Adresa: or. Hincesti str. M-t Varlaam 1. MD-3401 r-n Hincesti Republica Moldova.
joi, 30 noiembrie 2023
La data de 29 noiembrie, în cadrul Clubului raional de lectură Hîncești, a avut loc discuția cărților: „Fuga spre cîmpul cu ciori” și „Iepurii nu mor” de Savatie Baștovoi. Au participat bibliotecari, copii și adulți din localitățile raionului.
Fuga spre câmpul cu ciori este povestea unei iubiri zbuciumate dintre un tata propagandist al ateismului științific si un fiu monah. Jertfa avraamică este răsturnată: tatăl renunță la fiul devenit credincios pentru a rămâne fidel ateismului pe care l-a slujit toata viața. Povestea, scrisă la persoana întâi, abunda in detalii de mare intimitate si sinceritate, motiv pentru care publicarea ei a devenit posibilă doar după moartea tatălui.
Iepurii nu mor ne ia prin surprindere: un roman de o mare sensibilitate si profunzime, scris impecabil, cu o construcție riguroasa. Perspectiva din care e relatata povestea îi aparține unui copil, școlar in clasa a treia, pionier in R.S.S. Moldoveneasca.
„O bijuterie literara ne-a venit din Moldova, primul roman al unui soi de geniu polivalent. (...) Aceasta opera multiforma – poetica, romanesca, dramatica – mărturisește o copilărie sovietica într-un univers vast, dar înfundat: cuvintele par sa nu aibă nici un sens, nimic nu leagă oamenii între ei decât neîncrederea.“ - Astrid de Larminat , Le Figaro.
FORUMUL MANAGERILOR DIN SISTEMUL NAȚIONAL DE BIBLIOTECI,Ediția a 28-a, 29 noiembrie 2023
Forumul Managerilor din Sistemul Național de Biblioteci ‒ 2023 stabilește prioritățile de activitate pentru anul 2024 și oferă reperele pe care se va axa activitatea bibliotecilor de toate tipurile din Republica Moldova. Prioritățile și inițiativele profesionale ale bibliotecilor în anul 2024 au fost formulate în baza priorităților de țară stabilite în Strategia națională de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”, aprobată în noiembrie 2022, și se vor axa pe implicarea bibliotecilor în susținerea și realizarea Strategiei.
Bibliotecile în susținerea Strategiei naționale de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”:
• Biblioteca și democratizarea vieții comunităților
• Bibliotecile în cadrul Agendei 2030 a ONU pentru dezvoltare durabilă
• Transformarea digitală și promovarea unei biblioteci durabile, fiabile și incluzive în ecosisteme
• Dreptul de autor și protecția patrimoniului bibliotecii.
Eveniment organizat de Biblioteca Națională a Republicii Moldova!
Recent, biblioteca noastră a primit o donație de carte foarte prețioasă din partea Institutului de Filologie Română "B.P. Hasdeu" din Chișinău, colecție care va fi pusă la dispoziția cititorilor. Mulțumiri reverențioase directorului Institutului, dna Nina Corcinschi, și colegilor săi, Nadejda și Constantin Ivanov.
vineri, 24 noiembrie 2023
Pentru vizualizare accesați linkul de mai jos 👇
Biblioteca Publica Raionala ÎPS Antonie Plamadeală" Hîncesti
Zilele Bibliotecii – cu oaspeți dragi alături!
La data de 23 noiembrie, în cadrul Zilelor Bibliotecii, dedicate celor 117 ani de activitate a Bibliotecii publice raionale, în instituția noastră s-au desfășurat un șir de activități, cu oaspeți dragi, prieteni ai cărții și ai bibliotecii. Astfel, la evenimentul moderat de directorul Tatiana Darii au participat: Larisa Vlas, șef interimar al Direcției Cultură și Turism Hâncești, care a venit cu un grup de copii de la Școala de Arte Hâncești, ce au delectat publicul cu un buchet muzical, Valentina Cotorobai, specialist principal în cadrul Direcției Cultură și Turism, Nina Corcinschi, critic literar, doctor habilitat în filologie, conferențiar universitar și director al Institutului de Filologie Română ”B.P. Hasdeu”, Nadejda Ivanov, critic literar, Constantin Ivanov, critic literar, care au venit cu o donație de carte pentru bibliotecă, Vera Tănase, profesoară de limbă și literatură română, împreună cu elevii săi de la LT ”M. Eminescu”, Elena Moraru Toma, secretarul Consiliului raional Hâncești, Mihai Sîrbu, conducătorul Trupei de teatru ”Ghioceii” Mingir, care a încântat publicul cu un recital poetic, Ion Croitoru, directorul Centrului de Tineret Hâncești, Snejana Dîrvaru, manager MAIB Hâncești, Sorin Popliuc, fondatorul postului de radio Smile FM Moldova, Ion Hariton, managerul Complexului Arhitectural Manuc bei, precum și elevi, bibliotecari și utilizatori ai bibliotecii. În acest context, oaspeții au vorbit despre importanța cărții și a bibliotecii în formarea personalității, despre patronul instituției noastre și impactul său în literatură, menționând totodată activitatea rodnică a bibliotecii publice raionale pe parcursul anilor și rolul bibliotecarilor, care sunt aidoma purtătorilor de lumină în comunitate. De asemenea, pentru rezultate frumoase în cadrul Campaniei ”Să citim împreună”, cu diplome de apreciere au fost menționate bibliotecarele în instituțiile cărora, pe parcursul anului curent, s-au desfășurat întâlniri cu scriitorii, diplomele fiind înmânate de dna Nina Corcinschi. În final, cu poezii din creația proprie au ieșit în fața oaspeților colegele noastre din bibliotecă, Elena Zaițev și Elena Railean. În cadrul Zilelor Bibliotecii, a fost amenajată și o expoziție fotografică cu genericul ”Biblioteca – Atunci și Acum”, cu imagini din activitățile bibliotecii de-a lungul timpului, care au putut fi admirate de vizitatori. Această sărbătoare a fost un prilej în plus de a pune în valoare munca bibliotecarilor și a scoate în evidență importanța instituției într-o societate modernă, ce se pliază pe necesitățile utilizatorilor, mergând în pas cu timpurile pe care le trăim.