joi, 26 februarie 2015

Seminar teoretico-practic 2015

    A devenit o traditie ca la inceput de an sa se organizeze un seminar raional unde se analizeaza rapoartele de activitate si programele de lucru ale angajatelor din bibliotecile publice din raion .Aceasta misiune ia revenit specialistului principal pe probleme de biblioteci Dna Cotorobai Valentina . Valoarea bibliotecii publice a fost evaluata prin prisma serviciilor pe care le ofera comunitatii. Acest fapt confirma inca odata punctele forte ale urmatoarei biblioteci demonstrind rolul ei in comunitate si nivelul ei de utilizare. Bibliotecile :Sarata-Galbena , Carpineni, Dragusenii Noi,Dancu, Secareni Cotul Morii, Buteni-copii, Cioara, Sipoteni, Poganesti, Horjesti, Lapusna-maturi.
    In procesul de cercetare a rapoartelor au fost accentuate si unele aspecte mai putin placute atentionind angajatii de biblioteca, ca rolul unei biblioteci in comunitate si nivelul de respect fata de ea este partial reflectata de bugetul alocat de catre Administratia Publica Locala.Fiecare angajat de biblioteca a primit o mapa cu materiale promotionale ;pliante, lista de recomandare, semne de carte, reviste. La deschiderea acestei intruniri a fost prezent Seful Directiei Cultura si Turism Dnul Ion Tulbu, care a felicitat bibliotecarii cu inceputul noului an si a inminat certificatul de sustinere a gradului de calificare.









    
 Biblioteca publica raionala,, IPS Antonie Plamadeala" in pas 

cu Novateca!!!

      Astazi la Biblioteca publica raionala ,,IPS A.Plamadeala" Hincesti ne-a vizitat Dnul Evan Tracz, directorul programului Novateca din Moldova. Scopul acestei vizite a fost de a face cunostinta cu biblioteca. Aceasta vizita a decurs intr-o atmosfera calda si prietenoasa .La aceasta intilnire au participat Seful Directiei Cultura si Turism Ion Tulbu, specialistul principal pe probleme de biblioteci Dna Cotorobai Valentina ,bibliotecarele din trei localitati Stolniceni ,Horjesti,Sarata-Galbena. Oaspetilor le-au fost prezentate citeva servicii noi de biblioteca inaugurate in cadrul programului Novateca.,, Studierea limbilor straine"(Hincesti),,,Clubul tinerilor Itisti"(Horjesti),,Clubul oamenilor in etate"(Sarata-Galbena),,Buni-net"(Stolniceni).














marți, 17 februarie 2015

Medalionul poetic „Lacrima lui Vieru”

De ziua ta, poete, prea iubit
   Îndrăgostit de ţară şi de neam
         Eşti sinonim cu-n dor nemărginit,
      Cu glia şi cu pâinea din ştergar.

Cu aceste frumoase versuri a început medalionul poetic „Lacrima lui Vieru”, la Biblioteca de Carte Românească ,,N.Milescu-Spatarul" moderat de Maria Chirosca , care a intrunit copii, părinţi, profesori îndrăgostiţi de creaţia marelui Grigore Vieru – poetul şi comoara neamului, regele cuvântului, îngerul graiului, care la 14 februarie ar fi împlinit 80 de ani.
Deoarece poetul a iubit foarte mult copiii a scris pentru ei sute de poezii, le-a compus cântece. Prin creaţia sa le-a altoit micuţilor cele mai înălţătoare sentimente – dragostea de Mamă, Limbă, Neam, Ţară.
Cu pasiune şi freamăt în voce, elevii liceelor „M.Eminescu” şi „M.Sadoveanu” din localitate – Pascaru Iulian, Calmâş Felicia, Svistol Victoria, Şterbeţ Paula şi copiii de la grădiniţa Nr.6 – Ursu Sorina, Pascaru Mădălina, Ursu Ionel, s-au întrecut în recitarea versurilor dedicate celei mai dragi şi scumpe fiinţe de pe pământ – Mama.
Au răsunat poeziile – „Paşii mamei”, „Nopţile mamei”, „Făptura mamei”, „Tăcerea mamei”, „Mă rog”, „Tu, iarbă”; versurile ce tratează o dragoste nemărginită faţă de patrie, grai – „În limba ta”, „Eminescu”, „Scrisoare din Basarabia”, şi altele. Căci Grigore Vieru a scris poezii mobilizatoare, cu încărcătură de trăsnet şi cu lumină de fulger, şi a scris poezii senine, ca nişte icoane pe sticlă.
Au  fost interpretate piesele muzicale, pe care poetul le-a scris în colaborare cu compozitorii Ion Aldea-Teodorovici şi Petrea Teodorovici – „Pentru ea”, „Eminescu”, „Casa părintească nu se vinde” – interpretate de elevele liceului teoretic „M.Eminescu” Ursu Mădălina şi Denisov Selina.
S-au întrecut copiii în a spune aforismele poetului şi ne-a bucurat faptul că le-au memorizat perfect.
Nici copilul nu plânge, când de pâine se frige”,
Un cântec bun, salvează un neam”,
Patria este un copil: dacă uiţi de ea, poate să plece de acasă”,
şi multe altele.
La final bibliotecara a îndemnat copiii să se mândrească că au trăit în aceleaşi timpuri cu marele poet, şi să-i lectureze cartile pentru a prinde rădăcini în sufletele lor.

Din păcate, azi poetul, nu mai este printre noi, dar se plimbă prin gândurile noastre. Să ne mândrim mereu, că am trăit în aceleaşi timpuri. Să-i studiem creaţia şi să ne iubim istoria, patria, mama şi limba aşa cum ne-a îndemnat poetul”.