Adresa: or. Hincesti str. M-t Varlaam 1. MD-3401 r-n Hincesti Republica Moldova.
Pagini
joi, 29 august 2024
luni, 26 august 2024
La data de 23 august, în cadrul Clubului raional de lectură Hîncești, a avut loc discuția cărții: „Adio arme” de Ernest Hemingway, publicat în 1929.
Adio, arme este povestea locotenentului Henry, concentrat pe frontul italian in timpul Primului Război Mondial, si a pasiunii lui pentru Catherine Barkley, o soră medicală englezoaică. Cei doi încep o relație, iar Henry este convins ca nu e îndrăgostit de Catherine si nici nu o va iubi vreodată. Destul de curând, însă, jocul devine serios și în cele din urmă Henry dezertează ca sa fie împreună cu Catherine. Romanul este în mare parte autobiografic - Hemingway a servit pe frontul italian, a fost rănit și se afla într-un spital din Milano, unde a avut o aventură cu asistenta Agnes Kurowski.
Coordonatorii Centrelor de Informare UE și ai Euro Cluburilor din RM, au participat la data de 22 august 2024, la un Atelier de instruire unde s-au abordat următoarele subiecte:
miercuri, 21 august 2024
Larisa Turea și ”Cartea foametei” – la biblioteca raională în cadrul Campaniei Naționale ”Să citim împreună”
Azi, 21 august, în Biblioteca publică raională, s-a desfășurat întâlnirea cititorilor cu scriitoarea Larisa Turea, în cadrul căreia a fost prezentat volumul ”Cartea foametei”, ajuns la cea de-a cincea ediție. Cartea, ce a fost distinsă cu premiul Academiei Române și Premiul Național acordat de Guvernul RM, înserează mărturii ale supraviețuitorilor foametei din RM, precum și fotografii și documente de arhivă. Întâlnirea face parte din cadrul Campaniei Naționale de Promovare a Lecturii ”Să citim împreună”, ediția a XIII-a, lansată de Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă”. Alături de scriitoare, în calitate de oaspeți, au fost Maria Harea, șef secție Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă”, Valentina Cotorobai, specialist principal în Direcția Cultură și Turism Hâncești, Tatiana Darii, directorul Bibliotecii publice raionale, Aliona Rachiu , profesoară de limba română la LT ,,M. Sadoveanu”, Constantin Mitachi, președintele Asociației victimelor regimului comunist din r. Hâncești, Tudor Plăcintă, ex-șef al Direcției Cultură și Turism, Silvia Chirilă, istoric, Igor Polevoi, specialist principal la Centrul Militar Teritorial Hâncești, Sergiu Grigoraș, scriitor, precum și profesori, elevi și bibliotecari. Larisa Turea a vorbit despre cum s-a lucrat la această carte și cum mărturiile supraviețuitorilor au marcat-o profund, determinând-o, pe măsură ce se adunau, să revină cu ediții revizuite ale cărții, iar invitații s-au exprimat vizavi de cele citite, venind și cu date istorice din timpul foametei, dar și mărturii ale părinților și bunicilor și cercetări din sursele existente. În acest context, eleva Alina Antonovschi de la LT ”M. Sadoveanu” a făcut o prezentare despre carte, dar și despre fenomenul foametei și a realizat un filmuleț în care a intervievat mai mulți hânceșteni, întrebându-i ce știu despre foametea din 1946-1947. În final, colega sa, Andreea Erhan, a recitat poezia ”Să ne iubim”, de A. Păunescu, iar doritorii au putut achiziționa cartea cu autograf de la autoare. Campania ”Să citim împreună” urmează să se desfășoare în această toamnă și în alte biblioteci din raion, cu participarea altor autori incluși în Program.