Pagini

luni, 29 iulie 2013

Presa locală la a 65-a aniversare



              Anul acesta s-au împlinit 65 de ani de la înfiinţarea primului ziar raional la Hînceşti. Cu această ocazie publioteca publică raională „I.P.S.Antonie Plămădeală” a organizat o întîlnire de suflet cu ziarişti, redactori, directori de tipografie, paginatori şi alţii care au muncit zi de zi, an de an, ca să ne adcă în casele noastre informaţia la timp. Chiar de la începutul activităţii fostul redactor- şef al ziarului a făcut o incursiune în istorie înşirînd, rînd pe rînd, etapele de evoluţie. Primul număr de ziar a apărut la 27 aprilie 1948 cu denumirea „Stalinistul”. După moartea lui Stalin în 1953 autorităţile raionului decid să schimbe denumirea ziarului în „Satul socialist”. Începînd cu ziua de 5 mai 1962 s-a decis editarea gazetelor interraionale cu o periodicitate de trei ori pe săptămînă şi un tiraj mediu de 6 mii de exemplare iar la 28 aprilie 1962 a apărut primul număr cu denumirea de „Zorile comunismului” şi „Zarea comunisma” în varianta rusă. După prăbuşirea comunismului ziarul, publicaţie a Consiliului raional Hînceşti s-a numit „Luceafărul”. În prezent ziarul „Curierul de Hînceşti” este publicaţie periodică independentă venită pe lume pe timpuri deosebit de grele, gazeta, încetul cu încetul, a devenit o insultă unde cititorii aveau posibilitatea să-şi găsească refugiu sufletesc. Un proverb spune că „Omul sfinţeşte locul” şi este adevărat.Cu o dragoste aparte, ne-a vorbit despre oamenii care au stat la leagănul publicaţiei, despre munca lor neobosită, jurnalista Eleonora Homiciova. Unul dintre primii redactori ai gazetei a fost Mihail Tcaci care şi-a legat de ea toată tinereţea şi întreaga viaţă. Pentru Israil Feişer, fost corespondent netitular, materiale publicate cu semnătura d-lui au însemnat o relicvă preţioasă deoarece ele erau legate de biografia lui de muncă, o bună parte a vieţii lui traite în raion.
      Majoritatea celor prezenţi la întîlnire şi-au adus aminte cu drag de acele vremuri, despre munca lor la ziar, despre oamenii care nu mai sunt în viaţă dar care au muncit mult pentru ca cititorii să aibă în casă o publicaţie accesibilă şi interesantă.
       Despre cel mai longeviv jurnalist din raionul Hînceşti, Valeriu Ţurcanu s-a vorbit la întîlnire puţin mai mult. D-lui este o personalitate marcantă din oraşul nostru. În primul rînd d-l Ţurcanu este omul care a înfruntat destinul şi a muncit decenii la rînd pentru oameni, pentru societate oglindind în articolele sale fapte reale din viaţa de zi cu zi raionului Hînceşti.
       În alt rînd d-l Ţuracnu a fost şi este un om foarte activ şi plin de energie focalizată şi ea spre lume. Ni-l aducem aminte moderînd diferite activităţi culturale şi sportive, cîntînd pe scena Casei de Cultură cîntece patriotice, iar timp de 20 de ani a fost preşedinte al Comitetului raional al sindicatului lucrătorilor din domeniul culturii. Este laureat al numeroaselor concursuri, festivaluri raionale şi republicane.
Despre presa raională după proclamarea Independenţei ne-a vorbit jurnalistul Tudor Plăcintă. „Curierul de Hînceşti”, „Bisinessinfo” din Cimişlia şi „Cuvîntul liber” din Leova, publicaţie independentă care reflectă în paginile de ziar evenimente politice, culturale, sociale, atitudini şi critică şi alte materiale. Este incontestabil faptul că presa locală a avut un impact benefic în viaţa cotidiană a locuitorilor raionului Hînceşti pentru că atunci cînd citeşti un articol bun sau afli ceva ce te interesează eşti satisfăcut dublu.
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu