Pagini

vineri, 29 octombrie 2021

 Instruire online pentru bibliotecarii din Rețeaua Hâncești.
TEMA : ,,Elaborarea monografiei locale”



Campania „Să Citim Împreună”

Pe 28 octombrie, a avut loc încă o întâlnire de suflet  în rețeaua de biblioteci Hâncești. Scriitorul Nicolae Rusu a revenit online la o discuție a cărții „Șezătoarea” care este foarte citită de utilizatorii copii. Activitatea s-a desfășurat în cadrul Campaniei „Să citim împreună”, la care au participat utilizatori ai bibliotecilor din satele și comunele de pe valea Prutului, și unele sate aferente. Copiii participanți la întâlnire au lecturat această carte și s-au expus pe marginea cărții aducând exemple concrete și pasaje care i-au impresionat. Nicolae Rusu a avut parte și de data asta, de multe întrebări la care scriitorul a răspuns cu lux de amănunte. D-lui a rămas impresionat de numărul mare de participanți și agerimea lor. Am întrezărit în opiniile copiilor conștientizarea că această carte are multe învățăminte, care le vor fi de mare ajutor în dezvoltarea lor spirituală. Atât copiii, cât și bibliotecarii, și-au exprimat dorința să se întâlnească în format fizic și că au mare nevoie de asemenea cărți cum este „Șezătoarea” lui Nicolae Rusu.














marți, 26 octombrie 2021

 Săptămâna Internațională a Accesului Deschis la #BNRM

25-31 octombrie 2021
🔶Biblioteca Naţională a Republicii Moldova se alătură Campaniei de promovare „Contează modul în care deschidem cunoașterea: construirea echității structurale” organizată în cadrul evenimentului global Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2021(Open Acces Week).
🌐 Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2021 este organizată în cadrul parteneriatului între Programul EIFL-OA Moldova al Consorțiul REM (Resurse Electronice pentru Moldova) şi Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM), având oportunitatea deschiderii spre cercetare, pentru a crește vizibilitatea subvențiilor, a accelera cercetarea și a utiliza descoperirile pentru a îmbunătăți viața oamenilor.
🔶 Săptămâna Internațională a Accesului Deschis din acest an se aliniază la Recomandarea UNESCO adoptată provizoriu privind Știința Deschisă, a cărei componentă cea mai importantă este Accesul Deschis.




 22 octombrie, asistență metodică pentru directorii muzeelor Ciuciuleni, Mingir și Negrea în elaborarea materialelor promoționale ( Power Point, Canva ,Microsoft Word).













vineri, 22 octombrie 2021

Concursul Național de Lectură ,,La izvoarele înțelepciunii”

A venit o voce de sus și mi-a spus – tu ai venit pe lume că ai o mare datorie, să fii martor, să mărturisești tot ce a suferit familia ta, mama ta, bunicii tăi, neamul tău. Aici s-a produs vocația mea pentru viitor, căci eu începusem deja să scriu. Acesta a fost momentul crucial și providențial…” scria Vladimir Beșleagă. Scriitor de mare anvergură cu o adevărată vocație ce vine de la Dumnezeu. Ediția a 31-a a Concursului Național „La izvoarele înțelepciunii” a fost consacrată acestui mare scriitor. Pe  21 octombrie, în biblioteca publică raională „ÎPS Antonie Plămădeală” s-a desfășurat faza raională a acestui concurs. Au participat 18 concurenți din gimnaziile și liceele raionului Hâncești. S-a desfășurat concursul în format fizic – 8 participanți și 10 participanți online. Ei au fost antrenați în trei probe de concurs: 1. Test cu trei variante de răspuns din biografia scriitorului; 2. Universul creației lui Vladimir Beșleagă; 3. Comentează fragmentul.Majoritatea concurenților au fost bine pregătiți și răspunsurile lor au fost pe măsura așteptărilor. Membrii juriului au avut ocazia să asculte răspunsuri și comentarii coerente într-un limbaj tipic românesc. Vladimir Beșleagă este considerat unul din relativ puțini scriitori din generația vârstnică de la care, în condițiile noilor realități, și-a păstrat neîntinat statutul de scriitor, imaginea de profesionist al cuvântului. Pentru că ele sunt niște stindarde de care generația tânără are nevoie stringentă. Frumusețea inegalabilă și autenticitatea lucrărilor artistice a lui Vladimir Beșleagă ne cucerește și ne inoculează doze de demnitate și adevăr. Asta am întrezărit în expunerile concurenților. Cuvinte clopote, gânduri și idei pline de încărcătură autentică. Un îndemn de viață neîngenunchiată și demnă pentru generația tânără. Noi, organizatori acestui frumos eveniment, le mulțumim tuturor participanților, profesorilor, bibliotecarelor pentru curaj, susținere și promovare a valorilor adevărate. În special, îi mulțumim d-nei Zinaida Plugaru, pentru implicare și ajutor acordat în desfășurarea evenimentului. Învingătorii acestui concurs sunt: Premiul Mare - Furtună Alina, LT „Mihail Sadoveanu”; Locul I – Roșca Ionela, LT „Mihai Eminescu”; Locul II – Rusu Albina, LT „Ștefan Holban”; Colța Teoctista, LT „Ștefan Holban”; Locul III – Botnari Gabriela, GM Boghiceni; Ciornea Alexei, LT „Universum”; Luncașu Inga, GM Nemțemi.