Pagini

luni, 28 octombrie 2013

Securitatea chimică în viaţa de zi cu zi

Pe data de 22 octombrie a.c. în B.P.R. „I.P.S. Antonie Plămădeală” din or. Hînceşti a avut loc o „masă rotundă” pe tema „Securitatea chimică în viaţa de zi cu zi” în cadrul săptămînii securităţii chimice.
       Este prima ediţie a Săptămînii Securităţii Chimice care a fost lansată în Moldova pe data de 21.10.2013.
       Genericul săptămînii este următorul: „Eşti conştient? Fii şi informat – citeşte eticheta! Spuneţi: NU! – produselor ce conţin substanţe chimice periculoase!”.
Realizatorii companiei sunt Uniunea Republicană a asociaţiilor Producătorilor Agricoli UniAgroProtect în colaborare cu Ministerul Mediului. Se desfăşoară campania în perioada 21 – 27.10.2013 în cadrul  priectului „Consolidarea capacităţilor societăţii civile în sprijinul implementării abordării strategice în domeniul managementului internaţional al substanţelor chimice (SAICM) în Republica Moldova” cu finanţarea din partea fondului SAICM QSP TRUST FUND.
       Au participat la „masa rotundă” şefii de bibliotecă din r-l Hînceşti, bibliotecarele B.P.R. Hînceşti.
       Scopul organizatorilor „mesei rotunde” – informarea şi conştientizarea publicului privind impactul substanţelor chimice din produse agroalimentare şi jucării asupra sănătăţii şi modalităţii de prevenire a consecinţelor negative care pot apărea în urma utilizărilor.
       Reieşind din cele discutate, s-a constatat că biblioteca va contribui esenţial la informarea şi conştientizarea publicului despre impactul substanţelor chimice asupra sănătăţii şi modalităţii de prevenire a consecinţelor negative care pot apărea în urma utilizării lor, inclusiv pentru păstrarea patrimoniului natural al ţării.

       Informaţia privind abordarea strategică în domeniul managementului Internaţional al Substanţelor Chimice (SAICM): îmbunătăţirea cunoştinţelor şi consolidarea capacităţii societăţii civile poate fi găsită pe pagina din Internet: http://www.saicm.org 


O călătorie de vis în oraşul Umani, Ucraina

    În zilele de 21-22 septembrie un grup de angajaţi ai Direcţiei Cultură şi Turism, Biblioteca Publică „I.P.S. Plămădeală”, şcolile muzicale şi casele de cultură din raionul Hînceşti, membri de sindicat, au făcut o călătorie în oraşul Umani, Ucraina cu scopul de-a vizita parcul dendrologic „Sofievca”, o minune lăsată de Dumnezeu pe pămînt pentru a bucura ochii şi sufletele oamenilor.
       Parcul dendrologic „Sofievca” se află în partea de nord al oraşuli Umani din Ucraina pe malul rîului Camenca. Este un loc de odihnă care este vizitat anual de 500.000 de oameni. Parcul „Sofievca” este întemeiat în anul 1796 de către magnatul polonez Stanislav Potoţchi. Este numit în cinstea soţiei lui Sofia Vitt – Potoţcaia şi este dăruit de ziua ei în luna mai a anului 1802. Suprafaţa parcului este de 176 hectare. Se consideră renumit prin relieful neobişnuit şi prin plante, tufari, copaci exotici, arhitectură extraordinară şi sculpturi antice.
    Cînd am intart pe porţile acestui parc am avut impresia că s-a coborît pe pămînt paradisul şi noi am rămas încremeniţi de frumuseţea acestui loc. Apele, iarba, pietrele tectonice, arborii, florile toate parcă emanau mir dumnezeesc. Te cuprindea o linişte sufletească de parcă ai fi vrut să stai numai aici, să trăieşti alături de creaţia magnifică a naturii. Lacul situat la intrarea în parc are în mijloc un havuz în formă de şarpe prin gura căreia ţîşneşte apa. Salcii cu sute de ramuri aplecate în jos te salută de parcă şi-ar scoate pălăria.
       În această zi parcul era plin de vizitatori, grupuri de elevi şi maturi, printre care şi echipa noastră. Admiram cu emoţie fiecare porţiune de loc şi ne minunam de felul cum a ştiut natura să îmbine culorile, plantele, arborii, pietrele pentru a aranja aceste peisaje de neuitat. Aici timpul parcă s-a oprit în loc şi a conservat natura în toată splendoarea ei.
    Multitudinea de broşuri şi pliante, Cd-uri şi fotografii despre oraşul Umani şi parcul „Sofievca”, ce le-am colectat pe parcursul celor două zile, sunt expuse la dispoziţia utilizatorilor noştri, cu îndemnul de a vizita acest aceste locuri.
 




 

joi, 24 octombrie 2013

Festivalul Naţional al Cărţii şi Lecturii în Biblioteca pentru copii, Hînceşti

    În scopul atragerii la lectură a copiilor, informării lor și promovării  literaturii pentru copii și adolescenți, în cadrul Festivalului Național al  Cărții și Lecturii ed. III, a fost desfășurat un vast program cultural informațional:
·         Expoziții de carte tematică „Cărți care știu totul”, „Copii în lumea cărților”, „Cărțile din care creștem”;
·         Expoziția desfășurată „2013 – Anul Spiridon Vangheli”.
   Una din activități „Maratonul lecturii estivale” a întrunit utilizatorii pasionați de lectură ai bibliotecii copii scopul fiind de a demonstra efectul și rezultatele lecturii estivale ca sursă de recreere. Copii au participat la un concurs literar „Jocul răvașelor” unde au descoperit cartea prin joc și s-au convins de faptul că numai lecturând descoperi frumosul și utilul. Pentru a demonstra ce loc ocupă cărțile în viața copiilor  ei au rezolvat testul „Cît de importantă este cartea pentru tine?”. Copiii au fost provocați să-și expună verbal impresiile din operele literare studiate. A fost apreciată ingeniozitatea copiilor, dezvoltarea abilităților de apreciere a valorilor estetice din operele lecturate în timpul vacanței.
   Organizatorii acestei activități, bibliotecarii au știut să mobilizeze copiii la discuții sincere despre lectură și carte.
   La sfârșitul activității copiii au fost menționați la diverse probe accentuîndu-se: ținuta lingvistică, dezvoltarea abilităților de apreciere a valorilor estetice din operele literare studiate.
   Juriul a desemnat învingătorii. Cîștigătorii au primit diplome și cadouri cu mențiune „Prietenul cărții”.
   Au fost menționați:
  •   „Cel mai ingenios și pasionat de lectură” – Oglî Ianoș cl. 5;
  •  „Cel mai bogat formular cu lecturi estivale” – Moraru Elena cl.5
  • „Cele mai frecvente solicitări de servicii informaționale „Vreau să știu”” – Covaș Valeria c. 4.


   Pentru devotament și atitudine deosebită față de carte și bibliotecă a fost menționată familia Cimpoieș „Prietenul cărții” care au primit o diplomă și un set de  carte valoroasă.









Scriitorul Dumitru Crudu s-a întîlnit cu tinerii din Hînceşti


  La data de 3 septembrie în cadrul Festivalului Cărţii şi Lecturii, ediţia III, tinerii din Hînceşti au avut fericita ocazie de a se întîlni cu poetul, dramaturgul şi publicistul Dumitru Crudu, care şi-a lansat cartea „Un american la Chişinău”.

  Întîlnirea cu scriitorul a avut loc în incinta Casei raionale de cultură sub egida Bibliotecii publice Hînceşti. La eveniment au participat elevii de la instituţiile de învăţămînt din oraş împreună cu profesorii lor. Despre momentele interesante din activitatea scriitorului le-a vorbit celor prezenţi bibliotecara Ana Neaga. Deasemenea colaboratorii bibliotecii publice au prezentat pe ecran un fragment din piesa autorului „Oamenii ai nimănui”. Pentru ai familiariza mai bine pe cei prezenţi în sală cu activitatea scriitorului au fost repartizate şi pleante.
   Prin stilul său Dumitru Crudu aparţine unei generaţii integrate în cultura română, fiind un produs al acesteia. După ce a scris peste 20 de piese de teatru care au fost jucate din Moldova pînă în Haiti, în ultimii ani s-a orientat mai mult spre proză. Întîlnirea de suflet de la Hînceşti a fost marcată de lansarea cărţii „Un american la Chişinău”. Această lucrare am putea să spunem că îl reprezintă şi poartă un caracter autobiografic. Ea reflectă un destin uman cu toate momentele vieţii: înălţarea, prăbuşire, dar şi iubirile ratate. Se impune ca o formă nouă de scriere posmodernistă în cultura ţării noastre. Elevii au avut posibilitatea să-i adreseze întrebări pentru a afla istoria apariţiei unor lucrări din creaţia sa.
   Un alt moment interesant a fost şi prezentarea lui Dumitru Crudu ca publicist. În calitete de publicist s-a marcat prin articole din editorialul „Timpul”. Ne bucură faptul că în articolele din „Jurnalul Bibliotecarului” redă activitatea bibliotecii, cerinţile şi interesele cititorilor. Dumitru Crudu a pus accent pe importanţa informaţiei culese din carte. „Ceea ce  găsiţi pe internet nu are importanţă maximă. O carte bună niciodată n-o s-o vedeţi plasată în variantă electronică pe internet”, a ţinut să sublinieze publicistul.
   Activitatea a fost înfrumuţesată şi cu un program artistic prezentat de ansamblul Şcolii de atre „Timotei Bătrînu” din Hînceşti, acompaniat de Sergiu Gavrilov şi ghidat de Tamara Abalimova. Tot în cadrul acestei activităţi cu diplome de onoare şi cadouri au fost menţionaţi de către directorul bibliotecii Mariana Jalbă cei mai buni cititori ai bibliotecii. Locul I i-a revenit dl Darii Sergiu, student, şi drei Doina Ignat, elevă L.T. „M Eminescu”, pe locul II s-a plasat Maria Marian, pensionară, şi locul III l-a ocupat Banaru Olga, întreprinzător, şi Carabadjac Faina, pensionară.













Inaugurarea clubului „Licurici”

    Festivalul Național Carte și Lectură ed. III a fost impresionant prin excelentă organizare și spirit atractiv și inventiv. Pe lîngă multe ezpoziții de carte, reviste bibliografice, concursuri literare, ring – intelectuale, ore de poveste, excursii. Festivalul a inclus inaugurarea unui club pentru copii de vârstă școlară mică, din familii vulnerabile.
     Obiectivele principale au fost: dezvoltarea imaginației copilului cu ajutorul cărții, crearea unui anturaj prietenos, plăcut, atractiv, atractiv unde se poate întîlni copilul cu cartea și prietenul adevărat – bibliotecarul. La inaugurarea clubului „Licurici” au venit copii de la toate liceele din oraș. Copiii au ascultat o lecție informațională „Cartea – prietenă fidelă”. Apoi au urmat discuții la tema „Descopăr frumosul și utilul lecturând”. În continuare bibliotecara a vorbit despre rolul bibliotecii în societate unde poți îmbina două lucruri folositoare – plăcutul și utilul.
   Discuția a trecut treptat la „Impresii de vacanță”. Copiii au fost activi la dezlegarea ghicitorilor și proverbelor.
   Următorul obiectiv a fost trecerea în revistă a literaturii de la expoziția de carte tematică „Cărțile din care creștem” Copiii au fost foarte activi, ajutați de bibliotecară au dovedit că posedă capacități de a reda coerent farmecul cărților lecturate, despre creația populară, clasicii literaturii române.

   Copiii au savurat cu plăcere un mini-spectacol din creația crengiană „Amintiri din copilărie”. La finele acestei activități au rezolvat testul „Cît de importantă” este cartea pentru tine și au primit cîte un pliant „Arta lecturii”, programul clubului „Licurici” și cîte un ecuson „Membrul clubului „Licurici””.















Campania concurs “Cartea – dar neprețuit”, la Hînceşti

În zilele 31 august – 5 septembrie s-a desfăşurat ediţia a III-a a Festivalului Național al Cărții și Lecturii (FNCL).
   În această ediție a FNCL, pentru prima dată, Direcţia Cultură şi Turism, Hînceşti şi Biblioteca publică „Î.P.S.Antonie Plămădeală”  a organizat campania concurs “Cartea – dar neprețuit”, care s-a desfăşurat  în perioada 01.08.2013 – 31.08.2013. Ne-am adresat comunităţii cu următorul apel:
  - dacă ai o colecţie de carte care nu mai are loc pe raftul din casa ta;
  - dacă ai posibilitatea de a procura o carte nouă ;
  - dacă cunoşti rolul şi importanţa cărţii în evoluţia comunităţii şi a ţării
                                         DĂRUIEŞTE O CARTE
             PENTRU DEZVOLTAREA COLECŢIILOR BIBLIOTECII PUBLICE 
                                   Pentru tine – un gest frumos
                                   Pentru noi – un dar preţios
    Colectivul Bibliotecii a făcut demersuri pe la antreprenori, instituţii publice, persoane fizice cu rugămintea de a se angaja în această campanie concurs.
   Cu regret, mulţi dintre ei n-au dat curs invitaţiei noastre.
   Conform deciziei juriului constituit cele mai generoase donații au fost menționate cu diplome şi cadouri. Deţinătorul locului întîi a fost desemnată dna Ludmila Ilaşcu, pe locul doi s-a plasat studenta Sîrbu Daiana şi locul trei i-a revenit elevului cl.7 a LT ”M.Eminescu”, Dubceac Eduard.
   Mulţumim tuturor pentru acest gest şi suntem în aşteptarea unei noi colaborări  în această direcţie cu instituţia noastră.




31 august – deschiderea Festivalului Național al Cărții și Lecturii

       Programul ediției a treia a Festivalului Național al Cărții și Lecturii anul acesta a fost foarte amplu și a inclus un șir de activități menite  să contribuie la creșterea rolului cărții și lecturii în comunitate.   
    La festivitatea de deschidere  a Festivalului Național  al Cărții și Lecturii au dorit să participe mai mulți utilizatori ai bibliotecii noastre și s-au prezentat în număr impunător de mare de la liceele, gimnaziile și alte instituții din orașul nostru.
În fața publicului, prezent la deschidere, a venit cu un mesaj convingător referitor la carte și lectură dl. Ion Tulbu, Șeful Direcției Cultură și Turism din raionul Hâncești.
    Altă luare de cuvânt care a provocat  aplauze a fost a unei mari iubitoare de carte, d-na Vera Buiuc, specialist principal de la Direcția de Învățământ. Și îndemnul la lectură a elevei Violeta Călărășeanu, una dintre cele mai active cititoare a bibliotecii s-a dovedit a fi bun de urmat.
Partea artistică a acestei festivități a fost susținută de elevele Daniela Vicenco, Ana Munteanu și un grup de copii ai grădiniței nr. 4 care ne-au recitat poezii și au interpretat cântece dedicate limbii române și cărții.
        În continuare s-a desfăşurat  Ringul intelectual, concurs de cultură generală, competiție în care au fost antrenate două echipe de liceeni, „Prometeu” de la Liceul „Mihail Lomonosov” și echipa „Firul Ariadnei” de la liceul „Mihai Sadoveanu”.Echipele au fost  antrenate în trei probe de concurs:
      1.Prin carte spre eternitate;
       2.Lectura un deliciu al sufletului;
       3.Istorie
    La prima probă au avut de răspuns la câte trei întrebări ce vizează cartea ca izvor al cunoaşterii
    A doua probă a inclus întrebări din cartea „Fărâme de suflet” a scriitorului Aurelian Silvestru
    La capitolul istorie echipele au răspuns la întrebări legate de istoria cărților, bibliotecii, primele tipărituri și alfabete.
   Ambele echipe au dat răspunsuri corecte, comentate și completate reciproc. La întrebările cu tentă filosofică concurenții s-au expus într-un limbaj coerent și literar. Iar cartea „Fărâme de suflet” a avut parte de-o promovare dublă, atât din partea bibliotecarilor, cât și din partea participanților la acest concurs.
   Echipele au fost secondate de câte o galerie de suporteri care la rândul lor au adresat echipei adverse câte două întrebări bine gândite care au avut parte de răspunsuri pe măsură.

   Credem că această activitate a avut un impact benefic în rândul utilizatorilor bibliotecii noastre.



























Independenţa – izvor al demnităţii

     De Ziua Independenţei, la Casa de Cultură din oraşul Hînceşti a avut loc o masă rotundă, organizată de Biblioteca publică raională „Î.P.S.Antonie Plămădeală”, Hînceşti, invitaţii căreia au fost deputaţi din primul Parlament al Republicii Moldova, originari din raionul Hînceşti – Vasile Sajin şi Mihai Dimitriu. La întrunirea cu foştii legislatori au fost prezenţi reprezentanţi ai serviciilor raionale învăţămînt, medicină, cultură, organe de drept, etc.
      „Sînt mîndru că am asistat şi am votat declaraţia de independenţă deoarece pentru poporul moldovenesc este o comoară care va rămîne în istoria neamului. Au fost emoţii şi atunci şi acuma există, dar sînt mîndru că sînt moldovean şi că am reuşit în august 1991 să votăm acea declaraţie pentru o viaţă mai bună, pentru noi şi pentru generaţia tînără”, a declarat ex-deputatul Vasile Sajin.
  Vizionarea unui fragment din filmul documentar „Drumul Independenţei” a reamintit despre acele evenimente din anii 90.
      Fostul deputat Mihai Dimitriu a reieterat că ceea ce au realizat ei în 1991 a rămas o istorie pentru neamul basarabean. „Din păcate, ceea ce s-a întîmplat la data de 7 aprilie 2009 s-a făcut pentru a distruge istoria noastră. Oamenii au distrus arhiva şi au furat Declaraţia de Independenţă”. Foştii deputaţi au menţionat cu dezamăgire că idealurile independenţei nu au fost totuşi atinse. În februarie 2011, cînd a avut loc semnarea a doua oară a Declaraţiei de Independenţă, foştii deputaţi susţin că au fost şi şi-au făcut datoria de patrioţi ai republicii.
      Mesaje de felicitate au venit şi din partea şefei Direcţiei Învăţămînt, Valentina Tonu, care le-a dorit sănătate, prosperitate şi înţelegere sufletească. Fraţii Buiuc, antrenori emeriţi din republică, prezenţi la întrunire, au remarcat importanţa acestei întîlniri de suflet ce vine să sublinieze o dată în plus valorile noastre naţionale: „ Mîndria de neam am primit-o de la părinţi şi bunei, iar cei şapte ani de acasă i-am arătat prin munca cinstită. Am luptat cot la cot pentru un ideal. Dar nu negăm faptul că problema care ne frămîntă pe toţi este totuşi în noi”.
      În timpul întîlnirii, oaspeţii au avut ocazia să fredoneze piese despre ţară, neam, limbă alături de talentele noastre autohtone, precum şi micuţii de la grădiniţa nr.4 din oraşul Hînceşti.
    Moderatoarea acestei mese rotunde dna Mariana Jalbă, directoarea Bibliotecii, a finalizat activitatea cu cuvintele : “ Independenţa este capacitatea noastră de libertate, de afirmare şi de demnitate”.