vineri, 1 iulie 2022

 2 iulie – Sărbătoarea Națională ,, Ziua Comemorării Lui Ștefan cel Mare și Sfânt”
Conștient de misiunea ce o avea ca ,, ales al Domnului”, ,, un sfânt cum nu mai poate răsări altul” ( N. Iorga), Ștefan cel Mare cunoștea și trăia profund învățătura creștină. Știa că ,, faptele credinței” sunt mai mari decât ,, faptele lumești. Credința fără fapte este ,, ca un trup fără suflet”, considera voievodul. De aceea, își îndrepta mereu toată dragostea și energiile întru nobil scop de a elibera țara și a-i apăra independența, considerând că acestea sunt fapte de credință, fapte dumnezeiești.
Noi, românii, n-am încetat niciodată să credem că într-o zi ,, sabia lui de oțel va străpunge pământul și va fulgera la soare”. Și duhul vredniciei lui va trece ca un fior prin inimile noastre, deșteptându-ne din ,,, somnul de moarte” ( vorba lui Mateevici) și învrednicindu-ne fapte de glorie.
... La Putna, unde Măria sa și-a așezat singur mormântul, de peste cinci sute de anin arde candela cinstirii și neuitării. Nu s-a stins nici pentru o clipă, precum nu se va stinge vreodată amintirea ,lui...




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu