Pagini

marți, 30 iulie 2024

 Instruire online „Aplicația Canva” pentru Rețeaua de biblioteci Hîncești

26 iulie. Canva este un instrument de design grafic care funcționează pentru a simplifica procesul de design digital. Un cont poate fi creat cu ușurință și funcționează fie printr-un browser web, fie pe aplicațiile iOS sau Android. Are mai mult de 250.000 de șabloane disponibile. Sunt disponibile și fotografii de stoc, videoclipuri și grafice, cu sute de mii de opțiuni din care să alegeți.












 Celebrități ai umorului românesc la Hâncești

Publicul hânceștean a avut marea ocazie să se întâlnească, luni seara, la data de 22 iulie , cu mari corifei ai umorului românesc precum Radu Gabriel, Marius Florea Vizante, Leonid Doni, Gheorghe Ifrim, într-un spectacol de miniaturi comice. Astfel, hânceștenii care au avut bunăvoința de-a se prezenta la spectacol, și-au luat o mare doză de umor. Se spune că râsul lungește viața și umorul e sănătos pentru oameni. Prin măiestria spectaculoasă a acestor mari actori, publicul a simțit o revelație și o stare de bine. Relaxarea pe care ne-o a adus-o Filarmonica de comedie din București va ține mult în sufletele noastre. Pentru că „rar publicul din Hâncești, are ocazia să se întâlnească în asemenea spectacole cu actori de mare clasă”, așa cum a menționat în mesajul de mulțumire, Mariana Jalbă, șefa Direcției de Cultură și Turism Hâncești. Pe această cale le mulțumim organizatorilor pentru acest frumos prilej. Ne-am fi dorit să se repete mai des asemenea ocazii de întâlnire cu frumosul și cu mari personalități pentru că omenirea numai prin cultură va supraviețui.








vineri, 19 iulie 2024

 Instruire online „Etica inteligenței artificiale” pentru Rețeaua de biblioteci Hîncești

Inteligența artificială (IA) este utilizarea tehnologiei digitale pentru a crea sisteme capabile să îndeplinească sarcini considerate în mod obișnuit ca necesitând inteligență umană.
IA nu este o tehnologie nouă. Unele tehnologii IA există de decenii, însă progresele înregistrate în puterea de calcul, disponibilitatea unor cantități mari de date și noi programe informatice au dus la progrese majore într-o perioadă scurtă.






joi, 18 iulie 2024

16 iulie 2024. ,,Caravana Amintirilor din Gulag” a ajuns și în mun. Hâncești.
,,Caravana amintirilor din Gulag” este o expoziție itinerantă care trece prin mai multe localități din România și Republica Moldova pentru a vorbi publicului despre destinele tragice ale victimelor regimului totalitar din stânga Prutului în perioada sovietică. Evenimentul comemorează 75 de ani de la al doilea și cel mai mare val de deportări staliniste în Basarabia.










 Etapa finală a Concursului Național de lectură „La izvoarele înțelepciunii”, ediția a XXXIV-a, dedicată poetului Vasile Romanciuc, s-a desfășurat pe 5 iulie 2024 la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași - Filiala „Ion Creangă”. 10 elevi din Republica Moldova (finaliștii etapei republicane) și 10 elevi de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași s-au adunat împreună pentru a retrăi bucuria lecturii din opera lui Vasile Romanciuc, pentru a împărtăși gândurile, emoțiile, opiniile lor despre creația marelui nostru poet contemporan. Din raionul Hâncești au mers elevele Sabina Mancaș, deținătoarea locului I la etapa republicană ce a reprezentat Biblioteca publică raională Hâncești, și Doina Vîlcu, deținătoarea locului II, care s-au învrednicit la etapa internațională de mențiuni. Prestația participanților la concurs a fost evaluată de juriul în următoarea componență: prof. univ. dr. Adrian Ghicov, șeful Catedrei de Limba și Literatura Română a UPS „Ion Creangă” Chișinău (co-președinte), prof. univ. dr. Emanuela Ilie, Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași (co-președinte), scriitorii Vasile Romanciuc și Claudia Partole, director adjunct Lilia Tcaci, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” Chișinău, Mihaela Morariu, șef serviciu Proiecte și Programe Culturale și Dumitru Șerban, bibliograf, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași. Toți participanții la concurs au primit diplome, premii bănești și seturi de cărți, oferite de organizatori.
Gazda concursului, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași (Biblioteca Judeţeană Gh. Asachi Iaşi), a oferit delegației din Republica Moldova un program de vizite la obiective și locații culturale și spirituale din Iași, precum: Casa Muzeelor (găzduiește Muzeul Pogromului de la Iași, Muzeul Teatrului Evreiesc din România, Muzeul Poezie(i), Muzeul Copilăriei în Comunism, Muzeul Literaturii Române), Palatul Culturii, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Piața Unirii, Pasajul „Emil Brumaru”, Muzeul „Bojdeuca lui Ion Creangă” ș.a.
De asemenea, timp de trei zile, echipa din Republica Moldova a beneficiat și de o călătorie la obiective spirituale, istorice și culturale din Județul Neamț: mănăstirile Neamț, Secu, Sihla, Sihăstria, Agapia, Văratec, Cămârzani, Cetatea Neamț, Casa Memorială „Visarion Puiu și Mihail Sadoveanu”, Muzeul „Ion Creangă” din Humulești, Casa Memorială „Veronica Micle”, Rezervația de zimbri ș.a.
Ne bucurăm de rezultatele elevelor noastre și le felicităm pentru prestație!
















vineri, 12 iulie 2024

 12 iulie 2024. Serviciul Calculatorul pentru toți.






vineri, 5 iulie 2024

 Astăzi, 5 iulie 2024, la Biblioteca Publică Raională ” ÎPS Antonie Plămădeală” Hâncești în cadrul serviciul inovativ ,, Sănătatea pentru toți” a avut loc o oră informativă cu beneficiarii de la Biroul de Probațiune Hâncești. La începutul activității bibliotecara Serviciul Relații cu Publicul a prezentat o revistă bibliografică cu tema: ,, Destine scrise pe cruci înstrăinate”, consacrată celui de-al doilea val de deportări din noaptea de 5 pe 6 iulie 1949. A continuat activitatea Elena Andronic Șef Serviciu Programe Probaționale și Minori cu tema: ,, Reducerea comportamentului violent în perioada de probațiune”. La această temă a prezentat un material video motivațional de coordonatoarea acestui serviciu Diana Balacci cu următoarele teme:

- Cele 5 forme ale violenței;
- Care sunt semnele unei relații nesănătoase:
- Violența în familie;
- Campanie spune Stop – Violenței;
Astfel participanți la activitate au beneficiat de sfaturi oportune de specialitate și îndrumare pentru a face cu succes situațiilor tensionate și să lucreze asupra personalității în vederea îmbunătățirii acestia.









 La data de 6 iulie, în Republica Moldova este marcată „ Ziua comemorării victimelor stalinismului‘‘ . În acest an se împlinesc 75 de ani de la cel de-al doilea şi cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia şi Nordul Bucovinei.
Astăzi, 5 iulie 2024, la Memorialul victimelor regimului stalinist din mun.Hînceşti, s-a desfășurat o ceremonie de comemorare cetăţenilor din raionul Hînceşti care au suferit în timpul deportărilor, organizată de către Consiliul Raional Hîncești. Pentru a cinsti memoria persoanelor care au trecut prin suferințele deportărilor și pentru a nu uita trecutul, Doamna Aliona GRIGORAȘ, Vicepreședintele raionului Hîncești pe domeniul social, a amintit prezenței despre anii grei prin care au trecut concetățenii noștri.
Discursuri în memoria celor deportați au fost susținute de Doamna Valentina MANIC și Domnul Iurie PASAT, Deputați în Parlamentul Republicii Moldova, Domnul Veaceslav URSU, Șef, Oficiul Cancelariei de Stat Teritorial Hîncești și Domnul Constantin MITACHI, Președintele organizației deportaților din raionul Hîncești.
Ulterior, publicul prezent la miting au depus flori în semn de recunoștință.















joi, 4 iulie 2024

La data de 3 iulie,  Centrul de Formare Profesională Continuă, BNRM a organizat Conferința publică online cu genericul „ROLUL BIBLIOTECILOR ÎN EDUCAREA COMUNITĂȚILOR ÎMPOTRIVA DEZINFORMĂRII ÎN CONTEXTUL INTEGRĂRII REPUBLICII MOLDOVA ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ”.
Formator: Rufin ZAMFIR, Senior Expert in Global Focus Center, România.