвященный молодежным мероприятиям.
В этом павильоне состоятся мероприятия, организованные проектами, финансируемыми ЕС, такие как специальная интеллектуальная игра, посвященная "Дню Европы", общение с лидерами в области энергетической устойчивости и церемония вручения грантов с последующей дискуссионной панелью, организованной проектом ЕСдляМолдовы: ключевые регионы.
Не упустите возможность хорошо провести время и пополнить свои знания!
Мероприятие пройдет на площади Великого национального собрания в Кишиневе, начало в 14:00, доступ свободный для всех посетителей.
С полной программой мероприятия можно ознакомиться на сайте www.eu4moldova.eu.










Expoziția de desene ”Europa în viziunea copiilor” – organizată de Bibliotecă în comun cu Conacul Manuc Bey
La data de 5 mai, în cadrul Centrului de informare al Uniunii Europene al Bibliotecii publice raionale, s-a desfășurat ceremonia de decernare a diplomelor de participare la expoziția de desene ”Europa în viziunea copiilor”, dedicată Zilei Europei, 9 mai. Expoziția care a fost vernisată în incinta Palatului Manuc bei a fost susținută de elevii Școlii de Arte ”Timotei Bătrânu” din mun. Hâncești, ghidați de profesoarele de pictură Carolina Robu și Natalia Duca. Această acțiune a fost organizată de Biblioteca publică raională în parteneriat cu IP Centrul raional de Cultură ”Conacul Manuc Bey”.
Directorul Bibliotecii, Tatina Darii, a înmânat diplome și cărți elevilor și profesorilor îndrumători, exprimându-și recunoștința pentru implicarea activă în activitățile preconizate în cadrul Zilei Europei și promovarea prin intermediul artei a valorilor europene, dorindu-le în continuare multă inspirație, creativitate și succes. În acest context, toți participanții au beneficiat din partea IP Centrul raional de Cultură ”Conacul Manuc Bey” de o excursie gratuită prin Palat.





































La data de 29-30 martie a avut loc Atelierul pentru Coordonatorii Centrelor de Informare UE și ai Eurocluburilor din Republica Moldova.
Atelierul a fost organizat de Proiectul StratCom Moldova, Formatori: Ghenadie Cojocaru, Coordonator Rețea Centre de Informare UE și Euro cluburi și Raluca Costache, Lider de echipă, StratCom Moldova.
Agenda Atelierului a inclus următoarele subiecte: ‐ Activități tematice: Saptamana europeană a sportului, Ziua Limbilor Europei (ULIM, Soroca, Hincești), Ziua Mondială a Curățeniei (World Cleanup Day). Întâlniri Ambasadori: ”A cup of Europe” la Europe Cafe, vizite ale Ambasadorilor in raioane (Fălești, Comrat), Vizite ale Tinerilor Ambasadori Europeni în școli, Zilele Europei 2023 în Moldova , Aspecte metodologice în organizarea activităților dedicate Zielelor Europei 2023 și Prezentarea Ghidului de gestionare a Centrelor de Informare UE și a Euro cluburilor.
Atelierul a avut loc la ECO RESORT BUTUCENI.

















https://www.facebook.com/profile.php?id=100063756471821 Detalii accesați lincul Centrului de Informare al Uniunii Europene din cadrul Bibliotecii Publice Raionel ,,ÎPS Antonie Plămădeală” Hincesti.
Un an de război în Ucraina. Cum Republica Moldova a făcut față provocărilor generate de invazia Rusiei în țara vecină?
Încă din prima zi a agresiunii militare nejustificate a Rusiei din Ucraina, Uniunea Europeană a făcut front comun cu partenerii săi, pentru a susține Republica Moldova care se confrunta cu un război la o distanță de doar zeci de km, sute de mii de refugiați ucraineni la frontieră și cu o serie de provocări fără precedent pentru propriii cetățeni. O perspectivă a ultimului an totalizează:
Aproape 750 de mii de refugiați care au traversat granița în Republica Moldova, dintre care peste 100 de mii au rămas în țară;
59 de milioane de euro, valoarea suportului umanitar oferit de Echipa Europa pentru gestionarea fluxului de refugiați;
150 de milioane de euro acordați de UE pentru aplanarea crizei energetice generată de război care au ajutat aproximativ 600 de mii de cetățeni să beneficieze de compensații pentru consumul de energie;
150 de milioane de euro asistență financiară oferită sub formă de împrumuturi și granturi;
112 milioane de euro pentru reziliența economică și susținerea afacerilor;
peste 400 de milioane de euro pentru domenii strategice cum ar fi gestionarea frontierelor, investiții în proiecte de eficiență energetică, modernizarea sectorului apărării, securitate cibernetică etc. în perioada octombrie 2021 – decembrie 2022.Mai solidari ca oricând
Uniunea Europeană și statele sale membre, în cadrul inițiativei Echipa Europa, și-au mobilizat resursele pentru a veni cu un răspuns prompt la necesitățile stringente ale Republicii Moldova și ale refugiaților din Ucraina. Peste 59 de milioane de euro este valoarea ajutorului umanitar pe care UE și statele sale membre l-au alocat pentru gestionarea fluxului de refugiați. Asistența a inclus suport financiar, dar și bunuri de primă necesitate pentru cetățenii Ucrainei ajunși în Moldova în căutarea siguranței.
Mii de corturi, echipamente tehnice și medicale, generatoare, produse de igienă și alte bunuri de primă necesitate au fost oferite prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al UE. O parte din ele rămân stocate într-un depozit amenajat cu suportul UE pentru un nou val de refugiați. Vezi informații despre ajutorul umanitar oferit de Echipa Europa.
Suport pentru gestionarea frontierelor
Cei peste jumătate de milion de refugiați din Ucraina și intensificarea traficului de mărfuri din țara vecină au pus presiune pe sistemul frontalier. Pentru a supraveghea și facilita fluxul de la granițe, Uniunea Europeană a oferit suport financiar și expertiză în valoare de 30 de milioane de euro. Uniunea Europeană a semnat cu Republica Moldova un acord privind cooperarea în domeniul gestionării frontierelor, care a permis mobilizarea echipelor Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex) pe teritoriul Republicii Moldova, supravegherea frontierelor, în colaborare cu autoritățile moldovene, și asistență în colectarea și schimbul de informații.
Agresiunea militară a Rusiei a afectat puternic rutele comerciale și transportul de mărfuri. Astfel, pentru a eficientiza procesele atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, experții EUBAM s-au implicat în monitorizarea punctelor de intrare și ieșire, alături de angajații Serviciului Vamal al Republicii Moldova și de cei ai Serviciului Vamal al Ucrainei, pentru a fluidiza traficul de mărfuri agricole de-a lungul frontierei moldo-ucrainene.
Securitate sporită pentru UE și vecinătatea ei
Pentru a reduce amenințările la securitatea Uniunii Europene și a țărilor din vecinătatea ei, autoritățile europene au redirecționat peste 47 de milioane de euro în modernizarea sectorului apărării Republicii Moldova. Totodată, Moldova a găzduit o serie de întruniri ale Hub-ului UE pentru securitate internă și management al frontierelor. Oficiali europeni, alături de reprezentanții autorităților din Moldova, identifică soluții pentru fortificarea cooperării și securității din regiune. UE și Moldova vor intensifica schimbul de informații în domeniul investigațiilor financiare. Moldova va avea acces la instrumentele și rețele UE cum ar fi: Europol, EUROJUST, FRONTEX, CEPOL, AMON etc.
Măsurile UE pentru criza energetică
Invazia Rusiei în Ucraina și folosirea surselor de energie pentru a exercita presiuni politice, au provocat o criză fără precedent. Drept urmare, prețurile pentru consumul de energie au crescut brusc, cetățenii Republicii Moldova intrând în dificultate de plată. Moldova a primit suport bugetar în valoare de peste 150 de milioane de euro pentru gestionarea crizei energetice și sprijinirea grupurilor vulnerabile. Peste 600 de mii de cetățeni au beneficiat de compensații pentru consumul de energie. Investițiile în proiectele de eficiență energetică și resursele regenerabile și sustenabile continuă. Vezi ce a întreprins UE pentru a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova.
UE contribuie la securitatea alimentară din regiune
Uniunea Europeană a întreprins o serie de măsuri complexe în domeniile strategice afectate de război, printre care se regăsește și securitatea alimentară, sever afectată de război. Uniunea Europeană a semnat acorduri de transport cu Ucraina și Moldova care au facilitat traficul de mărfuri, oferind o soluție imediată pentru economiile celor două țări. Comisia Europeană a propus conectarea Republicii Moldova și Ucrainei la rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T). Inițiativa prevede extinderea a patru coridoare de transport până la Moldova și Ucraina. Decizia are drept scop să contribuie la schimbul de mărfuri cu UE, va contribui la siguranța alimentară din regiune, dar și la reabilitarea infrastructurii de transport a Ucrainei.
Uniunea Europeană a majorat cotele de export pentru șapte categorii de produse agricole moldovenești, pentru a susține fermierii și exportatorii locali care au pierdut accesul la piețele tradiționale din cauza războiului. Republicii Moldova i s-a oferit posibilitatea de a exporta un volum mai mare, dublu pentru unele produse, fără taxe vamale.
Suport financiar pentru reabilitarea economică a Moldovei
Într-o perioadă afectată puternic de crize și provocări, UE și statele membre au continuat să investească în reabilitarea economică a Moldovei. Peste 150 de milioane de euro este valoarea asistenței financiare oferită sub formă de împrumuturi și granturi. Alte 112 milioane de euro au fost alocate pentru inițiativele menite să sporească reziliența economică și să contribuie la dezvoltarea afacerilor. Recent, Uniunea Europeană a anunțat un nou pachet de asistență macrofinanciară în valoare de 145 de milioane de euro.





La data de 13 ianuarie 2023, în cadrul Bibliotecii Publice Raionale ,,ÎPS A.Plămădeală” Hîncești a avut loc o oră informativă cu genericul:
,,Să cunoaștem Europa”. Au participat elevii clasei a IX-a ,GM ,,M. Viteazul”
S-au abordat următoarele subiecte:
- Care sunt valorile comune ale UE; Simbolurile UE; Drapelul UE; Imnul UE; Care sunt obiectivele comune ale UE; Bancnotele UE; limbile vorbite oficiale , cât și sprijinul oferit țării noastre.















Decembrie❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️
Să trăim luna magică, cu bucurii în suflete!







 #CentruldeInformarealUniuniiEuropene

#SăptămânaEuropeanăaSportului
#BEACTIVE

Ieri, 28 septembrie ,Biblioteca Publica Raionala ÎPS Antonie Plamadeală" Hîncesti împreună cu Liceul Teoretic ,,M. Lomonosov” au organizat o activitate cu genericul ,,Fă mișcare , rămâi sănătos!”în cadrul Săptămânii Europene a sportului.
Această inițiativă are ca obiectiv conștientizarea importanței unui stil de viață activ pentru toată lumea. Bibliotecarii împreună cu elevii și profesorul de educație fizică dnul Andrei Penicov au executat un șir de exerciții fizice și au jucat volei în echipe. În urma acestei activități, tinerii au conștientizat importanța mișcărilor fizice și adoptarea unui mod de viață sănătos.






















 #CentruldeInformarealUniuniiEuropene
#SăptămânaEuropeanăaSportului
#BEACTIVE
     Ieri,28 septembrie ,Biblioteca Publica Raionala ÎPS Antonie Plamadeală" Hîncesti împreună cu Liceul Teoretic ,,M. Lomonosov” au organizat o activitate cu genericul ,,Fă mișcare , rămâi sănătos!”în cadrul Săptămânii Europene a sportului.
Această inițiativă are ca obiectiv conștientizarea importanței unui stil de viață activ pentru toată lumea. Bibliotecarii împreună cu elevii și profesorul de educație fizică dnul Andrei Penicov au executat un șir de exerciții fizice și au jucat volei în echipe. În urma acestei activități, tinerii au conștientizat importanța mișcărilor fizice și adoptarea unui mod de viață sănătos.



Pentru vizualizare accesați linkul de mai jos 👇



 #CentruldeInformarealUniuniEuropeneHîncești

În data de 8 iunie a avut loc„ La o cafea cu Elena Railean - jurnalist, specialist în comunicare și relații publice; Elena Paladi- coordonatorul Centrului de Informare al Uniunii Europene Hîncești”.
S-au abordat următoarele subiecte:
📢Alfabetizarea media și dezvoltarea gândirii critice pentru tineri;

📢Descoperim Europa.















17 mai. Elevii Școlii de Arte ,,Timotei Bătrînu”

Pentru vizualizare accesați linkul de mai jos 👇

 Activitate în cadrul Centrului de Informare al Uniunii Europene dedicate Zilelor Europei. Elevii Școlii de Arte ,,Timotei Bătrînu” au primit Certificatele de apreciere bine meritate în cadrul Concursului de desene cu genericul ,,Solidaritate pentru Pace - Totul va fi bine”, profesor Duca Natalia.












11 mai, materiale promoționale pentru susținerea activităților dedicate Zilelor Europei în cadrul Centrului de Informare al Uniunii Europene!!

Mulțumim pentru suportul logistic StratComMoldova!!!🇪🇺🇪🇺🇪🇺
UE-Moldova
Împreună mai puternici

 

                          

                                                           

  

,,Uniunea Europeană - O familie în continuă creștere”












🇦🇩Centrul de Informare al Uniunii Europene Hîncești !!!🇪🇺
Expoziție de desene cu genericul: ,,Solidaritate pentru Pace - Totul va fi bine” realizată de elevii Școlii de Arte ,,Timotei Bătrânu” Hîncești ,profesor Duca Natalia.

Pentru vizualizare accesați linkul de mai jos 👇



7-8 aprilie, Atelierul de instruire pentru Coordonatorii Centrelor UE și ai Eurocluburilor.
- Sesiunea I a inclus următoarele subiecte: Retrospectiva evenimentelor organizate în cadrul Rețelei pe parcursul anului 2021-2022.
- Experiența Centrului de Informare Europe Direct, Vaslui, România.
- Sesiunea II - Aspecte metodologice în organizarea activităților dedicate Zilelor Europei 2022.
Moderator - Ghenadie Cojocaru, coordonator Rețea Centre de Informare UE și Euro cluburi.






















Centrul de Informare al Uniunii Europene din Hîncești - 5 ani de activitate!!!
30 martie, Centrul de Informare al Uniunii Europene din cadrul Bibliotecii Publice Raionale ,,ÎPS Antonie Plămădeală”din Hîncești a celebrat 5 ani de activitate!!!
Cei mai activi utilizatori ai Centrului au făcut o retrospectivă a activităților care s-au organizat și desfășurat pe parcursul acestor ani. Din mometul inaugurării , Centrul de Informare al Uniunii Europene din Hîncești s-a manifestat ca un Centru ce oferă servicii informaţionale, asigură condiţii viabile şi eficiente pentru accesul la informaţiile şi documentele Uniunii Europene tuturor membrilor comunităţii hînceștene.
Pe parcursul anilor, în cadrul Centrului de Informare al Uniunii Europene din Hîncești au fost organizate activități, întruniri, sesiuni de comunicare, master- classuri, mese rotunde, concursuri, vernisaje expoziționale tematice, unde toți cei interesați au avut posibilitatea să afle mai multe despre Uniunea Europeană și Statele Membre ale UE, despre istoria și cultura lor, precum și despre asistența oferită în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova prin programele și proiectele Uniunii Europene și a țărilor membre ale UE.




















25 martie, elaborarea materialelor promoționale și informative în cadrul Proiectului Internațional Growing Active Citizens Hubs. Dezvoltat de Fundația Progress România, finanțat de Uniunea Europeană și de Black Sea Trust for Regional Cooperation, un proiect al German Marshall Fund of the United States și cu aportul partenerilor Asociatia Bibliotecarilor din Republica Moldova; Inspectoratul Național de Probațiune - Ministerul Justiției al RM; Centrul Raional de Tineret Hîncești; CSPT Tineretul și Sanatatea; Info Curier Hîncești; Office Magazine.












Descoperim Europa!!🇪🇺

Pentru vizualizare accesați linkul de mai jos 👇


 #CENTRULdeINFORMAREalUNIUNIIEUROPENEdinHÎNCEȘTI
În data de 9 martie, utilizatorii mici ai Bibliotecii noastre ,în cadrul Centrului de Informare al Uniunii Europene din Hîncești au făcut cunoștință cu harta uniunii europene ,care sunt statele acesteia ,elementele esențiale legate de U.E. și care este drapelul europei, imnul Europei, ziua Europei, mottoul Europei, Modena euro s.a.









Ieri, 22 februarie a avut loc Videoconferința Ambasadorului UE în Moldova, Janis Mazeiks cu coordonatorii Centrelor de Informare UE și ai Euro cluburilor. Agenda a inclus următoarele sesiuni:
📌Cum este percepută UE în localitatea mea (schimb de opinii):
‐ce poate face Centrul de Informare/Euro clubul pentru a multiplica mai bine informațiile despre contribuția Uniunii Europene la dezvoltarea Republicii Moldova?
📌Cum pot fi implicate Centrele de informare și Euro cluburile în activitățile dedicate Zilei Europei 2022:
‐2 ani de activități dedicate Zilei Europei pe timp de pandemiei: ce a mers bine și ce lecții am învățat;
‐activități în aer liber în organizarea evenimentelor Zilei Europei 2022: flash – moburi, discuții cu cetățenii despre asistența UE în regiune/localitate, activități sportive (cursă de ciclism), expoziție în aer liber privind asistența UE pentru Moldova, inclusiv asistența în combaterea COVID – 19;
‐activități online: concurs de eseuri, concursul „Cunoaște Europa” – aplicația Kahoot.








28 ianuarie 2022
🇲🇩Va asteptam cu drag sa ne vizitati!🇪🇺







Uniunea Europeană este cel mai important partener comercial al Republicii Moldova.
Aproximativ 67% din exporturile moldovenești sunt direcționate către piața europeană. Peste 1600 de companii au generat peste 1.4 miliarde de euro venituri pentru economia țării în 2020. Peste 80% din totalul investițiilor din Republica Moldova vin din Uniunea Europeană.
Progresele Acordului de Asociere și Liber Schimb au fost discutate în cadrul evenimentului „7 ani de implementare a DCFTA în Republica Moldova: rezultate înregistrate și priorități în perioada următoare”. Mai multe detalii: https://bit.ly/3qKBjLv.





Europe Café

🤩 2022 este anul tău, anul european al tinerilor!
👉 Fii parte a evenimentelor, inițiativelor, training-urilor, workshop-urilor organizate pentru tine. 🆒 Ai ocazia să-ți împărtășești viziunile și ambițiile cu tineri europeni din alte țări ale lumii.
📍 E momentul să te implici, ca să construim un viitor de succes împreună. Poți începe prin a accesa oportunitățile Erasmus+. Aplică: https://bit.ly/3I3fblt.
🔜 Mai multe despre anul european al tinerilor: https://europa.eu/youth/year-of-youth_en#content.



#CentruldeInformarealUniuniiEuropene
20 DE CURIOZITĂȚI DESPRE EUROPA!




Pe 14 ianuar, la Centrul de Informare al Uniunii Europene au venit urătorii!!

Pentru vizualizare accesați linkul de mai jos👇


Echipa Europa a fost aproape de cetățenii Republicii Moldova încă din primele momente de când a izbucnit pandemia. Republica Moldova a primit suport vital pentru lupta împotriva COVID-19. Asistența UE și a Statelor Membre, precum și a EIB și EBRD, se focusează și pe redresarea economică pe termen lung a țării:
✅ peste un milion de vaccinuri anti-COVID;
✅ 127 de milioane de euro sub formă de granturi;
✅ echipamente medicale critice de salvare și de protecție în valoare de 20 de milioane de euro;
✅ program de asistență macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro;
✅ 36 de milioane de euro din Planul de Redresare Economică în valoare de 600 de milioane de euro.
Puteți afla mai multe detalii despre Echipa Europa: www.eu4moldova.eu/meet-team-europe/
***
Команда Европа была рядом с гражданами Республики Молдова еще с тех пор, как вспыхнула пандемия. Республика Молдова получила жизненно важную поддержку для борьбы с COVID-19. Содействие со стороны ЕС и входящих в его состав государств, а также Европейского инвестбанка и ЕБРР сосредоточено и на долгосрочном экономическом восстановлении страны:
✅ более миллиона доз вакцины против COVID;
✅ 127 миллионов евро в виде грантов;
✅ критически важное медицинское оборудование для спасения жизней, а также защитное оборудование стоимостью 20 миллионов евро;
✅ программа макрофинансовой помощи с бюджетом в 100 миллионов евро;
✅ 36 миллионов евро за счет Плана экономического восстановления, бюджет которого равен 600 миллионов евро.
Больше подробностей о Команде Европа можно узнать по следующей ссылке: www.eu4moldova.eu/meet-team-europe/

Pentru vizualizare accesați linkul de mai jos👇


Vă invităm să „Descoperiți Echipa Europa” în contextul campaniei de comunicare lansate de Delegația UE în Republica Moldova. Urmăriți canalele noastre de comunicare, pentru a găsi mai multe detalii despre asistența Echipei Europa. Descoperiți persoanele Echipei Europa, prin interviuri dedicate cu ambasadorii UE și statelor membre ale UE în Republica Moldova. Faceți cunoștință cu Echipa Europa!!! Rămâneți aproape!
Urmăriți pagina Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova (https://www.facebook.com/EUDelegationMoldova)




Astăzi la Centrul de Informare al Uniunii Europene a avut loc o lectie publică pentru membrii Euro cluburilor, utilizatorii Centrelor de Informare UE, studenti si alte persoane care manifestă interes față de relatiile Moldovei cu Uniunea Europeana.
Tema: ”Oportunitățile de finanțare a afacerilor tinerilor oferite de UE în Moldova”.
Participanți: Studenți de la Colegiul de Construcții ,Hîncești!
Speaker: Olga Melniciuc
Ghenadie Cojocaru, coordonator al rețelei de Centre de Informare UE și EuroClub.














1 decembrie, Inaugurarea Bradului de Crăciun la Biblioteca Publică Raională ,,Î.P.S. A.Plămădeală” 

Hîncești !!!






Pe 6 octombrie în cadrul Centrului de Informare al Uniunii Europene din Biblioteca Publică Raională ,,Î.P.S .A.Plămădeală” Hîncești, s-a desfășurat o lecție informativă despre activitatea Centrului de Informare al Uniunii Europene, platforma
EU bookshop, Erasmus + cu participarea voluntarelor de la Centrul Raional de Tinerel al Consiliului Raional Hîncești .













29 septembrie #CENTRULDEINFORMAREALUNIUNIIEUROPENE
În cadrul Centrului de Informare al Uniunii Europeane, copiii au făcut cunoștință cu Harta Statelor Membre ale Uniunii Europene.















26 septembrie Ziua Limbilor Europei este o manifestare care celebrează diversitatea lingvistică, plurilingvismul / multilingvismul, învățarea limbilor străine pe durata vieții. Ziua Europeană a Limbilor are ca obiectiv să atragă atenția publicului asupra importanței învățării limbilor străine și să îl sensibilizeze cu privire la existența și valoarea tuturor limbilor vorbite în Europa, încurajând învățarea lor. Utilizatorii bibliotecii noastre au avut ocazia să exerseze cuvinte și fraze noi în diferite limbi. O activitate veselă și utilă pentru ei!!!

Pentru vizualizare accesați linkul de mai jos👇











Pe 2 iunie,un grup de elevi și studenți au participat la Ora informativă cu genericul ,,Erasmus + Programul Uniunii Europene pentru Educație ,Formare,Tineret și Sport 2021-2027”. Erasmus+ este programul UE pentru educație, formare, tineret și sport. Acest program își propune să modernizeze și să îmbunătățească învățământul în Europa și în lume. Participanții au fost informați despre acest program și metodele de accesare a anumitor proiecte.
În același timp elevii au făcut cunoștință cu librăria digitală EU Book Shop care face referință la informații despre Uniunea Europeană. EU Bookshop este un serviciu on-line, funcționând ca librărie, bibliotecă și arhivă a publicațiilor UE. Site-ul propune 110 000 de titluri și 235 000 de versiuni electronice ale acestora (în format PDF, e book). Publicațiile sunt redactate în peste 50 de limbi, printre care și cele 24 de limbi oficiale ale UE. Versiunile în format PDF și e book sunt gratuite. La final elevii și studenții au primit cadouri și diplome de participare în cadrul Zilelor Europei. Activitatea a fost organizată în cadrul Centrului de Informare al Uniunii Europene Hîncești.



















Buletin informativ:
Lansarea noului program Erasmus +2021-2027 în Republica Moldova.
Pentru mai multe detalii accesati lincul de mai jos:
http://erasmusplus.md/…/files/medi…/2021-05/newsletter-5.pdf




UE - MOLDOVA împreună mai puternici!!

Adresăm mulțumiri Europe Cafe pentru contribuție materială în susținerea activităților organizate în cadrul Centrului de Informare al Uniunii Europene din Biblioteca Publică Raională ,, Î PS Antonie Plamadeală ,Hîncești!!!







#SolidaritatePentruSănătate #ÎmpreunăMaiPuternici #EchipaEuropa

Zilele Europei la Biblioteca Publică Raională ,,ÎPS A.Plămădeală”Hîncești!!!












Pe  6 mai, la Biblioteca Publică Raională ,,ÎPS A. Plămădeală” Hîncești a avut loc în cadrul Zilelor Europene un Master Class cu genericul ,,Europa în viziunea copiilor”. Această activitate a dat startul unor acțiuni de Ziua Europei, care nu vor dura o singură zi, cea de 9 mai, ci vor continua până la sfârșitul lunii. Copiii au desenat Europa așa cum și-au imaginat-o, creativ , incluzînd Statele UE, globul pămîntesc ,coeziunea dintre UE și RM demonstrând cunoștințe și valori europene. Lucrările vor fi expuse pe parcursul unei săptămâni în incinta Palatului Princiar Manuc Bey, care a fost susținut financiar de Uniunea Europeană. Pe final de activitate participanților le-au fost înmînate diplome de participare și cărți .




























Pe  29 aprilie, a avut loc Webinar: Cum îmbunătățim reflectarea activității Centrului de Informare și a Euro cluburilor pe rețelele de socializare. WEBINAR organizat de către colaboratorii proiectului StratCom.










Videoconferința Ambasadorului UE în Moldova, Peter Michalko, cu coordonatorii Centrelor de Informare UE și ai Euro cluburilor.



Pe  29 martie, a avut loc Videoconferința Ambasadorului UE în Moldova, Peter Michalko,cu coordonatorii Centrelor de Informare UE și ai Euro Cluburilor!!!







Resurse informaționale din cadrul Centrului de Informare al Uniunii Europene!!!






 La data de 17 februarie,  în cadrul Centrului de Informare al Uniunii Europene din Biblioteca Publică Raională I.P.S. A.Plamadeala” Hîncești , un grup de elevi au avut ocazia să călătorească virtual prin intermediul unui joc (puzzle) cum arată țările Uniunii Europene, cu limbile lor oficiale și cum să descarce o hartă uriașă a Europei.









Vă aducem la cunoștință cu o deosebită plăcere despre Campania de comunicare pe care Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova o lansează luni, 7 decembrie, în ajunul zilei internaționale a drepturilor omului. Campania denumită “UE-Moldova: Împreună pentru o societate mai puternică” are scopul de a contribui la sporirea gradului de conștientizare a importanței respectării drepturilor omului, precum și la evidențierea sprijinului oferit de Uniunea Europeană pentru inițiativele organizațiilor societății civile în contextul promovării drepturilor omului în țara noastră, al dezvoltării locale și în combaterea consecințelor crizei COVID-19.






La data de 2 decembrie 2020, a avut loc Videoconferința Ambasadorului UE în Moldova, Peter Michalko, cu coordonatorii Centrelor de Informare UE și ai Euro cluburilor. Biblioteca Publică Raională ,,ÎPS A.Plămădeală , Hîncești face parte din cadrul acestor centre de informare. Biblioteca noastră are acces la toate resursele digitale ale Uniunii Europene, unde utilizatorii beneficiază de un cont gratuit de utilizator care le oferă acces la biblioteca digitală a Uniunii Europene prin intermediul platformei digitale- EU Bookshop. Utilizatorii bibliotecii pot obține orice informații din biblioteca digitală UE, o bibliotecă și o arhiva a publicațiilor care datează din 1952 și care conține peste 110.000 de titluri și 235.000 de versiuni electronice corespunzătoare (PDF-uri, cărți electronice), în mai mult de 50 de limbi, inclusiv limba română.La această conferință s-au abordat mai multe teme: Prezentarea conceptului de activitate al rețelei Centrelor de Informare și Euro cluburilor pentru anul academic 2020-2021; Cooperarea Centrelor de Informare și Eurocluburilor cu proiectele finanțate de UE și cu organizațiile non-guvernamentale care implementează proiecte finanțate de UE .













La data de 10 noiembrie,  în cadrul Centrului de Informare al Uniunii Europene, copiii au descoperit un joc nou U.E.: DESPRE CE ESTE VORBA? accesată pe platforma Europa.eu (https://europa.eu/learning-corner/play-games_ro) ,,Te joci și înveți”. Prin acest joc copiii au descoperit mai multe informaţii despre Uniunea Europeană, utilizând o hartă distractivă şi interactivă! Au făcut o excursie în fiecare ţară şi au aflat care sunt preferinţele culinare în Italia, Germania, care sport este cel mai popular în Slovacia. Au aflat numele unor renumiţi pictori danezi şi multe, multe altele!




















La data de  26 septembrie de ZIUA EUROPEANĂ A LIMBILOR în cadrul Centrului de Informare al Uniunii Europene, copiii au făcut cunoștință cu serviciul on-line EU Bookshop ,o bibliotecă și arhivă cu publicații UE care propune 110 000 de titluri și 235 000 de versiuni electronice ale acestora (în format PDF, e book). Pe această platformă vor găsi publicații redactate în peste 50 de limbi, printre care și cele 24 de limbi oficiale ale UE.






La data de 14.09.2020,   în cadrul Centrului de Informare al Uniunii Europene din cadrul BPR Hîncești , copiii au avut ocazia prin intermediul jocului ,,Bunica ghicește unde am fost” să cunoască multe lucruri interesante despre locațiile Uniunii Europene.












MASTER CLASS- ,,COLORĂM EUROPA” ÎN CADRUL CENTRULUI DE INFORMARE AL UNIUNII EUROPENE DE LA BIBLIOTECA PUBLICĂ RAIONALĂ ,,ÎPS A.PLĂMĂDEALĂ”HÎNCEȘTI.

Pentru vizualizare accesați linkul de mai jos👇





„Ziua Europei 2020 ,,Împreună mai puternici”.

Ziua Europei marchează valorile care au stat la bazele formării Uniunii Europene și care, timp de 70 de ani de la Declarația Schuman, au guvernat, prin solidarizare și unitate, Statele Membre. Aceste valori ne permit să trăim împreună, să devenim și mai puternici și mai uniți, contrar diferențelor de limbă, cultură, religie și obiceiuri. Solidaritatea este pilonul pe care se bazează funcționarea Uniunii Europene, fiind aplicată în mod special și în relația cu Republica Moldova.












                                         https://www.facebook.com/events/962411577524709/




🇲🇩🇪🇺 „Săptămâna Europei”, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării provoacă toți elevii, profesorii și părinții să-și verifice cunoștințele, completând testul „Republica Moldova este Europa”.
Pe lângă autoevaluare, scopul acestuia este de a spori recunoștința pentru pacea și unitatea din Europa. Testul conține 26 de întrebări, cu variante de răspuns. După completarea acestuia, participanții vor primi la ecran punctajul acumulat, iar pe adresa electronică o copie a răspunsurilor.
De asemenea, participanții care vor înregistra punctaj maxim vor primi electronic un certificat de participare.
Testul „Republica Moldova este Europa” poate fi accesat aici: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSeyaDctIc5Z0xIzkj…/viewform .






,,Centrul de Informare al Uniunii Europene”
În pofida dificultăților fără precedent cu care se confruntă statele membre, Uniunea Europeană oferă un sprijin generos celor șase țări din Parteneriatul Estic, care include Republica Moldova. Sprijin pentru sectorul sănătății (30 milioane EUR):
• Lucrul cu OMS pentru furnizarea de dispozitive medicale și echipamente personale, cum ar fi ventilatoare, truse de laborator, măști, ochelari de protecție, halate și costume de protecție.
• Instruirea personalului medical și de laborator, creșterea gradului de sensibilizare în cele șase țări.
Sprijin pentru cele mai vulnerabile grupuri din societate (11,3 milioane EUR):
• Granturi de până la 60.000 EUR pentru organizațiile societății civile pentru a răspunde la nevoile imediate, cum ar fi sprijinirea școlilor locale cu învățământ la distanță – deja disponibile prin “Mecanismul de Reacție Rapidă” regional al UE.
• Lansarea “Programului de Solidaritate al Parteneriatului Estic” pentru a ținti cele mai afectate părți ale populației, cu sub-granturi pentru organizațiile locale mai mici.
Află mai multe detalii accesând linkul:   https://bit.ly/3bCf0gK








La data de 6 februarie, la Centrul de Informare al Uniunii Europene din biblioteca noastră a avut loc o oră informativă cu genericul ,,Europa.eu -Găsește perechile de steaguri”. Copiii prin intermediul unui joc au avut șansa de a face cunoștința cu steagurile Uniunii Europene pe care cu siguranță nu le cunoșteau!











La data de 28 ianuarie, la Centrul de Informare al Uniunii Europene din incinta bibliotecii noastre a avut loc o oră informativă unde s-au abordat următoarele subiecte: ERASMUS + Studii în Europa și Platforma EU- Bookshop. Un grup de studeți de la Colegiul de Construcții Hîncești au avut ocazia să afle despre oportunitățile oferite de Programul Uniunii Europene pentru Educație,Formare, Tineret și Sport 2020 și Resursele oferite de librăria digitală EU- Bookshop.






















Astăzi, 12 decembrie 2019 la Biblioteca Publică Raională ,,ÎPS A. Plămădeală”Hîncești a avut loc un Master Class intitulat ,,Omuleții de zăpadă din Statele membre ale Uniunii Europene”. Acest Master Class s-a desfășurat în cadrul Centrului de Informare al Uniunii Europene. Împreună cu copiii am încercat sa decoram biblioteca cât mai deosebit, și creativ astfel încât să simțim din plin atmosfera de poveste a sărbătorilor de iarnă. Prin intermediul acestei activități copiii au fost familiarizați cu Statele membre ale Uniunii Europene.

                                                    



















                                                       

                                                       



27 noiembrie 2019
La data de 27 noiembrie, 2019 in cadrul Centrului de Informare al Uniunii Europene din Biblioteca Publică Raională ,,IPS Antonie Plamadeala" Hîncești un grup de elevi de la Gimnaziul ,,M.Viteazu" si L.T. ,,M.Sadoveanu" au avut ocazia sa facă cunostintă cu harta Uniunii Europene aplicind jocul ,,EU puzzle" de pe platforma Europa.eu.










1 noiembrie 2019
La data de 31 octombrie - 1 noiembrie , am participat la un Atelier de instruire pentru Coordonatorii Eurocluburilor si a Centrelor de Informare al Uniunii Europene din Republica Moldova care a avut loc la IT RELAX, Vadul lui Voda cu sustinerea Proiectului UE ,,Comunicare strategica si suport pentru mass- media" in parteneriat cu Ministerul Educatiei , Culturii si Cercetarii din R.M.



















30 octombrie 2019

 Librăria digitală Eu Bookshop este un instrument valoros pentru tineri unde studenții pot să descarce diverse documente pentru studiu.
Beneficiile Centrului de Informare al Uniunii Europene sunt:
- Acces la toate resursele librăriei digitale a Uniunii Europene – Eu Bookshop
- Eu Bookshop este un serviciu on-line, funcționând ca librări, bibliotecă și arhivă a publicațiilor UE editate din 1952 și până în prezent. Site-ul vă propune 110000 de titluri și 235000 de versiuni electronice ale acestora ( în format PDF, e book). Publicațiile sunt redactate în peste 50 de limbi, printre care și limba română.






















8 mai 2019
La data de 8 mai, la Biblioteca Publică Raională ,,Î.P.S. Antonie Plămădeală” Hîncești a avut loc o oră informativă cu genericul : ,,9 Mai - Ziua Europei Unite” la care au participat elevi ai Gimnaziului ,,M.Viteazul” din or. Hîncești.











29 mai 2018
Conferința regională - „Oportunitățile Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării”





28 mai 2018
Erasmus+ își propune să încurajeze dezvoltarea competențelor și a capacității de inserție profesională și să ofere noi oportunități de educație, formare și stagii pentru tineri.






12 mai 2018
Instruirea coordonatorilor Centrelor de Informare UE continuă. Margarita Ursu, manager relații cu media și proiecte a Delegației UE în RM pe post de formator. Planificăm activitățile prin implicarea resurselor existente, abordărilor creative.







11 mai 2018

Peter Michalko, șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, la întâlnirea cu Coordonatorii Centrelor de Informare ale Uniunii Europene aflați la instriure în comunicre și informare la Centrul National de Excelenta Profesionala pentru Bibliotecari.






11 aprilie 2019

Programul Uniunii Europene pentru Educație, Formare, Tineret și Sport Erasmus+ http://www.erasmusplus.md/



5 aprilie 2018
La 5 aprilie, 2018, Biblioteca Publică Raională ,,ÎPS A.Plămădeală” Hîncești ,a găzduit vizita de lucru a delegației Comisiei pentru bugete din Parlamentul Uniunii Europene . Delegația a fost condusă de europarlamentarul român Siegfried Mureșan . Obiectivul delegației europene a fost să dea un semnal clar cu privire la atașamentul Uniunii Europene față de procesul de integrare europeană și pentru ai evalua nivelul de implementare a Acordului de Asociere, și a monitoriza eficiența utilizării sprijinului financiar din partea UE. La discuție au participat membrii societății civile din raionul Hîncești. Delegația a fost placut surprinsă de ambianța prietenoasă a Bibliotecii Publice Raionale și a salutat instituirea Centrului de Informare al Uniunii Europeane în bibliotecă.


















8  decembrie 2017
Erasmus+ este Programul Uniunii Europene care sprijină acțiunile din domeniile Educație, Formare, Tineret și Sport pentru perioada 2014-2020.




20 iulie 2017
Centrul de Informare al Uniunii Europene








4 mai 2017






13 aprilie  2017
Un grup de studenți de la Facultatea de Chimie, USM, a fost informat despre EU Boookshop.


















12 aprilie 2017
Un grup de studenți de la USM au fost informați despre EU Bookshop.






7 aprilie 2017
La data de 7 aprilie,  a avut loc deschiderea oficială a Complexului Istorico-Arhitectural Manuc Bey. Cu această ocazie Biblioteca Publică Raională „ÎPS Antonie Plămădeală” a fost vizitată de Ministrul Culturii, Monica Babuc, reprezentanți ai Uniunii Europene din RM, reprezentanți ai Ambasadei Armeniei în RM și alți oaspeți de onoare, care au rămas plăcut surprinși de sediul nou al bibliotecii, de serviciile moderne prestate utilizatorilor și de colecțiile noi ale bibliotecii.














7 aprilie 2017
La data de 7 aprilie, la BPR Hîncești, un grup de studenți a fost informat despre EU Bookshop. EU Bookshop este un serviciu online administrat de Oficiul pentru Publicaţii al Uniunii Europene care oferă acces la publicaţiile oficiale ale Uniunii Europene. Se pot descărca aceste publicaţii în format PDF sau, în unele cazuri, se pot comanda exemplare tipărite. Biblioteca Raională Hîncești găzduiește Centrul de Informare al Uniunii Europene.




















16 martie 2017

La data de  16 martie, in incinta bibliotecii publice raionale ,,ÎPS A. Plămădeală” Hincesti a avut loc evenimentul de lansare a Centrului de Informare al Uniunii Europene .La acest eveniment important au fost prezenti urmatorii oaspeti..Vice presedintele raionului Hincesti , Constantin Vlas, seful directiei cultura si turism, Ion Tulbu, specialist principal DCT, Valentina Cotorobai, ofiter politic al Delegatiei Uniunii Europene in R.M., Ecaterina Dorodnova, Reprezentant Novateca, Margarita Ursu, deasemenea au fost prezenti bibliotecari si studenti din or. Hincesti. Evenimentul a fost deschis de către directorul bibliotecii, Tatiana Darii. Un aport deosebit la crearea acestui centru a fost oferit de Programul Novateca, iar reprezentantul Programului Novateca, Margarita Ursu a menţionat despre procesul de modernizare al bibliotecilor, care va include platforma digitala de informare pentru cetateni. Datorita acestei oportunitati , Biblioteca Publica Raionala va beneficia de accesul gratuit la platforma digitala a Uniunii Europene, prin intermediul careia vor fi accesibile toate resursele disponibile in peste 50 de limbi de utilizare. Seful DCT ,Ion Tulbu a semnat acordul de colaborare si a fost inminata placuta Centrului de Informare al UE.. La finele evenimentului , oaspetiilor le-au fost prezentate citeva servicii moderne de biblioteca si au beneficiat de o excursie prin Palatul Princiar Manuc Bey.


























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu