luni, 12 septembrie 2022

Ziua Limbii Române organizată la Biblioteca Publică Raională ,, ÎPS A.Plămădeală”,Hîncești!!!

31 august . Ziua Limbii Române la Biblioteca Publică Raională
,, ÎPS A.Plămădeală”,Hîncești, a fost organizată cu o deosebită dragoste .
Genericul evenimentului: ,,Ni-i Limba și Patria ca o rugăciune”. ”Programul evenimentului a fost susținut de elevi, profesori de limba română care au reușit , prin poeziile ,cântecele consacrate graiului matern, să întregească atmosfera, cu adevărat sărbătorească. S-au recitat versuri scrise de Leonida Lari ,Liviu Damian, Anatol Ciocanu și mulți alți scriitori români. Cântecele eroilor martiri ai Basarabiei Ion și Doina Aldea – Teodorovici au fost interpretate cu drag de către Ciobanu Cristi, Chiril Ariana și Isacovschi Svetlana a căror voce a încântat sufletele publicului.
O dedicație limbii române a fost și ,,Valsul în stilul lui Shopen” ,interpretată la pian de eleva Alexandra Siverenco. Elevul Școlii de Arte,,Timotei Bătrânu” Chiril Chiril ne-a delectat auzul muzical cu o frumoasă piesă interpretată la saxofon. În luările de cuvânt ,dnul Valeriu Bobrov, Consilier Raional, Valentina Tonu,șefa Direcției Învățământ, Vera Tănase, profesoară de limba și literatura română la fel au venerat ,,comoara cea mai de preț...”pe care o are neamul românesc – limba noastră cea română.
La evenimentul noastru a fost prezent Valentin Constantinov , doctor habilitat în istorie ,cercetător științific la Institutul de Istorie al USM care a prezentat o comunicare ,,De ce sărbătoarea Limba Noastră cea Română este una Națională”. Astfel publicul a avut ocazia să afle despre lupta , deloc ușoară ,pentru ea , pentru limba română .
În încheiere moderatoarea evenimentului Tatiana Darii,director ,Biblioteca Publică Raională ,,ÎPS A. Plămădeală” a venit cu îndemnul pentru toți ,,Să ne adunăm sub flamura Tricolorului, să gustăm din stropul de libertate ce ne-a mai rămas și să le aducem un omagiu și un cuvânt de recunoștință tuturor înaintașilor luptători, fraților și scriitorilor, rudelor, prietenilor și cunoștințelor, care care în anii de ocupație sovietică au păstrat vie conștiința românească a Basarabiei, au luptat ca să ajungem stăpâni în casa și vatra noastră milenară – România cea eternă. Misiunii de a ne păstra limba ne-a fost transmisă de înaintași . Ea ne exprimă în fața lumii și, de aceea, avem sfânta datorie de a o păstra ,apăra ,îmbogăți ,lăsând-o moștenire viitorimii ,care astfel își va cunoaște istoria și întreaga zestre de gânduri , idei, sentimente trăite de-a lungul mileniilor existenței acestui neam . Să ocrotim în continuare limba vie care nu poate fi stabilită și nu uităm ca ,,Limba e singura avere comună a unui popor”.











































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu