Adresa: or. Hincesti str. M-t Varlaam 1. MD-3401 r-n Hincesti Republica Moldova.
Pagini
joi, 28 decembrie 2023
joi, 21 decembrie 2023
La data de 20 decembrie, a avut loc Atelier profesional cu tema „2023 -2024: ANUL EUROPEAN AL COMPETENȚELOR. RESURSE DE ÎNVĂȚARE DESCHISĂ PENTRU BIBLIOTECARI”, organizat online de Biblioteca Națională.
Axe de conținut: Anul European 2023-2024 - promovarea mentalității axată pe recalificare și instruire continuă, stimularea competitivității bibliotecilor în funcție de competențe; oferta educațională a centrelor biblioteconomice – instrument de promovare a investițiilor în formarea continuă a bibliotecarilor;
Obiective: Cum organizăm o campanie de comunicare și de sensibilizare cu privire la inițiativele UE în materie de competențe; algoritmul utilizării repozitoriului IFLA și a e-LIS Repository ca resurse de dezvoltare a competențelor profesionale;
Formatori: Ludmila CORGHENCI, Ecaterina DMITRIC, șefi secții BNRM;
marți, 19 decembrie 2023
vineri, 15 decembrie 2023
Seminar raional pentru bibliotecarii din teritoriu
Azi, în Biblioteca publică raională, s-a desfășurat Seminarul raional pentru bibliotecarii din raionul Hâncești, în cadrul căruia s-a făcut o totalizare a anului de activitate 2023 și s-au trasat priorități pentru anul 2024 în sistemul biblioteconomic al raionului. Agenda seminarului a cuprins mai multe teme, între care: ”Indicatorii prevăzuți de statistica oficială – cercetarea statistică anuală 6 C”, prezentată de Valentina Cotorobai, specialist principal în Direcția Cultură și Turism Hâncești, ”Raportul analitic textual – o mai multă transparență a bibliotecii”, prezentată de Tatiana Darii, directorul Bibliotecii publice raionale, ”Sistemul de raportare online ORT”, prezentată de Tatiana Neaga, bibliotecar principal, ”Graficul dărilor de seamă”, prezentată de Irina Rotaru, bibliograf. Seminarul raional la final de an aduce în atenția bibliotecarilor repere importante din activitate pentru a eficientiza procesul de muncă în teritoriu, astfel încât totalurile să reflecte rezultatele eficiente ale fiecărui bibliotecar, istoriile de succes, dar și lacunele care trebuie înlăturate în anul care vine.
#ajutorlacontor
#serviciuldeeguvernareelectronică
Biblioteca Publica Raionala ÎPS Antonie Plamadeală" Hîncesti și Bibliotecile Publice din raionul Hîncești și-au adus aportul în sprijinul comunităților din raionul Hâncești pentru înregistrarea Cererilor pe platforma https://compensatii.gov.md/ro
miercuri, 13 decembrie 2023
Azi, în cadrul rubricii ,,Lecturi cu Impact”, susținută de Elena Zaitev, șef serviciu bibliografic, vă recomandăm cărțile ,,Angela Păduraru, Privighetoarea de la Nemțeni” și ,,Teodor Negară, Rapsodul de la Sauca” semnate de Alexei Mîțu, originar din satul Nemțeni rn. Hîncești.
Pentru vizualizare accesați linkul de mai jos 👇
La 10 decembrie, s-au marcat 75 de ani de la Adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului. În acest context, in Biblioteca Publică raională a fost amenajată cu o expoziție de carte tematică, iar in cadrul Centrului de Informare al Uniunii Europene s-a desfaşurat o oră informativă despre drepturile şi obligațiile copilului.
marți, 12 decembrie 2023
10 decembrie 2023 - Ziua Drepturilor Omului, un moment special în care ne gândim la importanța respectării drepturilor fiecărui individ din lume. Drepturile omului sunt ca niște reguli echitabile care ne asigură că fiecare persoană este tratată cu demnitate și respect.
Dreptul la Viață: Toată lumea are dreptul la viață și la securitate personală. Este important să ne protejăm unii pe alții și să ne asigurăm că fiecare persoană se simte în siguranță.
Dreptul la Educație: Fiecare copil are dreptul la educație. Așa că, dragii mei, continuați să vă educați, să descoperiți lumea și să vă dezvoltați abilitățile.
Dreptul la Joc și Recreere: Copil fiind, aveți dreptul să vă jucați și să vă bucurați de timpul vostru liber. Jocul este o modalitate minunată de a vă dezvolta imaginația și abilitățile sociale.
Dreptul la Opinie și Expresie: Fiecare dintre voi are vocea sa. Aveți dreptul să vă exprimați gândurile și ideile într-un mod respectuos și să ascultați cu atenție opiniile celorlalți.
Dreptul la Oferirea și Primirea de Ajutor: Suntem o comunitate, iar unii dintre noi pot avea nevoie de ajutor. Este important să fim gata să oferim o mână de ajutor și să fim recunoscători atunci când primim sprijin.
Așadar, dragi copii, sărbătoriți această zi gândindu-vă la drepturile voastre și ale celor din jurul vostru. Fie ca aceste drepturi să fie întotdeauna respectate și promovate pentru un viitor mai luminos și echitabil.
luni, 11 decembrie 2023
Vasile Romanciuc - în vizită la micii cititori din Buțeni!
La data de 8 decembrie , în incinta GM "A. Bunduchi" Buțeni, s-a desfășurat o adevărată sărbătoare - întâlnirea micilor cititori cu mult iubitul scriitor Vasile Romanciuc. Activitatea a fost organizată de instituția de învățământ în parteneriat cu biblioteca publică Buțeni și administrația publică locală. Astfel, printre oaspeții evenimentului coordonat de Lilia Barcari, învățătoare la clasele primare, și Ecaterina Șușu, bibliotecară în biblioteca publică din localitate, s-au numărat Valentina Cotorobai, specialist principal în Direcția Cultură și Turism Hâncești, însoțită de bibliotecarele în Biblioteca publică raională Elena Zaițev, Maria Chiroșca și Elena Rotaru, primarul c. Buțeni Ion Harbuz, precum și bibliotecari din localitățile raionului, profesori și părinți. În debutul activității, cu un mesaj de salut a venit directorul gimnaziului, Pantelimon Gîrleanu, care a menționat că această întâlnire memorabilă a copiilor cu îndrăgitul scriitor vă rămâne în istoria școlii și a întregii comunități, întrucât Vasile Romanciuc este unul dintre cei mai iubiți scriitori pentru copii. Îndrăgitul oaspete a fost întâmpinat potrivit obiceiului, cu pâine și sare, copiii fiind dornici să-l cunoască. Ei au recitat poezii, au cântat cântece pe versurile poetului și i-au pus o mulțime de întrebări. Vasile Romanciuc a rămas profund impresionat și foarte emoționat de buna pregătire a elevilor, privindu-i și ascultându-i cu admirație. Dânsul a menționat că s-a simțit foarte bine la Buțeni și i-a fost cald pe suflet, de parcă era acasă. Scriitorul i-a îndemnat pe copii să treacă mai des pe la bibliotecă și să citească, pentru că doar așa vor ajunge acolo unde își doresc. În acest context, împreună cu învățătoarea Lilia Barcari le-a înmânat diplome învingătorilor concursului scolar de creație proprie despre carte. Bibliotecara Ecaterina Șușu a prezentat expoziția de carte a autorului Vasile Romanciuc cu titlurile existente în biblioteca publică și chiar câteva cărți noi, îndemnând copiii să le citească. Ulterior, cu mesaje de mulțumire și apreciere au venit primarul Ion Harbuz, care i-au dăruit scriitorului o carte despre Buțeni, și Valentina Cotorobai, care a vorbit despre rolul lecturii și importanța faptului de a organiza mai des asemenea întâlniri extraordinare, ce se pot desfășura doar grație bunei colaborări între bibliotecă, școală și administrație. În final, copiii l-au asaltat pe scriitor, dornici să primească autografe.