luni, 21 ianuarie 2019

EMINESCU ÎN SPAȚIU ȘI TIMP

„La steaua care-a răsărit
E-o cale-atât de lungă
Că mii de ani i-au trebuit
Luminii să ne-ajungă…”
În ultimii ani cu fiecare scuturare de clipe, dorul de Eminescu ne cutremură și ne întoarce încă o dată spre sufletele și durerile noastre. Duhul poetului călătorește spre nou ca o stea curată, privindu-ne în închinarea noastre. Eminescu trăiește în sufletele noastre cu putere sacră a poeziei sale, el rămâne lângă noi, ne învață să iubim, să fim tineri și mai puțini triști. Pentru fiecare din noi Eminescu are un cuvânt anume, așa cum numai marii genii știu să comunice cu glas profetic destinul întregii umanități. Filiala de Carte Românească în parteneriat cu Biroul de Probațiune Hâncești, au omagiat marele poet român Mihai Eminescu. Șefa bibliotecii, Maria Chiroșca, a vorbit despre creația și omul Eminescu iar discipolii LT „M. Sadoveanu”, pregătiți de bibliotecara Elena Brașoveanu, au venit în fața auditoriului cu un frumos colaj de poezie și cântec din creația marelui poet. Mihai Eminescu a fost, este și va rămâne pentru totdeauna marele poet al românilor, un adevărat părinte al limbii române, pe care a avut grijă s-o șlefuiască și să-i dea o strălucire aparte. Biblioteca deține o colecție impunătoare de carte, ce își așteaptă cu drag cititorul.













vineri, 18 ianuarie 2019

Biblioteca Publică Raională,,ÎPS A Plămădeală” a organizat astăzi, 18 ianuarie ,un atelier de Coding „CodeLab: Învață coding la bibliotecă”. Programul este destinat copiilor de 9-12 ani, care vor să învețe gratis, într-un mod simplu și atractiv, conceptele de bază ale programării și să creeze propriul joc pe calculator sau tabletă.





miercuri, 16 ianuarie 2019

Ziua poetului de geniu Mihai Eminescu

De ziua poetului de geniu Mihai Eminescu, 15 ianuarie Biblioteca Copii Hâncești a organizat o activitate intelectuală ,,Eminescu – etern” care s-a desfășurat în cadrul programului ,,Eminesciana - 2019”. Au participat un grup de elevi ai liceului ,,Mihail Lomonosov” din municipiul Hâncești. Ei au prezentat o compoziție literar-muzicală abordând relația de dragoste dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle. Au moderat liceenele Daria Proscurin și Alexandra Varzari, care au excelat la capitolul limbă română și expunere coerentă a textului. Oleg Ignat s-a transpus în rolul de Mihai Eminescu, tânăr student la Viena, Austria. El a redat corespondența dintre Mihai și Veronica Micle într-o manieră originală. Și Ana Macari în rolul Veronicăi Micle ne-a transmis emoția din scrisorile ei pentru Mihai Eminescu cu sensibilitatea unui sentiment adevărat. Alina Jariuc a recitat o poezie de-a poetului cu o expresivitate caracteristică unui artist. Apoi publicul a fost antrenat într-un interactiv unde au fost expuse detalii noi din viața și activitatea literară a marelui nostru clasic care este cunoscut în lumea întreagă pentru că, creația lui a fost tradusă în foarte multe limbi. Incontestabil activitatea care s-a produs astăzi a fost cu adevărat una de succes. Astfel opera poetului a devenit mai cunoscută și mai aproape de noi. Elevii prezenți au fost îndrumați de profesoara de limba și literatura română de la liceul teoretic ,,Mihail Lomonosov” Lilia Gurgurov. Ne-am convins, că discipolii d-ei, sunt buni cunoscători a creației lui Mihai Eminescu și merită toată considerația noastră.
























vineri, 11 ianuarie 2019

Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc“

Astăzi, 11 ianuarie de Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc“. Biblioteca pentru Copii Hîncești a organizat activitate - surpriză pentru colegele lor, cărora le-au înmânat diplome de mulțumire, felicitări hand made confecționate în cadrul clubului 
,,Fantezie Pasiune Creativitate”
Multumește-i și zilei care nu ți-a dat nimic. (Constantin Noica)
Adesea uităm să mulțumim, deși este esențial să arătăm recunoștință celor care ne fac viața mai bună. Şi medicii ne îndeamnă să spunem mulţumesc cât mai des deoarece organismul uman la auzul acestui cuvânt emană hormonul fericirii.
„Fă-ți un obicei din a mulțumi, pentru a-ți exprima aprecierea, sincer și fără așteptări. Apreciază-i cu adevărat pe cei din jurul tău și vei vedea că nu ești singur. Apreciază cu adevărat viața și vei descoperi că ai mai mult de atât” – (Ralph Marston)
Istoria acestei zile este necunoscută, nu există nici o mențiune în ceea ce privește anul din care această zi a fost sărbătorită. Unii spun că este creația unei companii de papetărie care încerca să-și promoveze felicitările.
Oricare ar fi motivul, politețea trebuie sărbătorită. Nu fiecare dintre noi se gândește la cei care s-au pus direct sau indirect în slujba noastră și puțini recunosc munca altora.
În vechile scrieri, „mulțumesc” era „multunesc”, care însemna mult-unire - legătura dintre doi oameni și unirea cu Dumnezeu.
În limba engleză, „thank you” derivă din „think” (gândire) - „mă gândesc la tine, nu voi uita ce ai făcut” – ca și în cazul germanului „danke”.
Rusescul „spasibo” înseamnă „spasi Bog”, adică „Domnul să te păzească”.















miercuri, 9 ianuarie 2019

2019 primii vizitatori - o delegație de primari din raioanele Cimișlia ,Leova si Hîncești ,însoțiți de Președintele Raionului Hîncești, Ghenadie Buza în vizită la Biblioteca Publică Raională,,ÎPS A.Plămădeală”Hîncești.