Pagini

joi, 1 decembrie 2022

30 noiembrie. Forumul Managerilor din cadrul Sistemului Național de Biblioteci , ediția a XXVII-a,
2022.
Forumul Managerilor din Sistemul Național de Biblioteci prin tradiție stabilește prioritățile de activitate pentru anul imediat următor și oferă reperele pe care se va axa programarea activităților.
Prioritatea anului 2023 se va axa pe susținerea incluziunii digitale, sociale și culturale a membrilor comunității și ca rezultat îmbunătățirea calității vieții oamenilor, care reprezintă misiunea bibliotecii. În linii mari, în anul bibliologic 2023, bibliotecile își vor orienta activitatea spre susținerea comunităților în vederea reformelor, modernizării europene și consolidării rezilienței în fața provocărilor cu care acestea se confruntă.
În perioada de pre-programare, bibliotecarii, mai frecvent decât în alte împrejurări, sunt puși în situația de a răspunde la întrebări de felul: care sunt așteptările utilizatorului de la biblioteca zilei de mâine? cum trebuie să fie biblioteca pentru a rezista și chiar a prospera? pe ce se bazează biblioteca de azi și de mâine? Răspunsuri sunt multe, dar din șirul acestora nu pot lipsi următoarele cuvinte cheie:
 Sustenabilitate: Bibliotecile trebuie să fie în fruntea schimbărilor pozitive, iar bibliotecarii trebuie să fie conectați la tot ce se întâmplă în țară și în comunitatea din aria de servire a bibliotecii;
 Spații sociale și de lucru în comun flexibile: De la prima apariție a blocajelor la nivel de stat, în martie 2020, dictate de pandemie, oamenii au fost mai dornici ca niciodată să reia legătura cu membrii comunității de care aparțin și să se angajeze într-o interacțiune socială constantă. În timpul pandemiei, multe biblioteci au fost forțate să se închidă pentru a respecta reglementările guvernamentale. Cei care au rămas deschiși au introdus mai multe măsuri de acomodare pentru distanțarea socială;
 Prezența pe rețelele sociale: Pe măsură ce mai mulți utilizatori accesează informații prin dispozitivele mobile, bibliotecile vor fi puse în situația de a direcționa mai multe resurse pentru a dezvolta o prezență online puternică. Interacțiunea cu utilizatorii prin intermediul rețelelor sociale este o tendință în evoluție rapidă, care atrage un grup demografic mult mai larg (se estimează că numărul utilizatorilor de telefonie mobile va crește în continuare). Fie că este vorba de postarea de videoclipuri, tutoriale sau de publicitate pentru un eveniment viitor, merită întotdeauna să fie folosite rețelele sociale pentru a interacționa cu utilizatorii noi și cei existenți;
 Bugetare inteligentă: Datorită creșterii costurilor de întreținere și energie, multe biblioteci sunt impuse să adopte o abordare mai strictă a bugetului anual. Având în vedere nivelul tot mai mare de conștientizare a situației, în rândul utilizatorilor bibliotecii, orice măsură bugetară luată pentru a promova sustenabilitatea este probabil să fie bine primită de utilizatorii bibliotecii. Cheltuielile masive, dictate de criza energetică vor micșora sumele destinate serviciilor publice, implicit bibliotecilor. Este greu de estimat ce poate rezerva viitorul, dar situația nu pare una bună. Respectiv, va trebui de revăzut cheltuielile viitoare, și, la fel, lista priorităților. Economisirea resurselor și flexibilitatea va ocupa un loc tot mai pronunțat în activitatea bibliotecilor. Nu întâmplător, Raportul IFLA privind tendințele, actualizat în anul 2021 formulează ca primă tendință : „Urmează timpuri grele (O revenire lentă de la COVID va pune presiune asupra tuturor formelor de cheltuieli publice), solicitând bibliotecilor să intensifice eforturile de advocacy”;
 Soluții bazate pe tehnologii: Modernizarea tehnologiilor și evoluția programelor cu elemente de inteligență artificială și mașinile automate vor schimba probabil modul în care bibliotecile oferă anumite servicii. Bibliotecile sunt bastioane ale cunoașterii și pe parcurs de milenii puțin s-a schimbat în căile de funcționare. Ultimele decenii au produs, însă, o adevărată revoluție cu implicarea tehnologiilor, care a culminat în anii de pandemie.
În condițiile de austeritate aproape totală, dictată de tot felul de crize, pentru a supraviețui, biblioteca trebuie să-și asume rolul de interfață a comunității. Ca regulă, prioritatea anului este bazată pe tendințele de dezvoltare la nivel national, international și local, precum și pe documentele aprobate în acest sens pe toate dimensiunile, pe realitățile în curs de afirmare.

Managerii bibliotecilor - centre biblioteconomice naționale, departamentale și teritoriale, care au responsabilitatea coordonării rețelelor de biblioteci, trebuie să fundamenteze activitatea pe folosirea în comun a ideilor și a resurselor și colaborarea pentru a inova și a demonstra reziliență.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu