joi, 24 octombrie 2013

Independenţa – izvor al demnităţii

     De Ziua Independenţei, la Casa de Cultură din oraşul Hînceşti a avut loc o masă rotundă, organizată de Biblioteca publică raională „Î.P.S.Antonie Plămădeală”, Hînceşti, invitaţii căreia au fost deputaţi din primul Parlament al Republicii Moldova, originari din raionul Hînceşti – Vasile Sajin şi Mihai Dimitriu. La întrunirea cu foştii legislatori au fost prezenţi reprezentanţi ai serviciilor raionale învăţămînt, medicină, cultură, organe de drept, etc.
      „Sînt mîndru că am asistat şi am votat declaraţia de independenţă deoarece pentru poporul moldovenesc este o comoară care va rămîne în istoria neamului. Au fost emoţii şi atunci şi acuma există, dar sînt mîndru că sînt moldovean şi că am reuşit în august 1991 să votăm acea declaraţie pentru o viaţă mai bună, pentru noi şi pentru generaţia tînără”, a declarat ex-deputatul Vasile Sajin.
  Vizionarea unui fragment din filmul documentar „Drumul Independenţei” a reamintit despre acele evenimente din anii 90.
      Fostul deputat Mihai Dimitriu a reieterat că ceea ce au realizat ei în 1991 a rămas o istorie pentru neamul basarabean. „Din păcate, ceea ce s-a întîmplat la data de 7 aprilie 2009 s-a făcut pentru a distruge istoria noastră. Oamenii au distrus arhiva şi au furat Declaraţia de Independenţă”. Foştii deputaţi au menţionat cu dezamăgire că idealurile independenţei nu au fost totuşi atinse. În februarie 2011, cînd a avut loc semnarea a doua oară a Declaraţiei de Independenţă, foştii deputaţi susţin că au fost şi şi-au făcut datoria de patrioţi ai republicii.
      Mesaje de felicitate au venit şi din partea şefei Direcţiei Învăţămînt, Valentina Tonu, care le-a dorit sănătate, prosperitate şi înţelegere sufletească. Fraţii Buiuc, antrenori emeriţi din republică, prezenţi la întrunire, au remarcat importanţa acestei întîlniri de suflet ce vine să sublinieze o dată în plus valorile noastre naţionale: „ Mîndria de neam am primit-o de la părinţi şi bunei, iar cei şapte ani de acasă i-am arătat prin munca cinstită. Am luptat cot la cot pentru un ideal. Dar nu negăm faptul că problema care ne frămîntă pe toţi este totuşi în noi”.
      În timpul întîlnirii, oaspeţii au avut ocazia să fredoneze piese despre ţară, neam, limbă alături de talentele noastre autohtone, precum şi micuţii de la grădiniţa nr.4 din oraşul Hînceşti.
    Moderatoarea acestei mese rotunde dna Mariana Jalbă, directoarea Bibliotecii, a finalizat activitatea cu cuvintele : “ Independenţa este capacitatea noastră de libertate, de afirmare şi de demnitate”.


   

























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu