Pagini

joi, 28 februarie 2019

Elevii cl. a XI-a ,,C”,LT,,M.Sadoveanu”Hîncești,împreună cu profesoara de limbă și literatură română,Aliona Rachiu, au desfășurat în Biblioteca Publică Raională,,ÎPS A.Plămădeală”Hîncești o activitate de suflet dedicată scriitorului Vasile Romanciuc. Au recitat , au cîntat și au dramatizat ,oferind și altor utilizatori clipe frumoase.













marți, 26 februarie 2019

CodeLab: Învață coding la Biblioteca Publică Raională,,ÎPS A.Plămădeală”Hîncești.
Copiii învață într-un mod simplu și atractiv, conceptele de bază ale programării și să creeze propriul joc pe calculator sau tabletă.





 






Concursul raional al declamatorilor,ediția a XI-a.

Nu întâmplător am consacrat această ediție poetului,eseistului,traducătorului Traian Vasilcău. Pentru că a scrie versuri aidoma lui ,în mileniul III, în spațiul românesc , în condițiile în care politica ne agasează în permanență,este un lucru propriu doar marilor creatori. Peste 40 de concurenți s-au prezentat sâmbătă, 23 februarie, la Biblioteca Publică Raională,,ÎPS A. Plămădeală” Hâncești pentru a participa în acest important eveniment al instituției noastre. Acești participanți susținuți de pedagogi, bibliotecari,colegi care au venit să-i încurajeze în frumoasa confruntare din paradisul versurilor a poetului Traianus. Versuri care ne contaminează de emoția esenței vieții și să ne bucurăm de înțelegerea ei . Prin interpretarea inedită a concurenților ne-am convins , noi, cei prezenți , că în poezia lui Traianus e atâta Dumnezeu și atâta viață pământească. Într-o maximă Traianus spune că,,...Muzica e un geniu al binelui într-o lume dominată de geniul răului”. Pentru a întregi atmosfera de sărbătoare a sufletelor iubitoare de poezie, a demarat concursul cu un colaj din muzica compozitorului polonez Frederic Chopin în interpretarea superbă la pian a muzicianului basarabean Marcel Lazăr .Un tânăr plin de vigoare și îndrăgostit de muzica care este patria lumii. Prin această ediție a concursului ne-am convins încă o dată , că poezia este ,,...O astfel de izvodire...”, vorba poetului și că el , poetul Traianus este cu adevărat magician al cuvântului. Poezia lui încântă și descântă în același timp. Frumos spus. Frumos interpretat. Iar învingătorii acestui concurs sunt cei împătimiți de acest gen de artă cum este poezia. Premiul mare - Aspru Nicanor, Ciuciuleni. Premiul I- Vâzdoagă Sergiu, Cărpineni. Premiul II – Mămăligă Nicoleta, Buțeni și Gubencu Ariana, Hâncești. Premiul III- Ignat Oleg,Hâncești , Copăceanu Ștefan,Leușeni,Doboș Gheorghe,Hâncești. Noi, organizatorii ne bucurăm nespus de mult că am reușit să organizăm acest eveniment care este de atâta timp un loc de întâlnire cu Măria sa Poezia!!!.



























Training „Atelier de animație” la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”.

Tehnologia este cel mai nou prieten al generației actuale. Bibliotecarul de astăzi are misiunea de ai învăța pe copii cum să folosească constructiv și în beneficiul lor aceste tehnologii. Deoarece tableta ne dă posibilitate să creăm cu ajutorul aplicațiilor, animație, ne-am gândit că training-ul „Atelier de animație” va aduce beneficii bibliotecarilor și utilizatorilor, deoarece la aceste ateliere copiii se vor implica creativ, dezvoltându-le imaginația, lucrul în echipă și îi va ajuta pe copiii să înțeleagă firul epic al unui film. Bibliotecarele prezente la acest training au învățat și au selectat aplicații de desen pentru a crea un desen animat. Au lucrat în tehnica desenului, iar în final au realizat un proiect comun care a fost prezentat. Training-ul a presupus distracție și învățare de termeni și cunoștințe noi, într-un mediu relaxant și primitor. Le dorim succese participanților și așteptăm de la ei dezvoltarea noi servicii de ateliere de animație.