luni, 16 ianuarie 2023

 La data de 13 ianuarie 2023, în cadrul Bibliotecii Publice Raionale ,,Î.P.S. A. Plămădeală" a avut loc o masă rotundă cu genericul: să descoperim rezervațiile naturale din Moldova
La activitate au fost prezenți tineri din clasa a IX-a de la gimnaziul ,,M. Viteazul"Hâncești care au făcut cunoștință cu cele mai cunoscute rezervații naturale din țară, iar subiectul a fost prezentat de Svetlana Angheluță, profesoară de geografgie.
Această activitate a fost organizată și desfășurată în comun cu partenerii noștri de la Centrul Raional de Tineret Hîncești luînd în considerație că pe 11 ianuarie, la nivel mondial, este marcată „Ziua Mondială a Rezervațiilor Naturale”, ce are drept scop accentuarea importanței protecției şi conservării unor habitate şi specii naturale importante, care se întind pe suprafețe mari și cuprind complexe de ecosisteme terestre sau acvatice. În Moldova rezervațiile naturale se întind pe o suprafață de peste opt mii de hectare.
Dna Svetlana a menționat că în total, în țară sunt înregistrate 51 rezervații silvice, 9 de plante medicinale și trei mixte: în total 63 de rezervații naturale cu suprafața totală de 8.009 ha.
Rezervaţia naturală are ca obiectiv asigurarea condiţiilor optime de protejare şi restabilire a speciilor, a comunităţilor vegetale şi animale semnificative din punct de vedere naţional. Fiecare țară are obligația de a se îngriji de patrimoniul natural național. De ce este necesar să o facă? Iată câteva motive:
– asigurarea unui mediu sănătos;
– datorie față de generațiile viitoare;
– natura nealterată poate constitui baza dezvoltării durabile;
– salvarea speciilor și habitatelor rare și periclitate;
– asigurarea dezvoltării ecoturismului;
– asigurarea resurselor pentru cercetare și educație ecologică etc.
Printre cele mai importante rezervații naturale din tara noastră se numără:
Rezervaţia naturală ştiinţifică „Codrii”, Rezervaţia naturală ştiinţifică „Pădurea Domnească”, Rezervaţia naturală ştiinţifică „Prutul de Jos”, Rezervaţia naturală ştiinţifică „Plaiul Fagului”, Rezervaţia naturală ştiinţifică „Iagorlîc”.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu