Pagini

vineri, 11 decembrie 2015

 Lansare de carte a poetul Grigore Șerban 

,,Amprente prietinilor mei,,

              La sfîrșitul săptăminii trecute a fost marcat un eveniment literar , desfășurat în incinta Școlii Profesionale din or. Hîncești și organizat de Biblioteca publica raională ,,Antonie Plămădeală,,. Este vorba de lansarea plachetei de versuri ,,Amprente,, de Grigore Șerban, băștinaș al s. Fundul Galbenei.
              Locația nu a fost aleasă întîmplător , autorul ,,Amprentelor,,, o carte proaspăt ieșită de sub tipar , a activat mai mulți ani în calitate de profesor la  Școala Profesională, la moment fiind domiciliat,   în capitală. De aceea, poetul s-a arătat bucuros de faptul că anume elevii școlii vor fi primii care să-i cunoască și să-i citească poezia.  
              Grigore Șerban și-a amintit cu emoție despre anii cind a activat în această instituție, dar și despre primele încercări de a scrie,pe care le-a catalogat drept o joacă cu cuvintele, pe unde mai reușite, pe unde nu prea, astfel încît în 1998 a editat prima carte"Cuvinte de dor", după care a urmat ,,Cuvinte și dor",  ,,Ecouri în inimă", din care a citit cîteva poezii .                                                                          Prietenul său, scriitorul Constantin Lazăr, care a venit la această întălnire însoțit de  o pleiadă de oameni de artă - maestrul Sandu Cupcea, interpretul de muzică folc și cobzarul formației ,,Ștefan Vodă,, originar din r.  Hancești, George Afroni,epigramistul Efim Tarlapam și consoarta sa prozatoarea Zina Cenușă, precum și președintele Asociației Culturale,,Vasile Militaru,, Maria Șalaru a menționat că a  gîndit un nou proiect pe care l-a numit ,,Academia Europeană pentru Cultură și Artă,,. ,,Azi vorbim despre cultura cuvîntului lui Grigore Șerban.
             Prozatoarea Zina Cenușă și-a exprimat admirația față de poezia lui Grigore Șerban,totodată prezentînd noua sa carte ,,Să ma vadă mama". La fel  și Efim Tarlapam a venit cu apariție editorială nouă, antologia cronologică a aforismului romanesc ,,În imperiul unei fraze", din care a citit cîteva perle aforistice, delectînd  publicul și cu cîteva epigrame prin intermediul cărora și-a propus să realizeze o terapie prin rîs pentru cei prezenți,inclusiv pentru poetul Grigore Șerban,care se confruntă cu probleme de sănătate.Și Maria Șalaru a apreciat profunzimea și înțelepciunea versurilor poetului, după care a prezentat cîteva lucrări semnate de Vasile Militaru: ,,Divina Zidire",  ,, Psaltirea în versuri",  ,, Vorbe cu tîlc",  donind cîte un set de cărți Bibliotecii Publice raionala,,Antonie Plămădelă" și Scolii Profesionale.
             În final, a fost lansat și un concurs de creație proprie pentru eleviiprezenți, cîștigătorul  alegîndu-se cu un premiu bănesc și cartea ,,Amprente,, cu autograful poetului Grigore Șerban.
           











           

,,Veacuri de calvar ,,- lansare de carte despre deportările staliniste

              Iubitorii de carte și lectură s-au adunat la Biblioteca de carte romanească unde au avut ocazia să facă cunoștință cu o nouă apariție editorială  și anume ediția revizuită a cărții ,, Veacuri de calvar,,. Autorii au donat citeva exemplare bibliotecii noastre , care vor fi puse la dispoziția cititorilor.
              Cartea cuprinde lucrări ale scriitorului roman Isidor Doctoreanu , care este și coordonatorul lucrării , Maria Cultuclu, Constantin Mitachi, și Boris Vasiliev. La evenimentul de lansare au fost prezenți doar doi co-autori - Isidor Doctoreanu din Romania și Constantin Mitachi din or.Hincesti, ceilalți doi trecînd recent în neființă .
              Cu mare emoții , Constantin Mitachi , presedintele Organizatiei veteranilor , a făcut o retrospectivă a acestor timpuri , care l-au determinat să aștearnă în scris momentele dureroase prin care a trecut , povestind despre oamenii patrioti care ,, mergeau pe tăișul baionetei,,punîndu-și viața în pericol pentru idealurile naționale , despre organizațiile antisovietice . 
             





Antonie Plămădeală - 10 ani de neființă

,,Un nume de cinste în aria de slujire a bisericii, culturii și spiritualității romanești,,

          La data de 18 noiembrie a avut loc simpozionul ,,Antonie Plămădeală la 10 ani de la trecerea în neființă,organizat de Direcția raională Cultură si Turism si Biblioteca publică ,, ÎPS Antonie Plămadeală,, au participat oaspeți precum vicepresedintele  raionului Vera Tănase,sociologul Constantin Lazăr, scriitorul și profesorul Vasile Malanețchi,membrul Uniunii scriitorilor Nicolae Popa,fratele mitropolitului , Mihai Plămădeală,însoțit de unele rude , primarul satului Stolniceni(baștina mitropolitului) Maria Manic, preoți s.a...care au vorbit despre omul, savantul,istoricul,scriitorul Antonie Plămădeală, care la 27 noiembrie ar fi împlinit 89 de ani, iar la 29 august- 10 ani de cînd a trecut în neființă.
            Pentru început,seful Direcției Cultură Ion Tulbu a salutat oaspeții și participanții simpozionului,menționînd că activitatea dată are menirea de a aduce mai  multă lumină asupra numelui lui Antonie Plămădeală și asupra lucrurilor pe care le-a făcut pentru neam și țară.
Simpozionul îsi propune să fie o mică picătură de lumină pentru ca petele albe ale necunoașterii personalității mitropolitului să fie atenuate,,-a menționat Ion Tulbu. 
            Vicepresedintele raionului Vera Tănase s-a adresat celor prezenți în mod special elevilor ,menționînd că au posibilitatea ca , prin intermediul simpozionului, să se informeze despre acest mare om , sa-l cunoască și sa se imbogățească studiind opera sa valoroasă, care constă în peste 30 de cărți și lucrări, dar și să se molipsească de dorința de a face lucruri frumoase asemenea acestui om, care
 s-a zidit și s-a rezidit prin dragostea sa față de oameni.






joi, 17 septembrie 2015

Învingătorii concursurilor organizate în cadrul Festivalului Național al Cărții și Lecturii:

Cel mai activ cititor copil – Daniela Juc, Mirela Moraru, Daria Rotaru eleve la LT „Mihail Sadoveanu”;

Cel mai activ cititor matur – Lilia Gînu, profesoară LT „M. Sadoveanu”, Constantin Chișcă, student, Colegiul de Construcții din Hîncești, Daniela Gulică, elevă LT „M. Eminescu”;


Cea mai activă familie cititoare – Familia Patraș, Familia Caraba


djac, Familia Marian.

luni, 14 septembrie 2015

Luni, 31 august, Biblioteca Publică Raională „ÎPS Antonie Plămădeală” Hîncești, a dat start Festivalului Național al Cărții și Lecturii. Anul acesta, festivalul a ajuns la cea de a V-a ediție consacrată poetului Grigore Vieru și cântăreței de operă Maria Bieșu. Festivalul s-a desfășurat în perioada 31 august – 5 septembrie și a întrunit activități menite să promoveze cartea și lectura. În prima zi a festivalului a avut loc o întâlnire de suflet cu poeții raionului Eudochia Plăcintă, Simion Filimon, Constantin Cimpoeșu, Timotei Șindilă. Tradițional, în cadrul Festivalului Cărții și a Lecturii, BPR „ÎPS Antonie Plămădeală” organizează întâlniri ai cititorilor cu scriitori din Republica Moldova. La 2 septembrie, invitatul a fost jurnalistul și scriitorul Igor Volnițchi, a cărui cărți „Călăul e nevinovat” și „Învață-mă să mor” au bulversat cititorul, având la bază subiecte existențialiste, care schimbă percepția cititorului asupra lucrurilor.

marți, 26 mai 2015

      
Familia - sursă de satisfacere a nevoii de dragoste

              Recent la Biblioteca publică Fundul Galbenei a fost organizată masa rotundă „Familia - sursă de satisfacere a nevoii de dragoste” iniţiator fiind centrul metodic al Bibliotecii publice raionale „ÎPS Antonie Plămădeală”.
      Întrunirea a avut loc într-o zi semnificativă – „Ziua Internaţională a Familiei”. Înainte de a-şi începe lucrările, oaspeţii au fost invitaţi să asculte un serviciu divin în sfîntul lăcaş al satului – biserica „Sfîntul Ioan Teologul” paroh părintele Radion.
      Participanţii mesei rotunde au fost: colectivul bibliotecii publice raionale în frunte cu directorul Tatiana Darii, specialist principal Valentina Cotorobai, angajaţi ai bibliotecilor publice din  satele raionului, elevi de la gimnaziul „Gălbiniţa”.
      Invitaţii au fost plăcut surprinşi de anturajul din biblioteca frumos amenajată cu expoziţii de carte tematică „15 mai – Ziua Internaţională a Familiei”, „16 mai – Ziua Mondială a Sportului”, panouri „Cei mai activi cititori”, „Copii talentaţi”, „Trecutul în imagini”. Fiecare a primit cîte o mapă cu materiale promoţionale: programul activităţii, pliante, semne de carte.
      Eudochia Plăcintă, moderatoarea acestei activităţi, în luarea sa de cuvînt a accentuat „Oriunde ne-am duce şi orice am face, familia reprezintă legătura noastră cu trecutul, este o parte a istoriei noastre. Nicăieri nu ne simţim mai bine ca acasă. Fiecare membru este important: tata este stîlpul familiei, iar mama – sufletul ei”.
      Locţiitorul primarului, Grigorie Zamurca, ne-a relatat lucruri frumoase despre istoria satului, legendele auzite din bătrîni, depre toponimicul localităţii. Au fost nominalizate familii membrii căreia s-au manifestat în diverse domenii: în sport - Bodişteanu, Sava, Erhan, în cultură – Disculţu, Tonu.
      Cu plăcere am ascultat comunicarea dnei Tatiana Bodişteanu, directoarea gimnaziului din localitate, „Parteneriatul şcoală – familie – comunitate, condiţie esenţială în formarea normelor de comportament etic al elevului” menţionînd, că echipa de pedagogi pe care o conduce desfăşoară o colaborare dintre cele mai  fructuoase cu părinţii. Toate problemele curente şi de perspectivă sînt analizate în comun.
      În scopul descoperirii tinerilor talente şi al sensibilizării influenţei familiei şi societăţii în efortul de educare al copiilor Biblioteca publică, direcţia gimnaziului, au iniţiat concursul de creaţie literară „File din istoria familiai mele”. Autorii celor mai reuşite eseuri au fost menţionaţi cu diplome şi mini-biblioteci.
-        locul I – Timotin Mihaela cl.8
-        locul II – Dodi Felicia cl.8
-        locul III – Dodi Valentina cl.8
      Bibliotecara Ecaterina Ciobîrcă ne-a relatat despre lectura în familie, a nominalizat cei mai buni cititori, cea mai activă familie, înmînîndu-i familiei Brînză o diplomă de încurajare la lectură.
      A trezit un mare interes revista bibliografică „Cultivarea sentimentelor umane în familie prin lectura celor mai bune cărţi”. Prin expunere coerentă, atractivă bibliotecara Maria Tidvă a captivat atenţia publicului accentuînd, că literatura artistică are o contribuţie aparte în promovarea valorilor naţionale şi în educarea etică şi estetică a tineretului.
      Promovarea cărţii lui Igor Volniţchi „Călăul e nevinovat” a provocat discuţii aprinse în mediul bibliotecar. Este un prozator cu talent deosebit capabil de adevărate surprize de descriere a realismului social dur dezastruos demonstrînd realitatea prin evoluţia unor destine umane, doi protagonişti din familii contradictorii. E un amestec de durere şi cruzime pînă la lacrimi.
      Am sfîrşit activitatea pe o notă pozitivă dăruindu-i bibliotecii un set de carte pentru copii.
      Dacă vorbim de biblioteca publică Fundul Galbenei ca noţiune de „timp istoric”, 62 de ani de activitate, este o vîrstă apreciabilă. Cîte generaţii de copii au trecut prin această bibliotecă, cîţi utilizatori care au adunat cunoştinţe, au învăţat chiar a citi. În bibliotecă încerci să cunoşti totul: carte, oameni, cunoaştere, adevăr.
      Cartea este sursa principală pe care se ţine activitatea bibliotecii, fiindcă de alte surse nu dispune. Biblioteca duce lipsă de carte românească mai variată, literatură pe domenii de cunoştinţe, literatură pentru copii, un mobilier modern, utilaje şi materiale tehnice, nelipsite astăzi în aproape orice instituţie.

      Şi totuşi în bibliotecă se lucrează cu pasiune, cu dăruire profesională, înţelegînd foarte bine, că slujesc cărţii, culturii şi nu în ultimul rînd comunităţii.












luni, 18 mai 2015

Clubul oamenilor în etate -Cunoaste-te pe tine insuți
         Duminică, 26 aprilie, a avut loc cea de-a 7-a întrunire al clubului oamenilor în etate care activează la biblioteca publică raională „ÎPS Antonie Plămădeală”. Tema acestei întîlniri s-a întitulat „Să ne cunoaştem mai bine”. Au fost prezenţi circa 30 de persoane în frunte cu preşedintele acestui club Valeriu Ţurcanu care este o personalitate notorie din domeniul ziaristicii din raionul Hînceşti.
      Pentru a se cunoaşte mai bine membrii clubului au avut ca sarcină să-şi expună pe o foaie biografia şi să-şi amintească cele mai remarcabile evenimente din viaţa lor. Cei mai activi participanţi ai clubului sînt: Petru Bălan, fost profesor, cuplul Maria şi Constantin Marian, Faina Carabajac,Chiriac Nina, Ratnicov Zinaida, ,Lutic Lidia,Lutic Vasile.Ciobanu Ion, Ciobanu Efrosinia.












     Ziua profesională a bibliotecarului

            De ziua profesională a bibliotecarului, care este marcată la 23 aprilie, bibliotecarii din cele 61 de biblioteci publice din raionul Hînceşti şi BPR „ÎPS Antonie Plămădeală” au fost invitaţi de Direcţia Cultură şi Turism la un eveniment festiv, în cadrul căruia le-au fost adresate cele mai frumoase urări şi mesaje, diplome, flori şi dedicaţii muzicale. L a eveniment au fost prezenţi preşedintele raionului Hînceşti Anatolie Loghin, directorul Agenţiei Naţionale a Turismului Nicolae Platon, şefa Direcţiei Învăţămînt din raion Valentina Tonu, pictorul grafician Valeriu Herţa şi alţi lucrători din domeniul culturii.