Pagini

miercuri, 26 noiembrie 2014

      

UȘI DESCHISE SPRE LUMINA CĂRȚII

     Zilele Bibliotecii publice raionale „ÎPS Antonie Plămădeală” s-au desfăşurat în perioada 17-19 noiembrie. Programul acestui eveniment a inclus o serie de activităţi menite să promoveze imaginea bibliotecii în societate, să sporească numărul de utilizatori şi să invite lumea la lectură.
      Au debutat Zilele Bibliotecii cu o masă rotundă în memoria marelui nostru înaintaş Antonie Plămădeală. Despre această personalitate marcantă, care s-a născut la Stolniceni, mare iubitor de cărţi, au discutat în cadrul mesei rotunde elevi, profesori, utilizatori ai bibliotecii, consăteni.
      Despre Antonie Plămădeală cît şi despre opera sa au vorbit Tudor Plăcintă, specialist la Direcţia Cultură şi Turism, Zinaida Moraru, profesor la gimnaziul „ÎPS Antonie Plămădeală” din Stolniceni, Petru Bălan, fost profesor şi consilier raional, Valentina Cotorobai, specialist principal pe probleme de biblioteci, Direcţia Cultură şi Turism.






      

  Expoziţia cu genericul „Renaşterea păsării Phoenix” care a cuprins lucrări de diferită factură – peisaje, portrete, dar şi tablouri efectuate în tehnica mărgeluşelor aplicate s-a încadrat perfect în cadrul Zilelor Bibliotecii.
      Protagonista acestui eveniment a fost tînăra pictoriţă din oraşul Hînceşti Silvia Chirilă, profesor de pictură la Şcoala de Arte „Timotei Bătrînu” şi muzeograf la muzeul de etnografie Hînceşti.
      La inaugurarea expoziţiei, pe lîngă elevi, studenţi, bibliotecari, au venit şi oaspeţi. Printre ei s-a aflat si pictorul cu renume international Timotei Batrinu care a apreciat mult lucrarile expuse ale pictoritei.





      La 18 noiembrie în sala de lectură a BPR,,IPS Antonie Plamadeala"s- a organizat si s-a desfășurat o activitate literar-artistică ,,Obiceiuri și tradiții hinceștene"secondată de un concurs de artă culinară unde au fost expuse bucate de hram.Au participat : utilizatori ai bibliotecii, bibliotecari (BPR) ,și bibliotecari ai bibliotecilor publice din comunele aferente orașului  Hîncești. Au fost prezentate bucate de hram din bucătăria bunicilor noastre , s-a vorbit despre conservarea și valorificarea tradițiilor naționale. Activitatea a avut și un program artistic bine organizat.S-au acordat și premii pentru aranjamentul bucatelor , gustul măncării, autenticitate și creativitate.












         O altă activitate care s-a înscris în programul Zilelor Biliotecii a fost masa rotundă cu genericul „Calculatorul Pro şi Contra”. Activitatea s-a desfăşurat în incinta filialei de Carte Românească „Nicolae Milescu-Spătarul” din oraşul Hînceşti. Am ales această temă de discuţie pentru că calculatorul, pe lîngă avantajele pe care le are prezintă şi dezavantaje şi anume impactul negativ asupra generaţiei în creştere. Prezenţa mesei rotunde a fost alcătuită din elevi, liceeni, profesori şi părinţi. După discuţii aprinse s-a ajuns la concluzia că şi calculatorul utilizat cu moderaţie, ca sursă de informare, şi cartea au dreptul la viaţă.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu