Pagini

vineri, 28 ianuarie 2022

 #ProgramulNationalLecturaCentral

Felicitări cititoarelor Bibliotecii Publice Raionale,, ÎPS Antonie Plamadeală "Hîncești!!!






 27 ianuarie, proiect educațional ,,Holocaustul - cea mai mare crimă a umanității" elaborat de elevele cl.a-IX-a ,,L T. M.Sadoveanu " Hîncești.





joi, 27 ianuarie 2022

 27 ianuarie - Ziua Internațională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului



vineri, 21 ianuarie 2022

 Astăzi, la BPR ,, ÎPS Antonie Plămădeală” Hîncești, s-a desfășurat   Instruire online - „Sistemul de Raportare Online” pentru bibliotecarii din Rețeaua de biblioteci Hîncești.





joi, 20 ianuarie 2022

Săptămâna internațională de prevenire a cancerului de col uterin!

     La BPR ,, ÎPS Antonie Plămădeală” Hîncești s-a organizat o lecție informativă inclusă în cadrul Săptămânii Europeane de Prevenirea a Cancerului de Col Uterin.
Subteme: Igiena femenină corectă:
- Metode de contracepție;
- Prevenirea bolilor cu transmitere sexuală.
Lecția informativă a fost prezentată de Postolache Olga - Medic Ginecologic în cadrul Centrului de Sănătate Prietenos Tinerelor. Publicul țintă: studentele de la Colegiul de Construcție Hîncești, voluntarele Centrului de Tineret Hâncești, voluntarele Centrului Prietenos Tinerelor, utilizatori ai bibliotecii și angajatele Bibliotecii Publice Raionale ,,ÎPS 

Pe 19 ianuarie, la BPR ,, ÎPS Antonie Plămădeală” Hîncești s-a organizat o lecție informativă inclusă în cadrul Săptămânii Europeane de Prevenirea a Cancerului de Col Uterin.
Subteme: Igiena femenină corectă:
- Metode de contracepție;
- Prevenirea bolilor cu transmitere sexuală.
Lecția informativă a fost prezentată de Postolache Olga - Medic Ginecologic în cadrul Centrului de Sănătate Prietenos Tinerelor. Publicul țintă: studentele de la Colegiul de Construcție Hîncești, voluntarele Centrului de Tineret Hâncești, voluntarele Centrului Prietenos Tinerelor, utilizatori ai bibliotecii și angajatele Bibliotecii Publice Raionale ,,ÎPS Antonie Plămădeală” Hîncești. Dna doctor a vorbit despre ciclul menstrual, sarcina și cum aceasta poate fi prevenită daca nu este dorită, a vorbit despre cît de important este ca actul sexual să fie unul protejat, menționând cele mai sigure metode contraceptive pentru tineri .

















miercuri, 19 ianuarie 2022

 Serviciul Relații cu publicul vă propune să participați la Campania Națională „Citim cu voce tare împreună”.

Program de de activități

Pentru vizualizare accesați linkul de mai jos👇

luni, 17 ianuarie 2022

 Trăim bucuria lecturii, recitindu-l pe Eminescu.
15 ianuarie- 172 de ani de la nașterea,,Poetului nepereche "Mihai Eminescu!!!
Elevii cl. a 9-a "A" (francofonă), profesoară de limba și literatura română-Parfeni Galina.


Pentru vizualizare accesați linkul de mai jos👇

 Pe 15 ianuarie, se sărbătorește Ziua Națională a Culturii și aniversării a 172 de ani de la nașterea marelui geniu al literaturii noastre- Mihai Eminescu !!!

Mihai Eminescu – un geniu al omenirii care a ales Moldova pentru a se naşte şi a trăi prin fiecare dintre noi. Poet, prozator şi dramaturg, publicist şi traducător, Eminescu a fost expresia conştiinţei de neam şi a unei ferme poziţii civice.
A iubit nemărginit valorile vieţii, Eminescu este unul din exemplarele cele mai splendide pe care le-a produs umanitatea. Avem convingerea că dacă mai trăia, sănătos, încă douăzeci de ani, el ar fi fost considerat, fără putinţă de contestare , ca unul din cei mai mari creatori de poezie din întreaga literatură a lumii. Dar Eminescu nu este numai un poet de geniu, este ceva mai mult. El este cel dintâi care a dat un stil sufletului românesc şi cel dintâi român în care s-a făcut fuziunea cea mai serioasă a sufletului daco-roman cu cultura occidentală.
Ziua Naţională a Culturii instituită sub steaua nemuritoare a lui Eminescu, reprezintă punctul culminant în şirul de acţiuni prin care onorăm cultura în totalitatea expresiilor sale.
Cultura este piatra de temelie a unei soceietăţi şi elementul de rezistenţă a acesteia în timp şi spaţiu. Prin dedicaţia cu care îşi desfăşoară activitatea, oamenii de cultură contribuie, fiecare în parte şi toţi laolaltă, la dăinuirea naţiunii noastre – de la rememorarea trecutului la edificarea viitorului prin renaşterea şi apărarea idealurilor culturale şi naţionale.
Motivul pentru care a fost aleasă ziua lui Eminescu drept Zi a Culturii Naţionale ar putea fi acela că poetul "nepereche" al neamului românesc i-a impresionat atât pe contemporanii săi, cât şi pe cei din generaţiile următoare. Inteligenţa lui, cultura de nivel european, bogăţia şi farmecul limbajului eminescian nu au rămas neobservate, ci au fost apreciate.
Să ne aducem pururi aminte de Mihai Eminescu, cel mai ales între toţi scriitorii acestui neam.
Eminescu a fost și va rămâne cea mai vie mărturie despre forma inegalabilă pe care o poate atinge geniul creator românesc.
Să-l cinstim pe Eminescu, citindu-l și descoperindu-l întru continuitatea neamului și consolidarea acestuia prin cultură.









Eminesciana - 2022!!! ,,Mihai Eminescu - semnul eternității românești”

Eminescu este unul din exemplarele cele mai splendide pe care le-a produs umanitatea. Marcăm astăzi, 172 de ani de la nașterea „Poetului nepereche” Mihai Eminescu – un geniu al omenirii care a ales Moldova pentru a se naşte şi a trăi prin fiecare dintre noi.
Pe 14 ianuarie ,la Biblioteca Publică Raională ,,ÎPS A.Plămădeală”a avut loc un recital de poezie dedicat marelui poet nepereche, geniului literaturii române, Mihai Eminescu!!! Protagoniștii recitalului au fost elevii de la Liceul Teoretic ,,Mihail Sadoveanu” însoțiți de diriginta Popescu Daniela. Prestația elevilor a demonstrat încă o data că opera marelui poet este actuală, plină de frumusețe, de muzicalitate memorându-se foarte ușor.
Să ne aducem pururi aminte de Mihai Eminescu, cel mai ales între toţi scriitorii acestui neam. Eminecu a fost și va rămâne cea mai vie mărturie despre forma inegalabilă pe care o poate atinge geniul creator românesc.














 13 ianuarie, omagiu Petru Zadnipru : „ De ziua ta poete...!”.

Pentru vizualizare accesați linkul de mai jos👇

miercuri, 12 ianuarie 2022

 Program de activitate pentru luna ianuarie biblioteca copii

Pentru vizualizare accesați linkul de mai jos👇

 11 ianuarie -Ziua Internațională a cuvântului ,,Mulțumesc”.
Oră informativă cu tema: ,,Importanța cuvântului mulțumesc”



joi, 6 ianuarie 2022

 Pe 5 ianuarie 2022, la Biblioteca Publică Raională ,,ÎPS A.Plămădeală” Hîncești a avut loc Ședința de totalizare a Consiliului Raional al Tinerilor din Hîncești. A fost prezentat raportul privind activitatea CRT Hîncești în anul 2021 de Ana Maria Lozovoi, Consilier CRT. Prezența Președintelui și Vicepreședintelui raionului Hîncești , Iurii Levinschi și Lilia Tanase a fost o dovadă în plus că tinerii au o susținere elocventă din partea APL. Menționăm și prezența partenerilor de încredere a CRT Hîncești,CSPT Hîncești "Tineretul și Sănătatea ",Inspectoratul Național de Probațiune - Ministerul Justiției și Biblioteca Publică Raională cărora li s-au acordat diplome de colaborare. Evenimentul a fost moderat de Doriana Gak ,președinte CRT Hîncești.