joi, 30 noiembrie 2023

La data de 29 noiembrie, în cadrul Clubului raional de lectură Hîncești, a avut loc discuția cărților: „Fuga spre cîmpul cu ciori” și „Iepurii nu mor” de Savatie Baștovoi. Au participat bibliotecari, copii și adulți din localitățile raionului.
Fuga spre câmpul cu ciori este povestea unei iubiri zbuciumate dintre un tata propagandist al ateismului științific si un fiu monah. Jertfa avraamică este răsturnată: tatăl renunță la fiul devenit credincios pentru a rămâne fidel ateismului pe care l-a slujit toata viața. Povestea, scrisă la persoana întâi, abunda in detalii de mare intimitate si sinceritate, motiv pentru care publicarea ei a devenit posibilă doar după moartea tatălui.
Iepurii nu mor ne ia prin surprindere: un roman de o mare sensibilitate si profunzime, scris impecabil, cu o construcție riguroasa. Perspectiva din care e relatata povestea îi aparține unui copil, școlar in clasa a treia, pionier in R.S.S. Moldoveneasca.
„O bijuterie literara ne-a venit din Moldova, primul roman al unui soi de geniu polivalent. (...) Aceasta opera multiforma – poetica, romanesca, dramatica – mărturisește o copilărie sovietica într-un univers vast, dar înfundat: cuvintele par sa nu aibă nici un sens, nimic nu leagă oamenii între ei decât neîncrederea.“ - Astrid de Larminat , Le Figaro.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu