joi, 24 octombrie 2013

Scriitorul Dumitru Crudu s-a întîlnit cu tinerii din Hînceşti


  La data de 3 septembrie în cadrul Festivalului Cărţii şi Lecturii, ediţia III, tinerii din Hînceşti au avut fericita ocazie de a se întîlni cu poetul, dramaturgul şi publicistul Dumitru Crudu, care şi-a lansat cartea „Un american la Chişinău”.

  Întîlnirea cu scriitorul a avut loc în incinta Casei raionale de cultură sub egida Bibliotecii publice Hînceşti. La eveniment au participat elevii de la instituţiile de învăţămînt din oraş împreună cu profesorii lor. Despre momentele interesante din activitatea scriitorului le-a vorbit celor prezenţi bibliotecara Ana Neaga. Deasemenea colaboratorii bibliotecii publice au prezentat pe ecran un fragment din piesa autorului „Oamenii ai nimănui”. Pentru ai familiariza mai bine pe cei prezenţi în sală cu activitatea scriitorului au fost repartizate şi pleante.
   Prin stilul său Dumitru Crudu aparţine unei generaţii integrate în cultura română, fiind un produs al acesteia. După ce a scris peste 20 de piese de teatru care au fost jucate din Moldova pînă în Haiti, în ultimii ani s-a orientat mai mult spre proză. Întîlnirea de suflet de la Hînceşti a fost marcată de lansarea cărţii „Un american la Chişinău”. Această lucrare am putea să spunem că îl reprezintă şi poartă un caracter autobiografic. Ea reflectă un destin uman cu toate momentele vieţii: înălţarea, prăbuşire, dar şi iubirile ratate. Se impune ca o formă nouă de scriere posmodernistă în cultura ţării noastre. Elevii au avut posibilitatea să-i adreseze întrebări pentru a afla istoria apariţiei unor lucrări din creaţia sa.
   Un alt moment interesant a fost şi prezentarea lui Dumitru Crudu ca publicist. În calitete de publicist s-a marcat prin articole din editorialul „Timpul”. Ne bucură faptul că în articolele din „Jurnalul Bibliotecarului” redă activitatea bibliotecii, cerinţile şi interesele cititorilor. Dumitru Crudu a pus accent pe importanţa informaţiei culese din carte. „Ceea ce  găsiţi pe internet nu are importanţă maximă. O carte bună niciodată n-o s-o vedeţi plasată în variantă electronică pe internet”, a ţinut să sublinieze publicistul.
   Activitatea a fost înfrumuţesată şi cu un program artistic prezentat de ansamblul Şcolii de atre „Timotei Bătrînu” din Hînceşti, acompaniat de Sergiu Gavrilov şi ghidat de Tamara Abalimova. Tot în cadrul acestei activităţi cu diplome de onoare şi cadouri au fost menţionaţi de către directorul bibliotecii Mariana Jalbă cei mai buni cititori ai bibliotecii. Locul I i-a revenit dl Darii Sergiu, student, şi drei Doina Ignat, elevă L.T. „M Eminescu”, pe locul II s-a plasat Maria Marian, pensionară, şi locul III l-a ocupat Banaru Olga, întreprinzător, şi Carabadjac Faina, pensionară.













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu