Pagini

marți, 25 februarie 2014

"Invitaţie la o şedinţă de creaţie"

   Hei, cei mici, copii voinici, vă invităm să ne jucăm cu degetele: să pictăm fluturaşi, frumos să-i decorăm cu degetele voastre magice. Cu acest motto am început una din şedinţele clubului “Fantezia” în biblioteca pentru copii Hînceşti, genericul fiind “Dactilopictura” sau “Degetele magice”. Copiii au fost iniţiaţi cu tehnica de pictură pe care au îndrăgit-o şi au intrat în lumea culorilor obţinînd creaţii individuale neobişnuite, bizare.
   Jocul cu “Mînuţile magice” este o activitate prin care copilul mic învaţă, îşi dezvoltă aptitudinea şi forţele, iar culorile vesele îl fac pe micuţ să fie mai vesel, degajat şi cu fantezia bogată.
   Pornind de la acest joc magic descris mai sus am avut ca scop consolidarea colaborării între bibliotecă şi grădiniţă ca parteneri în activitatea de formare a gustului pentru frumos.















vineri, 21 februarie 2014

“Seminar de instruire”

   Marţi 18 februarie, Biblioteca public raională  “Î.P.S. Antonie Plămădeală” a organizat şi desfăşurat un seminar de instruire pentru angajatele bibliotecilor publice din raion . Programul acestei întruniri a inclus o comunicare prezentată de Valentina Cotorobai, specialist principal pe probleme de biblioteci, Direcţia Cultură şi Turism care s-a întitulat “Realizările şi succesul anului 2013 şi vectorul anului 2014 pentru reţeaua de biblioteci  din raionul Hînceşti. În comunicare s-au menţionat unele realizări şi succese obţinute de biblioteci referitor la numărul impresionant, cărţi eliberate şi vizite, inclusiv virtuale. Faptul că aceşti indicatori au crescut de datorează şi proiectului Novateca.
  Comunicarea „Despre biblioteca modernă şi bibliotecarul modern” a fost prezentată publicului de Ana Neaga, metodist coordonator al bibliotecii publice Hînceşti. Bibliotecarii publici au fost familiarizaţi cu conceptele de bibliotecă modernă recunoscute la nivel global.
   O expunere de organizare a revistelor bibliografice, scrise şi orale, au făcut doamnele Larisa Sulemanov, bibliograf şi  Maria Chiroşca, şefa de carte românească . Revista bibliografică este o formă importantă de promovare a achiziţiei de carte şi de familiarizare a utilizatorilor cu literatura existentă în bibliotecă.
  Au mai fost organizate două expoziţii de carte întitulate „Anul 2014 – Anul Dumitru Matcovschi” şi „Natura are nevoie de dragostea noastră” unde s-au expus cărţile regretatului poet Dumitru Matcovschi şi literatură cu referinţa la ecologie o temă foarte stringentă şi actuală.



   






joi, 13 februarie 2014

“Poetul nemuririi naostre” -Mihai Eminescu

    De Ziua Culturii, care este marcată în Republica Moldova la 15 ianuarie, când îl comemorăm pe “Poetul nemuririi naostre”-Mihai Eminescu biblioteca publică “ÎPS Antonie Plămădeală” a organizat o activitate întitulată  “Al meu nume o să-l poarte secolii din gura-n gură…”.
   Activitatea a purtat un caracter  cognitiv-literar pentru că publicul a avut ocazia să cunoască şi alte lucruri interesante despre viaţa şi activitatea marelui clasic.      
   Invitaţii au vizionat un fragment din baletul “Luceafărul”,  au ascultat melodii pe versurile lui M.Eminescu. Deasemenea elevii prezenţi au fost supuşi unor teste, unde trebuiau să aleagă răspunsul corect din patru variante .
  Micuţa Camelia-Elena Deliu a recitat poezia “Somnoroase păsărele” cu o expresivitate deosebită. La sfîrşitul activităţii a fost prezentată o expoziţie de carte unde s-a expus opera poetului inclusă în programul şcolar.