Adresa: or. Hincesti str. M-t Varlaam 1. MD-3401 r-n Hincesti Republica Moldova.
Pagini
▼
luni, 29 ianuarie 2024
Biblioteca Națională a Republicii Moldova, vă recomandă versiunea electronică a Calendarului Național 2024, publicație care însumează o serie de nume de referință din domeniul științei, culturii, artei, personalități reprezentative din Republica Moldova și din întreg spațiul românesc, precum și din cultura și civilizația universală.
La 27 ianuarie este marcată Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. În acest context, la Biblioteca publică raională a fost organizată de către bibliotecarele Maria Tidvă și Diana Balacci o activitate dedicată acestui genocid al secolului XX. Cu o lecție despre Holocaust a fost invitată profesoara de la Gimnaziul ”Mihai Viteazul”, Svetlana Angheluță, care a făcut o incursiune în istorie, vorbindu-le elevilor prezenți la activitate despre atrocitățile prin care au trecut evreii, dar și alte categorii de persoane care au fost exterminate în camerele de gazare, iar cadavrele le-au fost arse în cuptoare în lagărele de exterminare concepute de regimul lui Hitler. Dna profesoară nu doar a povestit despre Holocaust, dar și-a îndemnat discipolii să scoată niște învățăminte în urma acestor evenimente tragice, și anume să fie empatici și toleranți cu alte popoare, să nu uite de aceste pagini negre ale istoriei umanității pentru a nu le repeta și să condamne astfel de acțiuni, fiind prezentate și două filmulețe la acest subiect. Apoi a urmat prezentarea expoziției ” Holocaustul – genocid barbar al secolului XX” prezentată de doamna Maria Tidvă. În final îi aducem mulțumire doamnei profesoare Svetlana Angheluță pentru implicare activă în desfășurarea lecției de istorie , invitând-o și cu alte ocazii, alături de elevii săi, să participe la activitățile bibliotecii.
24 ianuarie 2024, Instruire online: „Bibliotecile în susținerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă” (ODD 2030) pentru bibliotecarii din Rețeaua Hîncești. Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), altfel cunoscute ca Obiectivele Globale, sunt un apel universal la acțiune pentru a pune capăt sărăciei, pentru a proteja planeta și pentru a asigura faptul că toți oamenii se bucură de pace și de prosperitate. Aceste 17 obiective se bazează pe succesele Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, iar acum acoperă și domenii noi, precum schimbările climatice, inegalitatea economică, inovațiile, consumul durabil, pacea și justiția, printre alte priorități. Obiectivele sunt interconectate - de multe ori cheia succesului într-un domeniu va implica abordarea unor aspecte mai frecvent asociate cu alt domeniu.
marți, 23 ianuarie 2024
19 ianuarie 2024. Biblioteca copii Hîncești în plină activitate!!! Bravo!
vineri, 19 ianuarie 2024
La data de 18 ianuarie, la Centrul Expozițional "C. Brâncuși' din Chișinău a fost vernisată expoziția personală a pictorului hânceștean Eduard Conencov, cu genericul "Zbor". Un grup de bibliotecare din cadrul Bibliotecii publice raionale împreună cu specialistul principal din cadrul Direcției Cultură și Turism Hâncești, Valentina Cotorobai, au răspuns invitației d-lui Conencov de a-i fi alături cu ocazia acestui frumos eveniment, la care s-au adunat colegii săi de breaslă și cei mai apropiați prieteni. Expoziția a găzduit o serie de lucrări deosebit de frumoase, executate în diverse stiluri, de la peisaje panoramice până la natură statică și abstracționism. Multe dintre tablourile sale reprezintă peisaje văzute de la înălțimea zborului unui păsări, după cum s-a exprimat însuși autorul, fiind pline de culoare și de semnificație. Valentina Cotorobai a menționat că fiecare tablou este o bijuterie, Eduard Conencov fiind cunoscut comunității hânceștene pentru activitatea sa prolifică în calitate de profesor de arte plastice la Școala de Arte din orașul nostru, pentru dedicația sa, dar și calitățile general umane de care dă dovadă, cum ar fi modestia și cumsecădenia. Maestrul, a cărui lucrări sunt expuse în muzee, făcând parte și din colecțiile private din țară și de peste hotare, s-a bucurat nespus de mult că i-am fost alături în această zi. Îi dorim în continuare multă forță creatoare și așteptăm să ne bucure cu noi lucrări valoroase!