vineri, 27 decembrie 2013

"Sfântul Nicolae"

    Cu ocazia sfintelor sărbători de iarnă, biblioteca publică raională „ÎPS Antonie Plămădeală” a organizat şi desfăşurat, în Sala Multimedia o activitate pentru  copii care frecventează permanent biblioteca şi în special acei care sunt beneficiarii proectului Novateca.
Aceasta s-a produs de ziua „Sfântului Nicolae”, care este şi protectorul copiilor. Pe fundalul unor imagini feerice de iarnă ei au ascultat poezii şi colinde şi au aflat o frumoasă poveste despre cei trei magi care au prevestit naşterea mântuitorului nostru Isus.
Cu această ocazie s-a împodobit un pom de crăciun cu globuri şi dulciuri. Copiii participanţi au răspuns la întrebările unei victorine despre Crăciun şi-au pus dorinţe în pom. Fiecare din ei îşi dorea care biciclete, care rechezite şcolare, care calculatoare şi multe alte lucruri ce stăruiau în imaginaţia lor de copii. Alţii şi-au dorit sănătate şi ca cei dragi să le fie alături de sărbători.
Suntem siguri că această activitate le-a creat voie bună şi dispoziţie de sărbători în speranţa că vor avea un an mai fericit şi plin de surprize plăcute.







   

joi, 12 decembrie 2013

Primul Târg al Inovațiilor de Bibliotecă în Moldova

   Marți, 3 decembrie 2013, Programul Novateca în parteneriat cu Ministerul Culturii, Biblioteca Națională, Asociația Bibliotecarilor și întreaga comunitate a bibliotecilor publice din Moldova au desfășurat primul ”Tîrg al Inovațiilor de Bibliotecă”. Tîrgul, o premieră la nivel național, a avut scopul de a prezenta cele mai inovatoare servicii și practici de bibliotecă implementate cu ajutorul calculatoarelor, care fac din bibliotecă un spațiu modern și vital pentru dezvoltarea comunităților din Moldova.
    Mai mult de 1300 de bibliotecari din toate regiunile Moldovei cât
și din bibliotecile publice din România, Ucraina, Letonia și Polonia, precum și parteneri ai bibliotecilor publice din sectorul non-guvernamental și privat, reprezentanți ai consiliilor raionale și primari au participat la tîrg.
    54 cele mai promi
țătoare biblioteci publice din Moldova au prezentat, în cadrul tîrgului, inovațiile de bibliotecă și serviciile noi implementate în beneficiul comunităților cu ajutorul calculatoarelor. Noile servicii de bibliotecă din domeniile incluziune digitală, sănătate, business, e-guvernare, cultură, recreere și comunicare vin să demonstreze că bibliotecile publice pot oferi mai mult decît carte și că acestea evoluează pentru a răspunde nevoilor moderne ale cetățenilor din Republica Moldova.
    Biblioteca publică raională “Î.P.S.Antonie Plămădeală”, Hînceşti  a fost una din cele 54 de biblioteci participante la Tîrg  şi a prezentat două servicii noi: Incluziunea social a etnicilor romi şi Serviciul de pinacotecă. Multitudinea de idei inovatoare, de tehnici de realizare, de elemente inedite a standului Bibliotecii raionale  au fost înalt apreciate de un juriul multinaţional , care i-a acordat premiul mare, pentru cel mai atractiv stand din cadrul Tîrgului Inovaţiilor de Bibliotecă.
   Performanţele solicită  muncă şi colectivul Bibliotecii a demonstrat că  s-a  muncit mult pentru a obţine acest rezultat.
     Biblioteca publică  raională “Î.P.S.Antonie Plămădeală”, Hînceşti  alături de celelalte biblioteci participante la primul târg al inovațiilor de bibliotecă  au adus argumente covîrșitoare pro bibliotecă, pro bibliotecar și au demonstrate cîte lucruri utile și interesante pot face oameni care au făcut legământ de slujire comunității printr-o instituție de necesitate vitală pentru ea – biblioteca.

 Directorul Bibliotecii publice  raionale
“Î.P.S.Antonie Plămădeală”, Hînceşti                                    
 Mariana Jalbă  
                                                                                        


 








 

 

 

 

 

 


vineri, 6 decembrie 2013

Oraşul buneilor noştri

Este o tradiţie la Hînceşti, ca înainte de hramul oraşului, 21 noiembrie,  să demareze campania-concurs „Cît de bine îţi cunoşti oraşul în care trăieşti?!”. Sunt invitaţi să participe elevii şi liceenii din urbea noastră ca să-şi demonstreze cunoştinţele definitorii pentru istoria oraşului Hînceşti. Concursul a fost constituit din şase etape succesive, fiecare dintre ele conţinînd trei întrebări referitoare la istoria şi viaţa socială a oraşului. Mulţi doritori s-au angajat în acest concurs, iar pentru a răspunde la întrebări au apelat la bibliotecă. În sala de lectură pentru maturi există un set impunător de materiale şi cărţi cu referinţă la istoria şi viaţa socială a Hînceştilor. Biblioteca publică „Î.P.S.Antonie Plămădeală”  a fost sursa principală de informaţie pentru toţi participanţii la acest concurs.
   O idee binevenită a fost şi expoziţia de fotografii retro cu genericul: „Oraşul buneilor noştri”, unde am expus fotografii cu imagini  ale oraşului din anii 1940 -1980. Unele edificii nu mai există astăzi. Această expoziţie a generat emoţii şi nostalgie celor care au trăit în perioada ceea, iar tinerilor le-a trezit curiozitate şi interes faţă de trecutul meleagului natal.     
   Fotografiile ne-au fost oferite cu amabilitate de către directorul Muzeului de etnografie şi istorie  dna Vera Screaghin căreia îi mulţumim pentru aportul adus la realizarea acestei expoziţii.


Casa pionerilor,str.M.Hîncu
(fosta str.Lenin).Anul 1970
Magazinul Universal,str.M.Hîncu
(fosta str.Lenin).Anul 1969








Casa pionerilor, str.M.Hîncu
(fosta str.Lenin).Anul 1958
Casa de cultură or.Cotovschii.Anul 1975



Şcoala rusă Nr.2 din or.Cotovschi,str.M.Hîncu
(fosta str.Lenin). Anul 1982 
Cinematograful Codru,str.M.Hîncu
(fosta str. Lenin).Anul 1976
Cafenea pentru copii, str.M.Varlam
(lîngă sediul Amen Ver). Anul 1958


Căminul Cultural "Mihai Voia" or.Hînceşti
str.M.Hîncu (fosta str.Lenin).Anii 1930-1940


Strada 31 august (fosta str.Octombrie).
Anul 1969




Prima şcoală or.Hînceşti.
(fosta şcoală de pictură).Anu l958

Moara oraşului str.M.Varlam
 (lîngă stadionul orăşănesc).Anul 1963
Cafenea "Îngheţată" str.M.Hîncu
(fosta str.Lenin).Anul 1984


Strada Mihalcea Hîncu (fosta strada Lenin)
Primele case de locuit etajate
str.M.Hîncu (fosta str. Lenin).Anul 1954


Construcţia caselor de locuit
str.Al..cel Bun (fosta str.Cotovschi)
Piatra de temelie a monumentului
G.Cotovschi.Anul 1973

Unicul restaurant din oraş,str.M.Hîncu
(fostastr.Lenin).Anul 1965
Cafeneua Neptun.Anul 1975


Baia veche.Anul 1970

Spitalul raional or.Cotovschi,str.M.Hîncu
(fosta str.Lenin).Anii 50
Magazinul de cărţi.Anul 1975




Magazinul de produse alimentare
 str.M.Hîncu (fosta str.Lenin).Anii 80
Muzeul lui G.Cotovschi
str. Al.cel Bun (fosta str.Cotovschi)

joi, 28 noiembrie 2013

Cromatica culorilor în pictură

   La data de 15 noiembrie în cadrul Zilelor Bibliotecii a avut loc activitatea "Cromatica culorilor în pictură" organizată de către Oficiul Artă, bibliotecar Galina Ambul, la care au fost invitaţi elevii Şcolii de Arte "Timotei Bătrînu", cît şi alţi pasionaţi de arta pictorală. Cei prezenţi s-au familiarizat cu noi cunoştinţe din domeniul picturii, informaţii noi despre pictorii clasici şi despre cromatica utilizată de diverşi artişti plastici. Lucrările lui G. Aivazoski, G.Şişkin şi Uistler Geims au fost demonstrate la monitorul calculatorului. Utilizatorii noştri au avut posibilitatea să i-a cunoştinţe despre colecţiile de carte tematică prezente în expoziţia desfăşurată cu genericul "Strălucită muzică a ochilor-pictură, eşti minunată"


Originea alfabetului

    Tradiţional, în luna noiembrie Biblioteca Publică Raională "Î.P.S Antonie Plămădeală" Hînceşti organizează Ziua uşilor deschise.Pe data de 14 noiembrie în cadrul Zilelor Bibliotecii la sala de lectură maturi a avut loc activitatea "Originea alfabetului", la care s-a vorbit despre primele sisteme de scrieri în lume. La activitate au participat 40 de elevi ai L.T."M.Eminescu" din clasa a 8-9 a. Cei prezenţi au aflat despre diferenţa dintre alfabetele:abjab, abughida şi sistemul de scriere logografic.Le-a trezit interes elevilor şi revista bibliografică desfăşurată de către bibliograful Larisa Sulemanov cît şi interactivul la tema "Istoria alfabetului român".