Pagini

luni, 17 ianuarie 2022

 Pe 15 ianuarie, se sărbătorește Ziua Națională a Culturii și aniversării a 172 de ani de la nașterea marelui geniu al literaturii noastre- Mihai Eminescu !!!

Mihai Eminescu – un geniu al omenirii care a ales Moldova pentru a se naşte şi a trăi prin fiecare dintre noi. Poet, prozator şi dramaturg, publicist şi traducător, Eminescu a fost expresia conştiinţei de neam şi a unei ferme poziţii civice.
A iubit nemărginit valorile vieţii, Eminescu este unul din exemplarele cele mai splendide pe care le-a produs umanitatea. Avem convingerea că dacă mai trăia, sănătos, încă douăzeci de ani, el ar fi fost considerat, fără putinţă de contestare , ca unul din cei mai mari creatori de poezie din întreaga literatură a lumii. Dar Eminescu nu este numai un poet de geniu, este ceva mai mult. El este cel dintâi care a dat un stil sufletului românesc şi cel dintâi român în care s-a făcut fuziunea cea mai serioasă a sufletului daco-roman cu cultura occidentală.
Ziua Naţională a Culturii instituită sub steaua nemuritoare a lui Eminescu, reprezintă punctul culminant în şirul de acţiuni prin care onorăm cultura în totalitatea expresiilor sale.
Cultura este piatra de temelie a unei soceietăţi şi elementul de rezistenţă a acesteia în timp şi spaţiu. Prin dedicaţia cu care îşi desfăşoară activitatea, oamenii de cultură contribuie, fiecare în parte şi toţi laolaltă, la dăinuirea naţiunii noastre – de la rememorarea trecutului la edificarea viitorului prin renaşterea şi apărarea idealurilor culturale şi naţionale.
Motivul pentru care a fost aleasă ziua lui Eminescu drept Zi a Culturii Naţionale ar putea fi acela că poetul "nepereche" al neamului românesc i-a impresionat atât pe contemporanii săi, cât şi pe cei din generaţiile următoare. Inteligenţa lui, cultura de nivel european, bogăţia şi farmecul limbajului eminescian nu au rămas neobservate, ci au fost apreciate.
Să ne aducem pururi aminte de Mihai Eminescu, cel mai ales între toţi scriitorii acestui neam.
Eminescu a fost și va rămâne cea mai vie mărturie despre forma inegalabilă pe care o poate atinge geniul creator românesc.
Să-l cinstim pe Eminescu, citindu-l și descoperindu-l întru continuitatea neamului și consolidarea acestuia prin cultură.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu