luni, 23 decembrie 2024

vineri, 20 decembrie 2024

Ultimul seminar raional al bibliotecarilor – bilanțurile anului 2024 și prioritățile anului 2025

Azi, 20 decembrie, în Biblioteca publică raională, s-a desfășurat ultimul seminar raional al bibliotecarilor din anul biblioteconomic 2024, cu genericul ”Bibliotecile în contextul integrării europene: Bibliotecarul ca facilitator al transformării digitale și educării lecturii”. La seminarul la care au participat practic toate bibliotecarele din rețeaua raională de biblioteci, în calitate de oaspeți au fost șefa Direcției Cultură și Turism Hâncești Mariana Jalbă și ex-directorul Bibliotecii publice raionale Zinaida Pisica. În debutul activității, Mariana Jalbă a făcut o retrospectivă a anului 2024, punctând realizările frumoase ale angajaților din sistemul biblioteconomic, dar și unele lacune ce necesită o implicare mai mare din partea bibliotecilor. Cu toate acestea, dna Jalbă a catalogat activitatea sistemului raional de biblioteci la un nivel superior și s-a referit la unele obiective concrete care trebuie atinse în anul care vine. Seminarul a fost deschis cu un colind interpretat de eleva Școlii de Arte ”T.Bătrânu” Valeria Dubceac, după care Valentina Cotorobai, specialist principal în Direcția Cultură și Turism Hâncești, a prezentat tema ”Implicarea Bibliotecilor în transformarea digitală: oportunități și provocări”. Următoarele comunicări au fost: ”Prioritățile anului biblioteconomic 2025 ca strategie de imahgine” – directorul Bibliotecii raionale Tatiana Darii, ”Dezvoltarea colecțiilor de bibliotecă: comunicare și digitalizare” – Elena Zaițev, metodistă, ”Impactul tehnologiilor digitale asupra bibliotecilor. Provocări și oportunități” – Elena Paladi, șef serviciu Multimedia, ”instrumente digitale de învățare și protecția bibliotecilor și educatorilor” – Olesea Sîrbu, șef Filiala Copii, ”Alinierea competențelor și a standardelor de calificare în domeniul biblioteconomiei și științei informării la cerințele pieței: studiu de caz” – Tatiana Neaga, bibliotecar principal, ”Campania Națională ”Să citim împreună” 2024 – la cele mai înalte standarde în bibliotecile raionului Hâncești. Retrospectivă” – Nadejda Tașcă, bibliotecară în Biblioteca publică Ciuciuleni, ”Educația digitală a copiilor și adolescenților în biblioteci: Proiecte și Programe” – Lilia Șterbeț, bibliotecară în Biblioteca raională.
A fost un seminar foarte productiv, în urma căruia bibliotecarii din raion au asimilat informații noi, care, odată aplicate, vor contribui esențial la o mai bună funcționare a activității de zi cu zi în biblioteci.










































   La data de 19 decembrie , coordonatoarele Centrului de Informare al Uniunii Europene din cadrul Bibliotecii Publice Raionale Hâncești, Darii Tatiana și Paladi Elena, au participat la o Ședință de consultare a planului de acțiuni pentru 2025, în format online, organizat de coordonatoarele Proiectului Strat Com Moldova-Strategic Communication and Support to Mass Media in the Republic of Moldova, Raluca Pruteanu Costache și Lilia Duca. Printre obiectivele trasate pentru anul 2025 se numară: Educarea și implicarea tinerilor, sporirea impactului prin sprijinirea tinerilor lideri ca promotori activi ai valorilor UE în comunitate.















joi, 19 decembrie 2024

 Azi, în cadrul rubricii ,,Lecturi cu impact”, susținută de Elena Zaitev, metodistă în Biblioteca Publica Raionala ÎPS Antonie Plamadeală" Hîncesti, dăm start promovării colecției de carte nouă donată de Guvernul României. Prima carte pe care v-o propunem spre lectură și studiu este ,,Gramatica Limbii Române”, destinată atât profesorilor cât și elevilor și studenților. Vă așteptăm cu drag în biblioteca noastră!

Pentru vizualizare accesați linkul de mai jos  👇

Azi, în cadrul rubricii ,,Lecturi cu impact”, susținută de Elena Zaitev, metodistă în Biblioteca Publica Raionala ÎPS Antonie Plamadeală" Hîncesti, dăm... | By Biblioteca Publica Raionala ÎPS Antonie Plamadeală" Hîncesti