luni, 29 iulie 2013

O întîlnire de neuitat pentru copiii din satul Negrea

        Miraculoasă a fost pentru elevii din gimnaziul din satul Negrea, raionul Hînceşti, întîlnirea cu poetul, dramaturgul, prozatorul, folcloristul, jurnalistul, graficianul Iulian Filip. Copiii cuminţi şi ascultători, cum am remarcat că sunt, au aşteptat cu mare nerăbdare acestă întîlnire.
       După o ploaie torenţială, cînd ţi se părea că căzuse cerul pe pămînt, soarele îşi făcuse apariţia şi ei stăteau şi ne aşteptau în faţa gimnaziului cu flori în mînă, cu pîine şi sare şi cu zîmbete de fericire pe faţă.
      Mulţi dintre ei nu ştiau cum arată un scriitor viu şi întrebau de bibliotecară ori de profesori în fiecare zi cînd vor avea ocazia să-l vadă. Şi iată că această zi a venit.
       Sala de festivităţi unde a avut loc întîlnirea a fost amenajată cu multă dragoste de către elevi şi profesori: multe flori într-un peisaj minunat,  draperiile de pe scenă erau pline de cireşe coapte.
       Printre invitaţii întîlnirii au fost şi un grup de bibliotecari din bibliotecile publice din raion şi din biblioteca publică raională „Î.P.S. Antonie Plămădeală” în frunte cu d-na Valentina Cotorobai, specialist principal pe probleme de biblioteci de la Direcţia Cultură şi Turism al raionului Hînceşti.
       Elevii, de la mic la mare, s-au pregătit minuţios pentru această întîlnire: au învăţat poezii, cîntece, au prezentat scene inspirate din creaţia poetului Iulian Filip. Chiar de la bun început primarul satului, Ştefan Mangăr a făcut o incursiune în istoria satului Negrea, fiind succedată de o legendă istorisită frumos pe un fond de muzică care ne-a teleportat imaginar în acele vremuri de demult cînd a apărut acest sat.
       Emoţionant şi plin de sinceritate a fost mesajul d-nei Liuba Donică, directorul Gimnaziului din Negrea. Dumneaiei a spus că este mîndră de găzduirea acestei întîlniri cu poetul Iulian Filip şi că pe viitor va avea o deschidere mai mare către astfel de activităţi.
       Foarte ingenioşi au fost copiii de la grădiniţa din sat care au pregătit un colaj de poezii şi o dedicaţie în versuri lui Iulian Filip.
    Ne-a impresionat mult trecerea în revistă a creaţiei poetului expusă într-un mod profesionist de d-na profesoară de limba şi literatura română, Valentina Golban. Spectaculos a fost prezentat colajul de poezie şi cîntece susţinut de un grup de elevi, pregătit de Ana Guţanu, şefa bibliotecii publice din comună.
       Un medalion de cîntece şi dansuri ne-a fost prezentat impecabil de grupul folcloric „Ciobănaşii”, condus de doamna Olga Obleac. Iar doina inedită, interpretată cu atîta măiestrie de eleva talentată Diana Obleac, a încîntat publicul spectator.
       Poetul Iulian Filip a urmărit cu atenţie acest spectacol consacrat prezenţei dumisale. A spus că este încîntat de tot ceea ce a văzut şi auzit, aici, la Negrea. Faptul că nu a mai întîlnit un asemenea primar îndrăgostit de satul lui natal, l-a copleşit. A descoperit talente şi copii frumoşi. Cîntecele interpretate de ei cu o ţinută scenică profesională i-au răscolit sufletul. A urmat un dialog cu copiii care l-au asaltat cu întrebări, fiind dornici de a afla cît mai multe despre distinsul poet.
   Iulian Filip i-a îndemnat pe copii să crească şi să se dezvolte armonios, descoperind lumea din jurul lor prin joacă, iar cînd vor fi mai măricei să se apuce de lucrurile care li se potrivesc, care le plac. I-a îndemnat să citească cărţi bune, spunînd că se consideră fericit că şi-a trîit toată viaţa printre cărţi, care l-au ajutat să se formeze ca personalitate complexă, prima carte care l-a marcat fiind „Prinţ şi cerşetor”. Şi pentru ca îndemnul său să fie mai plin de sens, iar elevii să se poată delecta cu literatura unor cărţi noi şi frumoase chiar la ei în şcoală, poetul a donat bibliotecii gimnaziului o colecţie de 700 de volume, printre care şi operele sale.
   În încheiere, Iulian Filip le-a mulţumit organizatorilor pentru această întîlnire şi a promis că va reveni neapărat la Negrea cu o echipă de filmare pentru a înregistra aceste perle folclorice care merită să fie auzite şi de altă lume iubitoare de folclor autentic.

     Ana Neaga, Biblioteca publică                  
    „A.Plămădeală”, Hînceşti














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu