vineri, 22 noiembrie 2019

Biblioteca publică „ÎPS Antonie Plămădeală”, Hâncești, o instituție, binevoitoare, un locaș unde se adună multă lume bună, a găzduit încă o activitate care s-a înscris perfect în cadrul Zilelor Bibliotecii, care s-au desfășurat în perioada 18 – 20 noiembrie. Ne-am întâlnit cu cartea și scriitorii ei. Am propus publicului spre lectură două cărți ai unor exponenți al postmoderniștilor care se întitulează „Omul izgonit de ceasuri”, de Nicolae Spătaru și „Ziua de naștere a lui Mihai Mihailovici” de Dumitru Crudu „Prozele lui Nicolae Spătaru, bine pigmentate cu umor și fantastic temperat, sunt de asemenea manieră alcătuite încât lasă mereu să se simtă mâna sigură a unui autor cu patimă originală și cu foarte bun simț al limbii natale, ceea ce face ca povestirile sale să poată „a da seamă de calitățile știute ale povestirii adevărate”. Este un adevăr spus de unul de cel mai cunoscuți critici literari din România, Constantin Dram.
Iar în cartea sa „Deziluziile necesare” scriitorul, criticul literar și editorul Mircea V. Ciobanu îl califică pe Dumitru Crudu, cu firea lui neordinară, ca pe un scriitor activ și un promotor al literaturii bune, un avocat al nedreptății. Cartea lansată de Dumitru Crudu „Ziua de naștere a lui Mihai Mihailovici” ne spune povestea unui om trecut prin multe momente grele ale vieții sale, data de 28 iunie, fiind ziua lui de naștere de care se leagă toate evenimentele de groază prin care a trecut poporul acestei încercate palme de pământ – război, foamete, regim stalinist, regim sovietic.
Cartea „Omul izgonit de ceasuri” înserată în colecția „Ficțiune și infanterie” a fost editată la editura Junimea din Iași, România. Este o carte care se citește dintr-o răsuflare și provoacă stări de bine și curiozitate, și multe întrebări adresate de public scriitorului Nicolae Spătaru. Elevii, prezenți la lansare, s-au expus cu lux de amănunte pe marginea acestor două cărți remarcând necesitatea stringentă de-a le lectura și de a le promova în comunitate. Mesajele cărților sunt adresate în special tinerei generații care nu a cunoscut infernul acelui timp în care se desfășoară evenimentele înserate în paginile acestor cărți.
Publicul a fost constituit din elevi, profesori, studenți, bibliotecari și alte categorii de utilizatori ai bibliotecii noastre. Nouă, organizatorilor, nu ne rămâne decât să le mulțumim scriitorilor pentru receptivitate și pentru cărțile deosebite lansate în biblioteca noastră și celor care s-au remarcat prin activismul său, d-na profesoară Aliona Rachiu de la LT „Mihail Sadoveanu” Mirela Moraru, Elena Druceanu, Tatiana Boenciuc, Ariana Gubencu, Gabriela Ungureanu, bibliotecarei Maria Chiroșca.





































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu