luni, 30 septembrie 2024

 Instruire online „ChatGPT” pentru Rețeaua de biblioteci Hîncești.

30 septembrie 2024. ChatGPT este o aplicație software concepută pentru a imita o conversație de tip uman. Face parte dintr-o nouă generație de sisteme de inteligență artificială care pot conversa, pot genera text lizibil la cerere și chiar pot produce imagini și videoclipuri inedite.







 Discuție Publică,, Ambasadoare ale Uniunii Europene: Leadership și Impact în comunitate "

Pentru vizualizare accesați linkul de mai jos  👇

Discuție Publică,, Ambasadoare ale Uniunii Europene: Leadership și Impact în comunitate " | By Biblioteca Publica Raionala ÎPS Antonie Plamadeală" Hîncesti



 27 septembrie 2024. Directorul Biblioteca Publica Raionala ÎPS Antonie Plamadeală" Hîncesti ,Darii Tatiana, a participat la Discuție publică ,, Ambasadoare ale Uniunii Europene: Leadership și Impact în comunitate" "Activitate organizată în parteneriat cu Ministerul Culturii al RM, Institutul European de Studii Politice din Moldova, Agenția de Guvernare Electronică.

Obiectivele discuției publice:
- Rolul bibliotecilor în procesul de integrare europeană ;
- Parteneriate și colaborări;
- Inovații în serviciile de bibliotecă;
- Accesibilitatea informației europene;
- Motivare și inspirație;
- Securitate cibernetică.
Panelul nr. 3 - Forumul biblioliderilor cu genericul:,,De la Informare la transformare comunitară", bibliotecarii au prezentat inițiative inovatoare și bune practici în promovarea valorilor europene și facilitarea accesului la informații despre UE.
Evenimentul a avut loc în incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.




























joi, 26 septembrie 2024

 Secvențe de la Seminarul Raional pentru specialiștii din domeniul biblioteconomic al raionului Hîncești

 Pentru vizualizare accesați linkul de mai jos  👇

Secvențe de la Seminarul Raional pentru specialiștii din domeniul biblioteconomic al raionului Hîncești | By Biblioteca Publica Raionala ÎPS Antonie Plamadeală" Hîncesti




 Azi, în cadrul rubricii ,,Lecturi cu impact”, susținută de Elena Zaitev, metodistă în Biblioteca Publica Raionala ÎPS Antonie Plamadeală" Hîncesti, vă propunem spre lectură cartea ,,Cum să comunici cu oricine”, scrisă de Leil Lowndes. Vă invităm cu drag la bibliotecă pentru a împrumuta această carte de dezvoltare personală!

 Pentru vizualizare accesați linkul de mai jos  👇

Azi, în cadrul rubricii ,,Lecturi cu impact”, susținută de Elena Zaitev, metodistă în Biblioteca Publica Raionala ÎPS Antonie Plamadeală" Hîncesti, vă... | By Biblioteca Publica Raionala ÎPS Antonie Plamadeală" Hîncesti






În cadrul Zilei Limbilor Europene , marcată la 26 septembrie, utilizatorii Centrului de Informare al Uniunii Europene din cadrul Biblioteca Publica Raionala ÎPS Antonie Plamadeală" Hîncesti au recitat un fragment din poezia ,,Luceafărul” de Mihai Eminescu în mai multe limbi europene: română, engleză, franceză, italiană, germană și spaniolă. Scopul acestei zile este celebrarea diversității lingvistice, plurilingvismului / multilingvismului și învățarea limbilor străine pe durata vieții.

Pentru vizualizare accesați linkul de mai jos  👇





Seminar raional cu genericul ”Implicarea bibliotecilor în susținerea și realizarea Strategiei naționale de dezvoltare ”Moldova Europeană 2030”.

La data de 25 septembrie, în Biblioteca publică raională Hâncești s-a desfășurat seminarul raional pentru bibliotecarii din raionul Hâncești, cu genericul ”Implicarea bibliotecilor în susținerea și realizarea Strategiei naționale de dezvoltare ”Moldova Europeană 2030”. Cu o intervenție în cadrul seminarului a venit președintele raionului Iurie Levinschi, însoțit de vicepreședinți dar și de o delegație a Consiliului Județean Maramureș, care se află în raionul Hâncești cu o vizită de lucru, întrucât Consiliul Județean Maramureș face o serie de investiții în raionul nostru, având un parteneriat de durată cu administrația publică de nivelul II. Astfel, în programul seminarului s-au regăsit următoarele comunicări: ”Bibliotecile – potențial pentru comunități democratice vibrante”, prezentată de Valentina Cotorobai, specialist principal în Direcția Cultură și Turism Hâncești, ”Nomenclator-cadru al proceselor, operațiilor și activităților desfășurate de biblioteca publică”, prezentată de Tatiana Darii, directorul Bibliotecii publice raionale, ”Spațiile bibliotecii – creatoare de capital social și cultural”, prezentată de Elena Zaițev, metodistă, ”Importanța educației STEM în biblioteca pentru copii. Cum integrăm STEM în activitățile bibliotecii”, prezentată de Olesea Sîrbu, șef Filiala Copii, ”Cum pot contribui Bibliotecile publice la promovarea valorilor europene”, prezentată de Elena Paladi, șef Serviciu Multimedia, ”Biblioteca – între carte și lumea virtuală”, prezentată de Dina Mititelu, bibliotecară în Biblioteca publică Caracui. În final, Vera Buiuc, specialist principal și metodistă la Direcția Învățământ Hâncești, a făcut o prezentare a cărții sale ”Averea Veruței”, care tratează importanța cărții și lecturii în formarea și transformarea personalității copilului, cartea fiind bazată pe experiența sa personală de copil, inversarea valorilor odată ce a interacționat cu cartea. Toate temele tratate în cadrul seminarului vin să instruiască și să ofere o mai bună pregătire bibliotecarilor din teritoriu pentru a organiza activități utile, pentru a avea portofoliul cu documentele de bibliotecă în ordine și pentru a depune maxim efort în vederea promovării cărții, lecturii și serviciilor de bibliotecă într-o eră a informației în care instituțiile de bibliotecă din teritoriu trebuie să fie viabile, atractive, active și în pas cu timpul, pentru că o bibliotecă a secolului XXI este o arenă comunitară foarte importantă și o instituție valoroasă pentru cetățeni.