Pagini

miercuri, 30 iunie 2021

 Pe 29 iunie, a avut loc  Ziua Mondială Împotriva Drogurilor , la BPR ,, ÎPS Antonie Plămădeală”Hîncești s-a organizat o lecție informativă inclusă în cadrul serviciului modern de bibliotecă ,,Sănătatea pentru toți”, unde s-a abordat tema: „ Cum distruge consumul de droguri organismul”. Lecția informativă a fost prezentată de Olesea Roșca, specialist psiholog consultant la Centrul Prietenos Tinerelor, Diana Balacci bibliotecară, serviciul relații cu publicul. Publicul țintă au fost beneficiarii de la Biroul de Probațiune Hâncești însoțiți de doamna Elena Mihaile ,Consilier de Probațiune, Aliona Țurcanu consilier de probațiune principal al Biroului de Probațiune Hîncești.




















luni, 28 iunie 2021

27 iunie - Ziua Internațională a portului Popular

 Costumul tradiţional moldovenesc este un certificat de înaltă iscusinţă şi pricepere, este un etalon de frumuseţe, care posedă un limbaj de comunicare a unor tradiţii străvechi, o mărturie vie a unui proces de creaţie în masă.Pe timpuri nu era acceptată copierea motivelor ornamentale de pe costumul altei persoane şi nici înstrăinarea de la tradiţiile comunitare. Fiecare fată trebuia să-şi creeze propriul costum de sărbătoare, lăsînd pe el amprenta tradiţiilor locale şi viziunii sale estetice. Costumul trebuie să corespundă firii omului, să armonizeze cu ţinuta lui, cu culoarea ochilor şi a părului, vîrsta şi locul lui în societate.Costumul fiecăruia prezenta o valoare unicală şi irepetabilă. Pentru perioada trecutului aproape că nu găsim două costume identice, fiecare avînd unul sau cîteva costume, care se deosebeau de altele parţial prin desen şi culoare, proporţii. Acelaşi mod era şi pentru realizarea cămaşelor brodate ale bărbaţilor. Ei aveau cămaşe brodate de mame, bunici sau viitoarele mirese.Ca materie primă pentru costumul tradiţional pe parcursul secolelor s-au folosit ţesăturile de casă lucrate manual din fire de lînă, cînepă, in, bumbac, mătase – „borangic”, care de asemenea se pregăteau în condiţii casnice.Costumul popular a cunoscut o bogată varietate în dependenţă de factorul social, climateric, demografic etc. Anumite particularităţi funcţionale puteau fi depistate în costumele din mediul rural la tîrgurile de toamnă, la sărbătorile de iarnă, la horele din sate, la nunţi, în zilele de Paşti etc.

Pe 25 iunie, a avut loc Conferința zonală online cu genericul „Biblioteca în era post-COVID: digitalizare, disponibilitate, dezvoltare” cu participarea Centrelor Biblioteconomice din următoarele raioane/municipii: Basarabeasca, Căușeni, Criuleni, Dubăsari, Hâncești, Ialoveni, Fălești, Nisporeni, Ungheni și Chișinău. Biblioteca Publică Raională ,,ÎPS A.Plămădeală” a participat cu comunicarea : ,,Dezvoltarea competențelor utilizatorilor de a utiliza sursele cu acces deschis în platforma EU Bookshop”.











vineri, 25 iunie 2021

Pe 24 iunie,  I.P. “Centrul Raional de Tineret Hîncești” în parteneriat cu Consiliul Raional Hîncești, Centrul de Instruire Continua în Domeniul Electoral și B.P. Raională „ÎPS Antonie Plămădeală” au desfășurat activitatea cu genericul „Votul Tău - Viitorul Nostru” care are drept scop informarea și educarea tinerilor privind participarea acestora în cadrul alegerilor Parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.







 Pe 24 iunie,  a avut loc SMB Code Lab.










 Pe 24 iunie, a avut loc Webinar: „E-Ambasadori - promotori ai serviciilor publice electronice”











miercuri, 23 iunie 2021

Pe 22 iunie, a avut locI Instruirea metodică: „Evaluarea bibliotecilor publice”