Pagini

luni, 28 octombrie 2013

O călătorie de vis în oraşul Umani, Ucraina

    În zilele de 21-22 septembrie un grup de angajaţi ai Direcţiei Cultură şi Turism, Biblioteca Publică „I.P.S. Plămădeală”, şcolile muzicale şi casele de cultură din raionul Hînceşti, membri de sindicat, au făcut o călătorie în oraşul Umani, Ucraina cu scopul de-a vizita parcul dendrologic „Sofievca”, o minune lăsată de Dumnezeu pe pămînt pentru a bucura ochii şi sufletele oamenilor.
       Parcul dendrologic „Sofievca” se află în partea de nord al oraşuli Umani din Ucraina pe malul rîului Camenca. Este un loc de odihnă care este vizitat anual de 500.000 de oameni. Parcul „Sofievca” este întemeiat în anul 1796 de către magnatul polonez Stanislav Potoţchi. Este numit în cinstea soţiei lui Sofia Vitt – Potoţcaia şi este dăruit de ziua ei în luna mai a anului 1802. Suprafaţa parcului este de 176 hectare. Se consideră renumit prin relieful neobişnuit şi prin plante, tufari, copaci exotici, arhitectură extraordinară şi sculpturi antice.
    Cînd am intart pe porţile acestui parc am avut impresia că s-a coborît pe pămînt paradisul şi noi am rămas încremeniţi de frumuseţea acestui loc. Apele, iarba, pietrele tectonice, arborii, florile toate parcă emanau mir dumnezeesc. Te cuprindea o linişte sufletească de parcă ai fi vrut să stai numai aici, să trăieşti alături de creaţia magnifică a naturii. Lacul situat la intrarea în parc are în mijloc un havuz în formă de şarpe prin gura căreia ţîşneşte apa. Salcii cu sute de ramuri aplecate în jos te salută de parcă şi-ar scoate pălăria.
       În această zi parcul era plin de vizitatori, grupuri de elevi şi maturi, printre care şi echipa noastră. Admiram cu emoţie fiecare porţiune de loc şi ne minunam de felul cum a ştiut natura să îmbine culorile, plantele, arborii, pietrele pentru a aranja aceste peisaje de neuitat. Aici timpul parcă s-a oprit în loc şi a conservat natura în toată splendoarea ei.
    Multitudinea de broşuri şi pliante, Cd-uri şi fotografii despre oraşul Umani şi parcul „Sofievca”, ce le-am colectat pe parcursul celor două zile, sunt expuse la dispoziţia utilizatorilor noştri, cu îndemnul de a vizita acest aceste locuri.
 




 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu