Instruire online „Aplicația Canva” pentru Rețeaua de biblioteci Hîncești
Adresa: or. Hincesti str. M-t Varlaam 1. MD-3401 r-n Hincesti Republica Moldova.
Pagini
marți, 30 iulie 2024
Celebrități ai umorului românesc la Hâncești
vineri, 19 iulie 2024
joi, 18 iulie 2024
Etapa finală a Concursului Național de lectură „La izvoarele înțelepciunii”, ediția a XXXIV-a, dedicată poetului Vasile Romanciuc, s-a desfășurat pe 5 iulie 2024 la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași - Filiala „Ion Creangă”. 10 elevi din Republica Moldova (finaliștii etapei republicane) și 10 elevi de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași s-au adunat împreună pentru a retrăi bucuria lecturii din opera lui Vasile Romanciuc, pentru a împărtăși gândurile, emoțiile, opiniile lor despre creația marelui nostru poet contemporan. Din raionul Hâncești au mers elevele Sabina Mancaș, deținătoarea locului I la etapa republicană ce a reprezentat Biblioteca publică raională Hâncești, și Doina Vîlcu, deținătoarea locului II, care s-au învrednicit la etapa internațională de mențiuni. Prestația participanților la concurs a fost evaluată de juriul în următoarea componență: prof. univ. dr. Adrian Ghicov, șeful Catedrei de Limba și Literatura Română a UPS „Ion Creangă” Chișinău (co-președinte), prof. univ. dr. Emanuela Ilie, Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași (co-președinte), scriitorii Vasile Romanciuc și Claudia Partole, director adjunct Lilia Tcaci, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” Chișinău, Mihaela Morariu, șef serviciu Proiecte și Programe Culturale și Dumitru Șerban, bibliograf, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași. Toți participanții la concurs au primit diplome, premii bănești și seturi de cărți, oferite de organizatori.
Gazda concursului, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași (Biblioteca Judeţeană Gh. Asachi Iaşi), a oferit delegației din Republica Moldova un program de vizite la obiective și locații culturale și spirituale din Iași, precum: Casa Muzeelor (găzduiește Muzeul Pogromului de la Iași, Muzeul Teatrului Evreiesc din România, Muzeul Poezie(i), Muzeul Copilăriei în Comunism, Muzeul Literaturii Române), Palatul Culturii, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Piața Unirii, Pasajul „Emil Brumaru”, Muzeul „Bojdeuca lui Ion Creangă” ș.a.
De asemenea, timp de trei zile, echipa din Republica Moldova a beneficiat și de o călătorie la obiective spirituale, istorice și culturale din Județul Neamț: mănăstirile Neamț, Secu, Sihla, Sihăstria, Agapia, Văratec, Cămârzani, Cetatea Neamț, Casa Memorială „Visarion Puiu și Mihail Sadoveanu”, Muzeul „Ion Creangă” din Humulești, Casa Memorială „Veronica Micle”, Rezervația de zimbri ș.a.
Ne bucurăm de rezultatele elevelor noastre și le felicităm pentru prestație!
vineri, 5 iulie 2024
Astăzi, 5 iulie 2024, la Biblioteca Publică Raională ” ÎPS Antonie Plămădeală” Hâncești în cadrul serviciul inovativ ,, Sănătatea pentru toți” a avut loc o oră informativă cu beneficiarii de la Biroul de Probațiune Hâncești. La începutul activității bibliotecara Serviciul Relații cu Publicul a prezentat o revistă bibliografică cu tema: ,, Destine scrise pe cruci înstrăinate”, consacrată celui de-al doilea val de deportări din noaptea de 5 pe 6 iulie 1949. A continuat activitatea Elena Andronic Șef Serviciu Programe Probaționale și Minori cu tema: ,, Reducerea comportamentului violent în perioada de probațiune”. La această temă a prezentat un material video motivațional de coordonatoarea acestui serviciu Diana Balacci cu următoarele teme: